Mike Teunissen tavaly óriási meglepetésre nyerte meg a Tour első szakaszát, de győzelme nem volt teljesen előzmények nélküli. A Jumbo versenyzője kihasználná az előző szezonban szerzett lendületét és kedvenc terepén, a klasszikusokon is előrelépne az idei szezonban.  


Mike Teunissen szemére nehezen jött az álom 2019 július 6-án éjszaka. Az adrenalin még mindig ott pumpált a holland versenyző testében, elméje sem tudott lenyugodni. Telefonja megállás nélküli üzenetektől rezgett. Mellette szobatársa, Dylan Groenewegen hasonlóan álmatlanul forgolódott. Összekötötték őket a nap folyamán startoló Tour de France első szakaszának eseményei, kettejük napja azonban egészen másképp alakult, mint ahogy eltervezték. 
Alig 1500 méter leforgása alatt változott meg minden. Közös csapatuk, a Jumbo-Visma egész nap, sőt tulajdonképpen hónapok óta azon dolgozott, hogy Groenewegent segítse szakaszgyőzelemhez és ezzel sárga trikóhoz a Tour első, Brüsszeli etapján. Holland versenyző 30 éve nem vezette az összetettet, mégis egy egész ország, köztük maga Teunissen is hitt abban, hogy csapattársa fogja nyerni a szakaszt.
Olympic Games
Evenepoel a mai nap után nem indítaná magát az időfutam vb-n
16 ÓRÁJA
A holland sztársprinter azonban másfél kilométerrel a vége előtt bukásba keveredett, esélyei egy pillanat alatt elszálltak. Teunissen hátranézett, realizálta, hogy magára maradt a nagyjából 45 főre olvadó élmezőnyben és elgondolkozott, mi tévő legyen. A lábait erősnek érezte, miért ne sprintelhetne saját magáért? Elvégre felvezető emberként készült egy rövid és intenzív erőfeszítésre, miért hagyná veszni csapata egész napos munkáját?
Persze a győzelem nem, inkább a top5 volt számára a realitás. A szakasz esélyesei közül Sagan, Ewan, Viviani vagy éppen Matthews is ott volt még az élbolyban, csupa olyan versenyző, akik időről-időre bizonyítják, ők a világ leggyorsabb sprinterei. 

teunissen-tour.jpg

Fotó: Eurosport

Teunissen neve egyetlen egyszer sem hangzott el az Eurosport angol nyelvű közvetítésében, egészen addig, míg Sagan mellett balra kiugorva a célvonal felé lökte a bringáját. Még a befutót követően is inkább úgy tűnt, a szlovák lehet a nyertes, amikor pedig a célfotó a Jumbo versenyzőjét hozta ki győztesnek, sokan tévesen azt hitték, csapattársa, Wout Van Aert húzta be a szakaszt. Teunissen tisztán emlékszik gondolataira azokban a kaotikus pillanatokban:
"Sejtettem hogy nyertem, ugyanakkor nagyon is tisztában voltam vele, hogy ez a Tour de France. Azt gondoltam, ki tudja, hányan néznek, nem állhatok le ünnepelni és csinálhatok hülyét magamból, ha aztán kiderül hogy mégis Sagan nyert. Féltem örülni, de igazából tudtam, hogy nyertem."
Több mint egy év telt el azóta, de a holland még mindig mosollyal az arcán idézi fel az eseményeket. 
"Valószínűleg egész hátralévő karrieremben ezekről a pillanatokról fognak rám emlékezni."- mondja.
A tündérmesék szerves részei a sportnak, Teunissen váratlan győzelme pedig tökéletesen illik az ilyen történetek sorába. A holland versenyző korábban alig 5 győzelmet szerzett profi pályafutása során, messze ez volt karrierje legnagyobb sikere. A szakaszt követő sajtótájékoztatón jól érződött, mennyire új még számára az ekkora figyelem. A kérdésekre nem a megszokott győztesek sablonválaszaival, hanem részletesen és humorosan felelt, amikor pedig édesapja még az interjúk közben felhívta, a kamerák előtt vette föl a telefont. 
"(A szüleim) 15 éven át utaztak velem szerte az országban, még Belgiumba is, mert profi versenyző akartam lenni. Nem volt könnyű és nagyszerű érzés valami ilyen nagyot elérni, tudva hogy ők tették ezt lehetővé. Apám amatőr bringás volt, de egyben a legnagyobb szurkolóm, el lehet képzelni, mit érzel egy ilyen pillanatban."
Teunissen győzelme meglepő volt ugyan, de koránt sem lehet mondani, hogy a semmiből jött, vagy a szerencsének  lett volna köszönhető. A holland tökéletesen időzítette a hajráját, éppúgy ahogy a formáját. A már említett 5 győzelméből négyet 2019-ben, a Jumbohoz való visszatérését követően szerzett, ráadásul mindet a Tourt megelőző hat hetes időszakban. Egy ilyen sikeres periódus mentálisan nagyon sokat jelent egy olyan sportban, ahol még a legnagyobb sztárok is többet nyernek mint veszítenek, hát még a Teunissenhez hasonló "átlagos" versenyzők.
"
Az, hogy képes vagyok versenyeket nyerni, új érzés volt számomra tavaly. Nem csak a Tour szakasz, hanem a többi sikerem is remek érzés volt.
Hacsak nem vagy top sprinter vagy hegyimenő, ez nem gyakran történik meg veled, egy-egy ilyen győzelem pedig remek motiváció és önbizalomlöket.
Ha pedig mindez ilyen nagy versenyen történik, az mentálisan egy komoly visszajelzés, hogy a beletett munka kifizetődött és van keresnivalód a legjobbak között.
"

teunissen-gyozelem.jpg

Fotó: Eurosport

A Touron szerzett győzelme előtt Teunissent a legtöbben talán felvezetőemberként ismerték, a holland azonban elsősorban mindig is inkább klasszikus versenyzőnek tartotta magát. Fiatalon cyclo-crossban és országúton egyaránt versenyzett, u23-asként előbbi szakágban világbajnok lett, utóbbiban pedig megnyerte a Roubaix és a Paris-Tour korosztályos versenyét. 
Az utóbbi években megszokhattuk, hogy a CX versenyzők jól alkalmazkodnak a kockaköves klasszikusok kihívásaihoz (elég Stybarra, Van Aertre vagy Van der Poelra gondolni) és ezen a téren Teunissen sem kivétel. A holland versenyző tavaly hetedik helyen zárta a Roubaix-t, az idei szezon belga nyitóhétvégéjén pedig 6. helyen végzett az Omloopon. Úgy látja, ezen a területen is előre tudott lépni a utóbbi időben:
"Ha megfigyeljük a karrieremet, látszik, hogy minden évben jobb és jobb leszek. A tavalyi év remek volt, de ettől függetlenül remélem, hogy az idei még jobban sikerül, különösen a klasszikusokon. A szezonnyitón hatodik lettem, mégis úgy éreztem, még fejlődnöm kell. Különösen a végén, ott kicsit hiányzott belőlem az erő."
Nem nehéz látni, a laposabb klasszikus versenyek hogyan fekhetnek Teunissennek, elvégre egy sprintfelvezetés rövid erőkifejtései sok tekintetben hasonlóak egy kockaöves szektor teljesítéséhez. A trükk, hogy ezeket az intenzív etapokat hogyan tudja a versenyző párosítani a nagy klasszikusok állóképességi kihívásával.
"
Szeretnék fejlődni a kockaköveken, de közben még jobb felvezetőemberré is válni Groenewegen számára.
Mindkét műfaj a rövid erőfeszítésekre épül, igaz a klasszikusoknál inkább pár perc, míg egy sprintben legfeljebb 30 másodperc. Ettől még mindkettő rövid és robbanékony erőkifejtéseket és résztávozást igényel, szóval jól kombinálhatóak.
A klasszikusok azonban az erő mellett épp úgy a tapasztalatról is szólnak. Teunissen úgy érzi, ezen a téren még akad elmaradása a legnagyobb nevekkel szemben: 
"Az igazi sztárok minden versenyen ott vannak, nekem viszont még vannak rosszabb napjaim, leszakadok, hátul ragadok vagy ilyesmi. Szóval szerintem ez lenne az első lépés, hogy konzisztensen ott legyek. Szeretném ezt idén elérni, a kezdés pedig ebből a szempontból ígéretes volt."

teunissen-klasszikusok.jpg

Fotó: Eurosport

Szintén fontos eleme a sikernek a megfelelő támogatás a csapat részéről, ezen a területen viszont a Jumbo-Visma elmarad a klasszikusok legerősebb soraitól. A holland csapat ugyan Van Aert leigazolása révén előrelépett az elmúlt szezonban, de keretük ezen részéből még hiányzik az igazi mélység. Teunissen szerint egy-két plusz ember a hajrában sokat lendíteni a taktikai lehetőségeken. 
"Ott vagyunk Wout és én. Nagyon bízunk Jansenben és ott vannak még olyan srácok, mint Eenkhorn vagy Roosen. Sok másodvonalas emberünk van... ha pedig 4-5 fővel ott tudunk maradni a 40 fős élcsoportban, akkor jóval többet tudunk majd tenni, mintha csak ketten lennénk."
A holland versenyző szerint az is segíthet, hogy tavalyi sikerei után ellenfelei most már megismerik a mezőnyben:
"Sokan a Touron szerzett győzelem és a Roubaix 7. helyem miatt emlékeznek rám.Szerintem most már tudják, hogy jó versenyző vagyok, ez pedig segíthet ott lenni az elejében a necces pillanatokban."
Azonban hiába ismerik el jobban a mezőnyben, Teunissenek nem szállt a fejébe a siker. Szerényen és reálisan látja saját lehetőségeit:

"

Nem változtam meg teljesen. Még mindig Dylan felvezetőembere vagyok, aki néha megpróbál jó eredményeket szerezni magának és sikeres lenni a kockaköveken.

"


Procycling
Olympic Games
Roglic nyerte az olimpiai időfutamot
EGY NAPJA
Olympic Games
Szlovén arany az időfutamon, Roglic egy percet adott Dumoulinnek
EGY NAPJA