"A világbajnokság utáni este, ugyanúgy esett az eső, mint amikor 5 évvel ezelőtti egy téli napon először jártam Spanyolországban. Euzebio Unzué nézett ki, és küldött a Caja Ruralhoz. Szerinte akkor még nem álltam készen a komolyabb feladatokra. Alsasuába költöztem, a Gujardo család fogadott be. Igen, az a Juan Mari, aki a Vuelta hangjaként ismert sokak számára. Unzué úgy tervezte, hogy egy év után elvisz a csapatához,de ez csak terv maradt".
Nehéz kezdés, de remek folytatás. A friss világbajnok Michal Kwiatkowski 21 évesen került a RadioShack-hez, de egy évvel később már az Omegában tekert. Jól döntött a csapatválasztáskor. Már tiszteletbeli belgának számít, a vb-t megelőző napokban például Boonenékkel edzett együtt. Huszonnégy évesen lett világbajnok, az elmúlt 15 évben csak Oscar Freire (1999-ben, 23 évesen és 7 hónaposan) tudott nála fiatalabban aranyat szerezni.
Melyik versenyt szeretted volna mindig is megnyerni?
Giro d'Italia
"Szökés vagy gruppetto" - Dina Marci az első Girójára készül
6 ÓRA
A világbajnokságot. Ez volt az álmom, és most valóság lett. Innentől kezdve nincs olyan verseny amit nagyon szeretnék. Egyszerűen csak fejlődnöm kell. De mindenben. Szeretem a hosszabb és az egynapos versenyket, nem vagyok rossz az időfutamban. Szóval jöhet bármi. Még a kockaköveket is kedvelem. Egy célom van: legyek egyre jobb versenyző, és közben emberileg ne változzak semmit.
A Touron tavaly 11. voltál, idén picit visszaestél. Többet vártál magadtól?
Fáradtan érkeztem, ennyi az egész. Tanultam az esetből. A programom összeállítására innentől kezdve még jobban odafigyelünk.
Nemrég bemutatták a 2015-ös Girot útvonalát. Tetszik?
A trevisoi időfutam különösen. Az eléggé fekszik nekem. Az olasz körrel van egy speciális kapcsolatom, hisz 2012-ben a Giro volt az első nagy körversenyem. Célba értem, és jobb kerékpáros lettem. Sok mindenre megtanított az a három hét.

Tizenkét győzelemmel zárta a 2014-es idényt

Fotó: Eurosport

Indulsz jövőre?
Még nem tudom. Október 16-án lesz egy találkozóm a vezetőkkel Brüsszelben, és ott állítjuk össze a programomat.
Milano-Sanremo?
Fantasztikus verseny. Mindig is szerettem. Szeretnék indulni, de oda top formában kell érkezni.
Gyerekként volt példaképed?
Igazából nem. De jól emlékszem Boonen 2005-ös világbajnoki győzelmére. Másnap első dolgom volt, hogy elmenjek a legközelebbi boltba, és megvegyem azt a cipőt amiben tekert. Vicces, most csapattársak vagyunk. Még mindig nehéz elhinni.
Van aki különösen sokat figyel rád a csapaton belül?
Nem nagyon, de sokat beszélgetek mindenkivel. Van mit ellesnem az idősebbekktől.
Hogy kezdtél tekerni?
A három évvel idősebb tesóm Radoslaw megelőzött. Igazából, miatta választottam a sportágat. Azt szerettem volna csinálni, amit ő. Manapság nagyon sokat segít nekem otthon, a kerékpáros iskolánk vezetésében. Százhúsz fiatallal foglalkozunk a Kopernikusz Akadémián. Hogy honnan jött a név? Én Torunból származom, márpedig a híres csillagász Kopernikusz is ott született.
Mennyit jelent az országnak a világbajnoki címed?
Rengeteget. Nálunk lengyeleknél mindig is nagy hagyománya volt az országúti kerékpárnak, de most óriási az őrület. Ez a vb arany, Majka győzelmei, sokat segítenek a fejlődésben. Sőt, egyre nőnek az elvárások velünk szemben.
Tudtátok???
Ebben az idényben 565 WT pontot gyűjtöttek a lengyel versenyzők (ötvennel többet, mint tavaly). Pontosabban, három lengyel versenyző: Kwiat 257, Majka 241, Niemec 67 pontot szerzett. 
Giro d'Italia
Dina Marci, Valter Attila, és minden ami Giro (ESB podcast)
20 ÓRA
Giro d'Italia
Dina Marci, Valter Attila, és minden ami Giro (ESB podcast)
21 ÓRA