Mi van Andy Schleckkel?” Ez a kérdés a Top 3-ban szerepelt különböző fórumainkon az elmúlt két évben. Mindig csak azt tudtuk mondani, dolgozik azon, hogy visszatérjen oda, ahová tartozott, de most éppen sérült/feladta a versenyt/a mezőnytől is leszakadva ért célba.
Elképesztően nagy kedvenc lett hazánkban és az egész világban. Amikor az idei Tour de France egyik szakaszán azt kértük, akinek van kedve, írja meg a legemlékezetesebb kerékpáros pillanatát, a legtöbben hozzá köthetőt meséltek el: „Amikor 2010-ben folyamatosan Contadorral csatázott.” „Amikor a hosszú szökése végén nyert szakaszt” – utalva ezzel a 2011-es kiadás 18. szakaszára, amely során 60 km-rel a cél előtt szökött meg, és adott esélyt magának az összetett győzelemre, amit – már megint a számára örök ellenségnek számító – az időfutamon szalasztott el.
Tour de France
Froome ha kell, kulacsot hord, Quintana már korán nagy hátrányt gyűjtene
4 ÓRÁJA
A szemünk előtt nőtt fel. Az első három részvétele során övé lett a francia kör fehér trikója, harmadikra a sárga is, de „csak” utólag, Alberto Contador kizárását követően. És valóban óriásit csatázott a spanyollal. Egy szinten volt vele, ami – idén is kiderült – óriási teljesítmény. Egy világ sajnálta, amikor leesett a lánca, és ezért akkor úgy tűnt, elúszott az esélye a győzelemre. Egy évvel később, a gyakorlatilag miatta létrehozott Trek színeiben lett második Cadel Evans mögött, pedig valóban az elmúlt évtized egyik legnagyobb szökését produkálta. Aztán jött a ’12-es Dauphiné, a szörnyű bukása az időfutamban, amit követően sosem tudott talpra állni.
Próbálkozott becsülettel. Tavaly tavasszal feladások, ötvenen kívüli helyezések jelezték, valami nincs rendben. Kaliforniában szökéssel is próbálkozott, harcolt a pöttyös trikóért, ami egy ilyen szintű versenyző esetében mindig rosszat sejtet. Részt vett a Touron, ahol – szigorúan az ő mércéjével nézve csalódást jelentő – a huszadik helyen végzett. Aztán szeptemberben és októberben öt feladással zárta szezont.
Andy Schleck
Született: 1985. június 10., LuxemburgCsapatok: 2005-2010: Team CSC, 2011: Leopard Trek, 2012: Radioshack-Nissan, 2013: Radioshack-Leopard, 2014: TrekLegjobb eredményei: Sárga trikó 2010-ben, fehér trikó 2008 és 2010 között, három szakaszgyőzelem a Tour de France-on, fehér trikó 2007-ben a Giro d'Italián. Összetett első hely a 2011-es svájci körön. Győzelem a 2009-es Liege-Bastogne-Liege-en.
A vesszőfutás idén folytatódott, az Ardennekben például mindhárom klasszikust idő előtt fejezte be. Miközben az eltiltásból visszatérő bátyja – aki sosem volt akkora tehetség, mint ő – egyre biztatóbban teljesített, ő már apukaként, mindenféle teher nélkül állhatott rajthoz Yorkshire-ben, mert senki sem számított tőle semmi jóra. Így sem bírta sokáig: a londoni befutó előtt belekerült egy bukásba, másnap már nem állt rajthoz. Mint ahogyan azóta sem. És már nem is fog.
Very disappointed to let you know that i will not be able to start. My knee is too damaged from the crash. This is a huge blow for me. — Andy Schleck (@andy_schleck)
Néhány perce bejelentette, felhagy az aktív versenyzéssel. Senkinek sem kellett. Legalábbis a legmagasabb szinten. Pedig most van a legjobb korban. Túl annyi mindenen. Tesója, Frank már hetekkel ezelőtt hosszabbított 2016-ig. Neki viszont elég volt két év a szenvedésből.
Minden relatív, hiszen ezekben a percekben Jules Bianchi az életéért küzd, és nem áll nyerésre. Ehhez képest az, hogy Andy magánemberként folytatja... Tényleg semmiség. Ettől még felfogni sem tudjuk, mit jelenthet neki kimondani, hogy vége. Ennyi idősen elköszönni élete szerelmétől. A sportágtól, amit néhányan még 43 évesen is nehezen engednek el.
the best thing after a 5 h ride , no more words needed! Teo in Daddys arms :)
— Andy Schleck (@andy_schleck)
Mi, szurkolók találunk mást, akiért szorítani lehet. De ő nem fog még egy sportágat, amiben ennyire sikeres lesz. Éppen ezért legyünk hálásak azért, amit kaptunk tőle.
És ismerve a családfáját, várjuk, hogy úgy húsz év múlva egyszer csak feltűnjön a mezőnyben egy Teo Schleck nevű ifjú reménység...
Köszi mindent Andy! És sok sikert az új életedhez!
Tour de France
Pogačar tinédzserként nem a sárga trikóról, hanem egy oroszlános tetoválásról álmodott
11 ÓRÁJA
Tour de France
Öt dolog, amire külön érdemes lesz figyelni az idei Touron
TEGNAP 14:50