Megvédte a világbajnoki címét, egyike annak a 7 versenyzőnek, akik képesek voltak egymás után kétszer is vb aranyat nyerni.

Kis túlzással már minden olyan verseny az övé lett, ahol reális esélye lehetett a győzelemre, ennek ellenére azt mondja, még junior korában sem készült profinak. Az imolai vb arany illetve a kisfia születése szó szerint lenyugtatta, de egyáltalán nem vált óvatosabbá attól, hogy fél éve apuka lett.
Bár a francia sajtó részéről van némi nyomás rajta a Tour de France-t illetően, ő azonban továbbra sem fog az összetettre koncentrálni. Leaglábbis jövőre biztosan nem. Marad a nagyjából megszokott versenyprogramjánál, hisz mindent azért még tényleg nem nyert meg.
Kerékpár
Evenepoel: "Leülünk beszélni van Aerttal, hogy tiszta lappal indulhassunk”
13/01/2022 11:37
Interjú Julian Alaphilippel.
Tavaly Imola, idén Leuven. Érzelmileg össze lehet hasonlítani a két vb-győzelmet?
Nem. Két rangos verseny, mégis teljesen mást adtak nekem. Imola teljesen lenyugtatott, megtanított kezelni a stresszt és a felesleges nyomást. Utána mondták nekem, hogy én vagyok az első francia, aki duplázott, de ismertek, a statisztika meg a történelem nem igazán foglalkoztat. Én nem ezekért tekerek. Egy dologban azonban biztos vagyok, az imolai győzelem kellett ahhoz, hogy most ilyen évem lehessen.
Idén apuka lettél, de a kisfiad tényleg azért kapta a Nino nevet, mert szereted Olaszországot?
Kicsit benne volt ez is, de nekem és Marionnak is nagyon tetszett a név. Nino számomra egy olyan csoda, aki minden szinten megváltoztatta az életemet.
Attól, hogy apuka vagy, óvatosabban mész?
A mi sportágunk veszélyes, ezt mindenki tudja. Ha versenyzel, menni kell, nem rángatod állandóan a féket. Jó megtalálni a helyes egyensúlyt a felesleges kockázat és a bevállalós stílus között. Én eddig is mindig nagyon körültekintő voltam, de ha tekerés közben másra gondolnék, egy komplett lejtmenetet végig kellene fékeznem.

Alaphilippe

Fotó: AFP

Egy ideje már te vagy az első számú francia versenyző, így tudod milyen nyomást képes rátok helyezni a hazai sajtó. Nehéz ebben a légkörben versenyezni?
Nekem szerintem annyira nem, mert még soha nem próbáltam meg Tourt nyerni. Pinot és Bardet viszont sokkal nehezebb helyzetben van, erről ők tudnának mesélni.
De 2019-ben azért csak lehoztál egy nagy Tourt, amikor 5. lettél. Nem kellene megpróbálnod rámenni az összetettre?
A jövőben nem zárom ki, de ez bonyolultabb kérdés annál, mint, hogy én kitalálok valamit. El kellene engedni más, amúgy kedvenc versenyeket, és a csapatnak is rá kell készülnie.
Giro vagy esetleg Roubaix?
Jövőre egyik versenyen sem leszek ott, de girózni majd nagyon szeretnék. A Roubaix-t az ardenneki egynaposok miatt nehéz betenni a programban, szóval szerintem tavasszal azt is kihagyom. Jövőre Flandria és Tour. Főleg ezek érdekelnek.
Említetted, hogy a rekordok meg a statisztikák nem foglalkoztatnak. És a pénz?
A pénz fontos, de soha nem azért tekerek, mert valamelyik verseny jól fizet. Szerencsére normális családból jövök, jó nevelést kaptam, helyén tudom kezelni a dolgokat.

Alaphilippe

Fotó: AFP

A kis Julian mikor tekerni kezdett, álmodott ilyen karrierről? Vagy a sárga trikóról?
Egyáltalán nem. Azért kezdtem, mert tetszett a versenyzés és a haverokkal lehettem. Még juniorként sem készültem arra, hogy profi leszek, és a tekerésből fogok megélni. A Tour pedig…az túl nagy álomnak tűnt, nem is foglalkoztam vele.
És most tetszik az országúti kerékpársport? Jó ebben az időszakban profinak lenni?
Szerintem nagyon. Erősebb a mezőny, mint amikor én felkerültem profinak, mindenhol magas a színvonal, tele vagyunk sztárokkal, szerintem ezt a szurkolók is pontosan tudják.
A fiatalok közül van kedvenced?
Remco a csapattársam, látom mit tud, és azt is tudom, hogy a fiatal kora ellenére mennyire profi mentalitással rendelkezik. Meg persze ott van Pogacar. Rá nehéz mit mondani, őt egyszerűen élmény nézni.
(Forrás: Gazzetta)
Kerékpár
"Egy rossz verseny után úgy érzem, csak egy béna srác vagyok, akit a többiek simán lenyomtak"
09/01/2022 09:41
Kerékpár
Aranypedál 2021 – Az év csapata
14/12/2021 15:27