Tavaly szinte csodával határos módon négy szakaszt nyert a Touron, így beállította Eddy Merckx rekordját. A versenyszezon vége után aztán jó sokáig, konkrétan decemberig húzódott a szerződéshosszabbítása, de végül maradt a Quick-Stepnél. Mark Cavendish már csak egy szakaszgyőzelemre van attól, hogy ő legyen a Tour de France történetének legeredményesebb versenyzője, de könnyen elképzelhető, hogy idén nem lesz esélye a csúcsdöntésre. Kicsit extrémnek hangzik, pedig akár igaz is lehet.
Fabio Jakobsen ugyanis nemrég arról mesélt a holland Wielerflitsnek, hogy neki idén a Tour lesz a fő versenye. Ebben az esetben pedig Cavnek „maradna” a tartalék szerep és a Giro.
„Ez már a második edzőtáborunk, és tényleg azt tudom mondani, hogy teljes értékű tagja vagyok a csapatnak” – nyilatkozta Jakobsen.
Kerékpár
Cavendish-t a Tourra, Lefevere jegyzeteit az eurosport.hu-ra! - ESB podcast
17/01/2022 16:19
„Semmi nyomát nem érzem magamon a lengyelországi balesetemnek, ráadásul a teszteken jobb számokat hozok, mint a bukásom előtt. Ugyan télen egy picit elengedtem magam, és a Vueltán látott önmagamhoz képest híztam 5 kilót, de ez egy sprinternél nem gond. Simán leadom a rajtig.”
Jakobsen a valenciai körversennyel kezdi a 2022-es szezont, majd jön az Algarve, a Kuurne-Brussel-Kuurne, a Párizs-Nizza, és a Sanremón kívül minden olyan egynapos, ahol lehet esély a sprintre. Természetesen ott lesz a Scheldeprijson, majd egy pihenőt követően megkezdi a felkészülést a Tour de France-ra.
https://i.eurosport.com/2022/01/11/3284330.jpg
„Elég későn, csak decemberben írta alá a szerződéshosszabbítását, addigra már nagyjából készen voltak a versenynaptárok. Fel kell állítani egy előzetes tervet, de természetesen Mark is tisztában van azzal, hol fogok versenyezni. Ha én a Tourra megyek, ő a Girón indul, viszont tartalékként ott lesz a touros keretben.
Természetesen Patrick mondta ki az utolsó szót, de nem érzek bűntudatot Mark miatt. Ez talán nem is a helyes szó ebben az esetben. Visszatértem, teljesen egészséges vagyok, úgy érzem megérdemlem ezt a lehetőséget.
Ezzel nehéz vitatkozni, Jakobsen már a tavalyi, 3 szakaszgyőzelmet és ponttrikót hozó Vueltán is bizonyított, ráadásul Lefevere érezhetően bízik benne.
„Patrick már akkor felajánlott nekem egy új szerződést a tavalyi évben, amikor még nem is nyertem versenyt. A Vuelta vége után pedig azt mondta, hogy indulhatok a Touron. Ez érthetően nagyon feldobott. Végigjártam a ranglétrát a csapatnál, alulról indulva jutottam el eddig a lehetőségig, és a Vueltán már kétszer is volt esélyem megtapasztalni azt, mint jelent egy Grand Touron tekerni. Ennek ellenére a zöld trikóról most még nem beszélnék, de sose lehet tudni. Azt viszont fontosnak érzem elmondani, hogy a Touron nem a pontverseny lesz a fő célom.”
Wielerflits
Kerékpár
Botrányhős sprinterek, csendes hegyimenők – A személyiségen múlna, kiből lesz bajnok?
15/01/2022 18:30
Kerékpár
Lefevere szerint még egyáltalán nem biztos, hogy Cavendish kihagyja a Tourt
14/01/2022 13:23