Régen volt ekkora várakozással kezelt tehetsége a spanyol kerékpársportnak, mint most az u23-as Girót behúzó Ayuso. Az alig 18 éves bringás a számai alapján könnyen a következő évek sztárja lehet, ha nem hagyja, hogy felhajtás megzavarja és néha képes lesz leállni.

Ayuso

Fotó: Twitter

2009 nyara. Egy 7 éves kissrác a spanyolországi Javeában otthon ül a tévé előtt. Élőben nézi, ahogy a honfitársa, a korszak egyik meghatározó bringása, Alberto Contador mindenkit megelőzve ér fel a Verbier tetejére, ezzel elindulva második Tour de France-győzelme felé. A fiú, akit Juan Ayusonak hívnak és ma már a spanyol kerékpársport legnagyobb tehetsége, ekkor határozza el, hogy profinak áll és egy nap eléri álmát: ő is elindul a Touron.
Kerékpár
"Az emberek azt hitték, egy ecuadori sosem nyerhet semmi komolyat"
20 ÓRÁJA
Az ide vezető út persze volt nem egyenes számára. Egészen 9 éves koráig Ayuso tovább próbálkozott a focival - jobbhátvédet játszott, saját bevallása szerint botrányosan rosszul – ekkor azonban egy barátja elhívta, hogy csatlakozzon a helyi bringás csapathoz. Innentől kezdve nem volt megállás: hamar kiderült, hogy mekkora tehetsége van a sporthoz, amit azóta folyamatos győzelmekkel bizonyít.

Juan Ayuso

Fotó: Eurosport

2011 és 2016 között regionális szinten mindent megnyert Valencia környékén, majd a következő két évben előbb a spanyol országos szinten, majd nemzetközi versenyeken is bizonyított. 2019-ben lépett fel a juniorok közé, alig 4 hónappal később pedig már országos bajnok is volt, olyan riválisokat legyőzve, mint a ma már az Ineosban versenyző Carlos Rodriguez. Tavaly megismételte ezt a teljesítményt, a járvány okozta szünet előtt halomra nyerte a spanyol versenyeket, az újraindulást követően pedig a korosztályos Eb-ken is top10-ben zárt.
Egészen fiatalon komoly nemzetközi eredményeket ért el, ami egyáltalán nem jellemző a spanyol versenyzőkre. Hiába egyre elterjedtebb manapság akár már 18 évesen profinak állni, az országban a tehetségek hagyományosan későn érnek, ritkán szereznek nagy eredményeket junior vagy u23-as kategóriában. Ayuso emiatt hamar felhívta magára a figyelmet. Megkereste őt a Movistar, de mindenkinél gyorsabban lépett az UAE, ahol a tehetségek kiszúrásában nagyszerű csapatvezető, Josean Fernández Matxin személyesen biztosította be a leigazolását.
Az arab hátterű csapatnál aztán elkezdett együtt dolgozni Íñigo San Millánnal, aki Tadej Pogacar edzője is. A spanyol szakember szerint Ayuso sokban hasonlít a szlovénok sztárjára, viszont meg kell tanulnia türelmesen felépítenie magát:
„Minden nap beszélünk. Ha 4 óra edzést írok ki neki, akkor 4 óra 1 percet csinál, ha közben meg kellett állnia egy lámpánál. Ő a legprofibb versenyző, akit valaha láttam, de néha le kell állítani, mert magától nem tud. Ha nyugodt és nem terheli túl magát, korszakos versenyző lehet, mert a számai ezt mutatják.”
Legyen bármekkora tehetség azonban, Ayuso nem került egyből az UAE felnőtt csapatához, vagyis mondjuk Remco Evenepoelhoz hasonlóan nem ugrotta át teljesen az u23-as korosztályt. Lényegében kölcsönbe került az utánpótlásneveléséről híres olasz Colpack Ballanhoz, ahol az előző fél évben versenyzett. Ennek eredménye lett, hogy indult az u23-as Girón, amit a korosztály első éveseként, 18 évesen tudott behúzni, ráadásul három szakaszt is megnyerve. Ő lett a verseny történetének legfiatalabb győztese és az első spanyol, aki nyerni tudott.
Ennek hatására az UAE-nél úgy döntöttek, felgyorsítják a beépítését. Június közepétől hivatalosan is a csapat versenyzője, alig 10 nap múlva pedig már debütál is egy olasz egynaposon. Sőt, idén nyáron már egy World Tour versenyen is szerepet kap, Evenepoelhoz vagy Lance Armstronghoz hasonlóan a San Sebastiani klasszikuson debütál majd.
A Vueltáról vagy az olimpiáról beszélni még természetesen elképesztően korai számára, de önmagában az, hogy ilyen versenyek szóba kerülnek a neve kapcsán, jól mutatja, hogy a spanyol sajtó milyen kiemelten foglalkozik vele. Sokan hasonlítják Alejandro Valverdéhez, vagy Contadorhoz, akinek robbanékony támadásait idézi a hegyekben. A Baby Giro megnyerése után a Marca ült le vele egy hosszabb interjúra, ahol ezekről az elvárásokról is beszélt.
Hogyan értékelnél a verseny megnyerése után?
Nagyon boldog vagyok. A szezon eleje óta erre a versenyre készültem én és a csapatom is. Meg szerettem volna nyerni ezt a versenyt, mielőtt csatlakozom az UAE-hez. Az hogy sikerült – ráadásul ahogy sikerült- az nagyon elégedetté tesz.
Igazi kimerültség nélkül fejezted be a versenyt, ez bíztató a jövőre nézve?
Igazság szerint kicsit bizonytalan voltam a rajt előtt, mert korábban sohasem versenyeztem 5 napnál többet egymás után, a Giro pedig kétszer ennyi szakaszból állt. Napról napra terveztem haladni, de örülök, hogy végül minden egyes szakasszal csak erősebb lettem.
Már az UAE versenyzője vagy, és a naptárad is kiderült az idei szezonra.
Nagyon izgatott vagyok, hogy július 31-én elindulhatok az első WT versenyemen. Gyerekkorom óta az volt az álmom, hogy elérjem ezt a szintet, a San Sebastianon pedig ez valósággá válhat.
Ötéves szerződést kaptál, ilyet csak a sztárok szoktak.
Nem gyakori, de mondjuk Carlos Rodriguez is négy évet kapott az Ineostól. Ritka az ilyen, szóval örülök, hogy bíznak bennem.
Tudjuk, hogy nem szereted az összehasonlításokat, de első spanyolként nyertél Baby Girót. Hol lehetnek a határaid?
Nem tudom, kire hasonlítok. Mindenben jó vagyok kicsit, az időfutam sem megy rosszul. A határaimat sem tudom, őszintén nem is akarok ezen gondolkozni. Néhány év múlva meglátjuk hol tartok, de emiatt nincsenek álmatlan éjszakáim. Nyugodt vagyok, száz százalékig a céljaimra koncentrálok, a többi pedig majd jön magától.
Kik a példaképeid a mezőnyben?
Mindenkitől tanulni szeretnék. A csapattársaktól, mint Pogacar, de a riválisoktól is. Amikor elkezdtem tekerni, Contador volt a csúcson, így ő volt a kedvencem. Most mindenkit figyelek.
Tisztában vagy vele, hogy manapság egyre fiatalabban érnek a versenyzők és rövidesen sokat várnak majd tőled?
Tudom, hogy manapság nincs annyi idő felnőni, de én és a környezetem is nyugodtak vagyunk. Jobb, ha nem ülünk fel sem a kritikákra, sem a dicséretekre. Próbálok koncentrált maradni, keményen dolgozni és elérni, hogy ne zavarjon meg semmi.
Forrás: Eurosport.& MarcMarca
Olympic Games
Két hónapja eltörte a kulcscsontját, most olimpiát nyert a legyőzhetetlen Tom Pidcock
EGY NAPJA
Olympic Games
Újabb ezüst, de ez valami egészen más – Van Aert mintha csak a Tourt folytatta volna
TEGNAP 17:14