Bár 2008 óta nem versenyzett, rendszeresen feltűnik a hírekben. Legutóbb például karácsony előtt olvashattunk róla, miután - Danilo Di Luca után második olasz kerékpárosként - életre szóló eltiltást kapott. A hír mondjuk nagyon nem verte földhöz, manapság a fagyizója sokkal jobban foglalkoztatja, mint egykori szerelme, az országúti kerékpár.

Ha a Tripadvisoron rákeresünk a pal-mari Chocoloco fagyizóra, egy dolog azonnal feltűnik: a sok, kimagaslóan jó értékelés. A vendégek egyszerűen imádták a helyet. Nem véletlenül, Riccardo Ricco és a felesége ugyanis minőségi fagyit csinált. Alapos váltás: két doppingügy, egy halálközeli élmény és 12 év eltiltás után.
"A fagyi tíz évvel ezelőtt jött képbe egy jó haveromnak köszönhetően, az ő tanácsára fogtam magam és kitanultam a szakmát. Csak olasz alapanyagokkal dolgozunk, minden recept a szülővárosom egyik fagyizójából származik, és természetesen mind a 23 ízünket mi magunk keverjük ki" - meséli Ricco, aki nemrég visszatért.
Giro d'Italia Donne
Vas Blanka jól van és rajthoz áll a Giro szerdai szakaszán, itt nézheted!
EGY ÓRÁJA
Mármint nem a mezőnybe, hisz életre szóló eltiltást kapott. Pontosabb ha azt írjuk, Ricco visszatért Olaszországba. Öt éve magától "menekült el", nyugalmat, új életet és egy jó üzleti lehetőséget keresve. 
A tenerifei fagyizó telitalálat volt, de nyáron hazaköltözött Modenába, és ott nyitotta újra a Chocolocót.

ricco3.jpg

Fotó: Eurosport

"Miután kitanultam a szakmát, már csak egy ideális helyet kellett keresnem, így nyitottunk Tenerifén. Jó, hogy eljöttem otthonról, mert ha hosszabb ideig abban a közegben maradok, lehet úgy járok, mint szegény Pantani... Magát a fagyizót 5 erős év után eladtam, mert nekem és a feleségemnek is hiányzott Olaszország. Büszke vagyok rá, hogy elég gyorsan a sziget legjobb helyévé váltunk, most pedig olyan ajánlatot kaptam, amire butaság lett volna nemet mondani. Főleg annak fényében, hogy amúgy is haza akartunk jönni.”
Nagyon megy az idő, Ricco felejthetetlen 4 GT-szakaszgyőzelmet hozó szezonja óta már több, mint 12 év eltelt. Hivatalos versenyen utoljára 2011 januárjában indult. Bár manapság nem pörög az agya a múlton, bizonyos pillanatokra azért tisztán emlékszik.
"Annak a 2008-as Tournak minden egyes képe előttem van. Mintha tegnap történt volna. Nyertem két szakaszt, aztán rendőrautóval szállítottak a börtönbe. Úgy vittek el, mint egy gyilkost. Jó nagy felhajtást csaptak, de hát ez is a Tour-cirkusz része. Ott nem mehet semmi simán és átlagosan. Mondjuk, bent a fogdában már fotózkodtak velem a rendőrök, és egy pöttyös trikót is aláírtam, szóval annyira rossz sorom nem volt."
Ricco hiába nyerte a szakaszokat és szárnyalt a hegyeken, nem számított túl népszerűnek a mezőnyben. Olyannyira nem, hogy a 2008-as Tour de France egyik szakaszán Bram Tankink konkrétan felpofozta menet közben. És utólag elárulta, hogy ezért kifejezetten büszke magára.
"Egy arrogáns kis gyökér, megérdemelte amit kapott. Nem a doppingolásért csaptam meg, hanem a mezőnyben mutatott ocsmány stílusa miatt- mondta az esetről a holland versenyző. Bár erős a jelző, ma már Ricco is azt vallja, volt benne valami.

378c8ec4-3e45-11eb-afed-d6846e91b47c_web_scale_0.1064963_0.1064963__.jpg

Fotó: Eurosport

"Egyszerűen nem lehet mindenkinek beszólni, és állandóan őszintén elmondani a véleményedet. Úgy nem szerzel barátokat. És ha mindenki utál a mezőnyben, senki nem fog melléd állni a bajban. Én mindig hoztam a show-t, nyíltan elmondtam kiről mit gondolok, az újságírók épp ezért imádtak. De a mezőnyben már nem voltam ennyire népszerű" - meséli Ricco, aki tartja magát ahhoz a véleményhez, hogy a mai sztárok kissé unalmasak.
"Froome fénykorában elképesztően erős volt, de nem egyéniség, és semmi érdekes nincs benne. Nibali ugyanez a kategória. Zseniális stílusban nyert Sanremót, nagyon jó kerékpáros, de nem tudok róla extrát mondani."
És ezek még finom jelzők, mert a 2008-as Giro alatt Ricco messzebbre ment. Contadort hazugnak, Sellát meg simán csak árulónak nevezte.
"Azért mondtam ezt, mert igazam volt. Contador előadta a sajtóban, hogy a tengerpartról érkezve, felkészülés nélkül nyert Girót, ami nyilván kamu. Erre senki nem képes. Pontosan tudta előre, hogy indulni fog, nem az utolsó pillanatban mondták meg neki. És ő szépen ennek megfelelően készült."
Ricco második helyen zárta Contador mögött az olasz kört, aztán hetekkel később két szakaszt nyert a Touron. Majd jött a rendőrsorfal, a kihallgatás és az első eltiltás. 
"Igazi hülyegyerek voltam. Egyszerűen kidobtam az ablakon a hosszú karrier lehetőségét és ezzel együtt több százezer eurót. Ha akkor meglett volna a mostani eszem, biztos nyerek egy-két Girót vagy Tourt."
Ricco vesszőfutása 2008 júliusában kezdődött, amikor a Tour de France-on bukott meg EPO-val. A francia rendőrség szépen csendben is intézhette volna az előállítását, de nem ezt az utat választották. Jöttek az újságírók, a kamerák, és igazi show-t kerítettek az pozitív doppingmintája köré.

000_DV358534.jpg

Fotó: Eurosport

"A lehető leghamarabb vissza akartam térni, épp ezért mindent elmondtam a rendőrségnek. Nevekkel és címekkel szolgáltam, cserébe enyhítették a büntetésemet. De az eltiltásom után már csak kisebb csapatokhoz tudtam eligazolni, sok ajtó bezárult előttem. 2010-ben viszont megegyeztem Lefevere-rel és úgy volt, hogy a Quickstephez szerződőm. Minden le volt beszélve, aztán napokon keresztül nem tudtam elérni őket. Egyszerűen nem vették fel nekem a telefont. Utólag tudtam meg, hogy a csapatorvosuk Yvan Vanmol látott engem az osztrák körön, és szerinte feltűnően erős voltam... Így nem lett semmi az egészből."
Ricco legközelebb 2011 februárjában tűnt fel a hírekben, amikor egy rosszul sikerült otthoni vértranszfúzió miatt életveszélyes állapotban került korházba. Bár megmentették, az őt ápoló orvos feljelentette doppingolás miatt. Jött az újabb, ezúttal 12 éves eltiltás.
"A Giróra készültem, és mindent automatizmusok alapján csináltam. Nem gondolkodtam, csak toltam. Vérmérgezés miatt vittek korházba, nem egy rosszul tárolt tasakról volt szó, ahogy arról sok helyen olvasni lehetett. Nem vagyok hülye, nem a normál hűtőmben tároltam a levett véremet. Azoknak volt egy másik. De tényleg életveszélyben voltam, bár egy percre sem veszítettem el az eszméletemet. Olyan gyorsan történt minden, hogy megijedni sem volt időm. Állítólag egy baktérium került a vérembe, és az okozta a fertőzést. Ma már nevetek az egészen, de szarabbul is járhattam volna."
És, hogy miért volt mindez?
"Doppingoltam, mert szükségem volt rá. Eszembe sem jutott, hogy valami rosszat csinálok. Úgy ment magától, mint az autóvezetés. Magamnak intézem a dolgokat, mivel a mezőny legkisebb költségvetésű soránál tekertem. Csináltam, különben nem lettem volna versenyképes."
Ricco 2014-ben - már teljesen amatőrként - még egyszer megpróbált doppingszereket vásárolni egy livornói gyorsétterem parkolójában, de lebukott. Épp ezért kapta a nemrég bejelentett életre szóló eltiltását. Mint mondja, Melissa a felesége, a 2009-ben született kisfia, és bármilyen furcsa, de a teljes életmódváltás (vagyis a fagyizója) "hozta vissza" az életbe.

8bb68a86-3e45-11eb-afed-d6846e91b47c_web_scale_0.1064963_0.1064963__.jpg

Fotó: Eurosport

"Melissa nélkül ez nem ment volna, ő az én nagy támaszom. Mikor összejöttünk, azt sem tudta ki vagyok, nem követte a kerékpársportot, csak annyit érezhetett, hogy elég mélyen vagyok. Manapság ő áll kint a pultban, én hátul vagyok a műhelyben. Egyrészt mert szebb tölcséreket csinál nálam, másrészt jóval könnyebben kommunikál a vásárlókkal, mint én."
Mára teljesen elengedte a kerékpársportot, és csak alkalmanként teker a haverokkal. Ricco minden idejét az új, Modena mellett megnyitott Chocolocónak szenteli. Ő keveri a fagyit, kísérletezik az ízekkel, a fekete csokijára és a tripla pisztáciájára például kifejezetten büszke. Egy teljesen gyerek- és kutyabarát helyet álmodtak meg a feleségével, és amilyen jól ment a bolt Tenerifén, olyan nagy siker Vignolában. Nyár végén volt olyan vásárló, aki 300 kilométert autózott csak azért, hogy a találkozhasson a tulajdonossal és lőjenek egy közös fotót.
"Időként Tenerifén is megismertek a vendégek, mert volt kint a falon egy fotó a 2007-es Tre Cimén szerzett győzelmemről. Profik viszont nem voltak a törzsvendégeim. Sokat edzett arrafelé a Sky, de egyszer sem néztek be. Mondjuk nem tudom mennyire voltak rám kíváncsiak. :)
"
Ricco nemrég múlt 37 éves, szóval akár még ott lehetne a mezőnyben. Már ő is egyetért azzal, hogy aktív versenyzőként sok mindent máshogy kellett volna csinálnia. És akkor...
"...és akkor lenyomok egy szép pályafutást, keresek egy rakat pénzt, és igazán híres leszek. Azonban nem vagyok elégedetlen így sem, nagyon jól érzem magam a fagyizóban. Bár soha nem hittem volna magamról, hogy új ízeket fogok kikísérletezni, felügyelem az alapanyag-rendeléseket és üzleti tervet készítek. Nem mondom, hogy ez az élet jobb, hisz akármi történt a múltban, nekem a kerékpársport volt a gyerekkori nagy szerelem."
CdSera, Gente, Het Nieuwsblad
Tour de France
Nincs semmi labdaérzéke, és a bicóját sem tudja megszerelni – barátok mesélnek Van Aertról
2 ÓRÁJA
Tour de France
Tizenegy szektor, majdnem 20 kilométer kockaköveken, jön a Tour de France 5. szakasza
3 ÓRÁJA