Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Ha meg akarod nyerni a Vueltát, kövess engem!” – Sepp Kuss visszatér oda, ahol minden elkezdődött

Szabó Bence

Frissítve 18/03/2024 - 20:09 GMT+1

Sepp Kuss 2023-ban többek közt Mikel Landa segítségének hála nyerte meg a Vueltát, aki tempót ment neki az Anglirun. Az amerikai versenyző a Visma tavalyi szezonjáról megjelenő friss dokuban idézte fel az esetet, a páros pedig a héten újra egy mezőnyben teker a Katalán körön. A versenyen, ami szokás szerint Barcelonába, a tavalyi Vuelta nyitóvárosába is ellátogat majd.

Kuss még pirosban, de az Angliru előtt egyre szorosabb az összetett

„Ha meg akarod nyerni a Vueltát, kövess engem!”
Sepp Kuss sosem csinált belőle titkot, hogy a tavalyi Vuelta megnyerését részben Mikel Landának is köszönheti. A verseny egyik kulcspillanatában, amikor a piros trikóban tekerő amerikai az Anglirun nem bírta tartani a lépést az őt betámadó csapattársával, váratlan szövetségest talált Landában, aki tempót menve annyit segített neki, hogy épp megőrizze a vezetését összetettben.
„Nagyon hálás vagyok Mikelnek. Élete hátralévő részében vendégem egy sörre” - mondta el Kuss az esetről a (Jumbo-)Visma tavalyi szezonjáról szóló dokumentum-sorozatban, ami nemrég került fel az Amazon streaming felületére.
Az amerikainak a héten lesz lehetősége állni a szavát, hiszen a két versenyző újra egy mezőnyben teker a Katalán körön. A versenyen, amit a Visma csapatában szintén helyet kapó Valter Attila szerint részben maga Kuss tervezett, ráadásul a szokásoknak megfelelően Barcelonában ér majd véget. Vagyis a városban, ahol Kuss győztes Vueltája tavaly emlékezetes módon elkezdődött.
Azóta persze sok minden változott a két versenyző körül. Landa már nem a Bahrein versenyzője, hanem a Quick-Stepben teker, ahova Remco Evenepoel hívására érkezett.
"Nagyon jó a légkör körülöttünk. Próbálom minél jobban megismerni Remcót a magánéletben is. Nagyon rendes srác, tele ambíciókkal és az őt körülvevő hatalmas nyomással. Amikor felvettem a kapcsolatot a Quick-Steppel, Patrick Lefevere és ő is érdeklődött irántam. Először Patrick keresett, aztán egyszer csak megcsörrent a telefonom: Remco felhívott, hogy igazoljak ide. Többször is beszéltünk a Tour és a Vuelta között, jó benyomást tettek rám, nem volt nehéz a döntés."
picture

Ayco Bastiaens, Mikel Landa, Gianni Moscon, Jordi Warlop (Soudal Quick-Step)

Fotó: AFP

Idén az Algarve-i körön a páros már dolgozott is együtt, a Párizs-Nizzán pedig az is látszott, milyen, ha Evenepoel mellett nincs ott a kulcspillanatokban egy fontos segítő.
"Sok időt fogunk együtt tölteni az edzőtáborokban a Tour előtt, úgyhogy lesz időnk tökéletesíteni mindent. A legtöbbet az utolsó emelkedőkön tudok hozzátenni a teljesítményéhez, főleg a hosszú hegyeket várom. Valószínűleg hasonló lesz a formaidőzítésünk, ez tűnik egyelőre biztosnak" - mondta még el télen a baszk versenyző.
Persze Landa azért időnként továbbra is megkapja a saját lehetőségeit. Így lesz ez a héten is, ahol a csapat kiemelt embereként megy a Katalán körön.
Akárcsak Kuss. A Tirrenót nemrég teljesítő Cian Uijtedbroeks ugyan ott lesz a keretben, mint társkapitány, de az ő idei éve még inkább a tanulásról szól. Az amerikai viszont idén már minden versenyen legalább részben saját magáért megy, ez alól pedig a Tour de France sem lesz kivétel.
"Nyilván lehetnek olyan versenyek, hogy én legyek az egyedüli elsőszámú ember, de nem hinném, hogy ennek akkora szerepe lenne manapság a kerékpársportban. Minden csapatban több erős ember van, a legjobb csapatokban pedig az sem elképzelhetetlen, hogy három-négy „kapitányért” dolgozzanak. A Vueltán és más versenyeken is láthattuk, hogy ha nem te vagy a főszereplő, akkor is nyerhetsz."
picture

Sepp Kuss

Fotó: AFP

Érdekes figyelni, hogyan nőttek Kuss ambíciói, főleg annak fényében, hogy az említett dokuban úgy tűnt, még a győzelem ellenére is megviselte a három hét a Vueltán.
Ilyet soha többet. Soha többet nem akarok kapitány lenni egy háromhetesen
- hangzik el a sorozatban, ami egyébként meglepően sokat (ha messze nem is mindent) megmutat a konfliktusból, ami a színfalak mögött játszódott a Visma három kapitánya között.
Ilyen drámára a héten Katalóniában nem kell számítani. Egy jó versenyre viszont annál inkább. Erről a kifejezetten hegyes útvonal, Kuss, Landa, a Sanremoról érkező Tadej Pogacar és nyilván Valter Ati is gondoskodik majd.
Forrás: Cyclingnews
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés