Marlon Moncrieffe küldetése, hogy megváltoztassa a kerékpározást. A Brighton Egyetem akadémikusa azt mondja, a célja az, hogy segítsen a sportágnak még jobbá válni. Azért dolgozik - mondja az Eurosport e heti The Cycling Show című műsorában -, hogy "előremozdítsa a sportot, hogy sokkal elérhetőbbé tegye minden ember számára, etnikumtól, bőrszíntől függetlenül".
Tudományos írásai révén Moncrieffe igyekszik felhívni a figyelmet a kerékpársport fekete bajnokaira. Ők azok, akiknek a sporthoz való hozzájárulása szerinte jelentősen alul van értékelve, szinte eltűnnek a történelemben a sikereik, és arról sem beszélnek eleget, hogy a jelenlétük a sportban mennyire hozzájárul ahhoz, hogy egy jobb világban élhessünk.
Közéjük tartozik Russell Williams, akinek kerékpáros karrierje a '70-es évek végétől a 2000-es évek elejéig tartott. Williams 18 nemzeti bajnokságot nyert, és "mindig ott kopogtatott az ajtón, de amikor versenyzett, egyszerűen nem engedték be".
Giro d'Italia
„Most minden túl kiszámítható” – Périchon szerint az F1 jó példa a kerékpársport megreformálására
10 ÓRÁJA
Williams csak egyszer, 1986-ban képviselte Nagy-Britanniát a pályakerékpáros világbajnokságon, ami után azt mondta, az volt a benyomása, hogy akik kijelölik a csapatot,
inkább nem küldenek senkit, mint egy feketét.
Egy másik név, amelyet Moncrieffe kiemelt, a többszörös brit pályabajnok és sikeres hatnapos versenyző, Maurice Burton. Annak ellenére, hogy 1974-ben Anglia színeiben versenyzett a Nemzetközösségi Játékokon, és két évvel később az olimpián is egyértelműen helye lett volna olimpiai csapatban, Burtont nem vették be. 2020-ban az Eurosportnak hosszasan beszélt a kerékpársportban tapasztalt rasszizmusról. A brit szövetség azt állítja, arra törekszenek, hogy "mindenkinek biztosítva legyen a részvétel lehetősége, kortól, képességtől, nemtől, fogyatékosságtól, származástól, családi állapottól, vallástól, meggyőződéstől vagy szexuális irányultságtól függetlenül".
"Hogy a kerékpározás... egy rasszista sportág? Azt mondanám, hogy rasszista, igen" - mondja Moncrieffe az Eurosportnak a The Cycling Show legújabb epizódjában, amely már megtekinthető az oldalunkon.

"Hogy a kerékpározás egy rasszista sportág? Azt mondanám, hogy rasszista, igen"

Bár a fekete versenyzők lassan betörnek a férfi és női WorldTourra, még mindig csak a kivételt erősítő szabályok ők. Az, hogy a Trinidad és Tobagóból származó Teniel Campbell (Bike Exchange Jayco), és a múlt hétvégi Gent-Wevelgemet megnyerő Biniam Girmay (Intermarche Wanty Gobert) neve szinte bármelyik rajongónak azonnal eszébe jut, csak Moncrieffe állítását bizonyítja, miszerint a sportágban a múltban nem volt elég sokszínű a képviseletük.
Amit én megpróbáltam tenni, az az, hogy más szemszögből mutassam be a sportot. Egy fekete lencsén keresztül, egy fekete képzelettel.
Moncrieffe rámutat arra az érdekes tényre is, hogy egyik fekete kerékpáros sem a történelmileg sikeres kerékpáros országokból érkezett.
"Az afrikai kontinens fekete versenyzői számára van némi esély, hogy a WorldTouron versenyezzenek, de Európából, az Egyesült Királyságból, az USA-ból szinte semmi. Nem igazán láttunk még innen senkit sem előrelépni magasabb szintre."

Sporttörténelem Belgiumban: az eritreai Girmay nyerte a Gent-Wevelgemet!

A kerékpározást szembeállítja az atlétikával, ahol a színes bőrű brit sportolók nem kis sikereket értek el világszinten.
"Ezzel szemben ahhol a fekete kerékpárosok a sportág legmagasabb szintjére törekedtek, ott a karrierjük megakadt" - mondja.
Moncrieffe különösen élesen bírálta a brit kerékpársportot. Annak ellenére, hogy a szervezet több millió fontot ölt a fejlesztési programjába, több olimpiai cikluson keresztül, még mindig nem sikerült fekete profi kerékpárost vagy olimpiai érmest kinevelnie.
Annak ellenére, hogy a kerékpársportba való belépés nem olcsó az egyén számára, más profi sportágakhoz képest viszonylag alacsonyak a belépési költségek. Moncrieffe egy olyan forgatókönyvet látna legszívesebben, amelyben egy gazdag magánszemély úgy dönt, hogy "egymilliárd fontot fektet be az afrikai kerékpársportba", és az lesz a célja, hogy "egy kelet-afrikai csapatot hozzon a Tour de France-ra, amely ugyanolyan jól teljesít, mint az Ineos Grenadiers".
"Meg lehet csinálni" - mondja.
Szeretném, ha egyszer egy fekete brit bajnok versenyezne a Tour de France-on, egy brit csapatnál.
Dr. Moncrieffe a Brightoni Egyetem vezető oktatója. A Black Champions in Cycling (Fekete bajnokok a kerékpársportban) című könyv szerzője, amelyet a Rapha Editions adott ki.
Eurosport
Giro d'Italia
Élő adásban vallotta be "bűnét" a rózsaszín trikós
13 ÓRÁJA
Giro d'Italia
Blockhaus, a magyar srácok és a Giro első 9 kilenc szakasza - ESB podcast
18 ÓRÁJA