Öt győzelem, ebből egy a Girón, ráadásul nem is akárhol, hanem a Zoncolanon. További kettő pedig Fetter Eriknek köszönhetően, aki magyar időfutam bajnok lett, majd augusztus végén szakaszt nyert a Tour du Limousin-en. És ott van Dina Marci is, aki két versenyen viselte a hegyi trikót, majd egy jó tavasszal „bejátszotta” magát a Giro-keretbe. Az év fénypontja nyilván Lorenzo Fortunato hegyi befutós győzelme volt, de Ivan Basso nem csak ezért elégedett az Eolo-Kometa idei szezonjával. Mint mondja, túlléptek azon az alapvetésen, hogy ők simán csak ’Contador és Basso-csapata’, a versenyzők idén tettek arról, hogy alaposan megváltozzon a róluk kialakult kép.
Lassan itt a következő szezon, de beszéljünk még egy kicsit 2021-ről. Milyen évetek volt?
Kifejezetten pozitív, és ezt nem csak a győzelmek miatt mondom. Hanem azért is, mert nagyon tetszett maga a hozzáállás és a mentalitás, amivel a srácok versenyeztek. Sokat mutattuk magunkat, szerintem. aki követte a versenyeinket, megjegyezte a nevünket. Végre nem úgy írnak rólunk, hogy itt van ’Basso és Contador csapata’, hanem mi vagyunk az Eolo-Kometa.
Giro d'Italia
Lengyel Tomi: "Idén minden magyar bizonyította, hogy helye van a Girón"
21 ÓRÁJA
És ez jó?
A lehető legjobb, nagyon büszke vagyok rá. Alberto és én is próbálunk keveset beszélni, akkor szólalunk meg, amikor kell, és nem hasonlítgatjuk a mi időnket, a mostanihoz. Van egy jó szakmai stábunk, akik tökéletesen vezetik a csapatot. Nekik is hatalmas köszönettel tartozunk ezért az évért. Külön örülök annak, hogy Zanatta képes volt olyan légkört kialakítani, amit anno a Liquigasnál megszoktam.

Eolo Kometa

Fotó: facebook

Volt pár szép győzelmetek. Fetter, Fortunato és Albenese is jól ment.
Ennek a hármasnak tényleg erős éve volt. Erik nagy tehetség, komoly jövő áll előtte, benne még nagyon sok van. Fortunato nyert egy igazán nagyot, de egyébként végig kifejezetten intelligensen versenyzett, ha arra volt szükség, simán beállt segíteni. Albanese meg szépen szállította a helyezéseket, neki csak a győzelem hiányzott.
Még valaki?
Gavazzinak nagyon örültem. Volt egy értékes második helye a Girón, egyébként pedig hozta azt a profi hozzáállást, amit elvártunk tőle, és amiből csak tanulhatnak a fiatalok.
Akadt olyan, akivel nem voltatok elégedettek?
Az ilyen kérdésekre soha nem szeretek nevekkel válaszolni, mert ha egy versenyző nem hozza ki magából a maximumot, abban a csapatának is lehet felelőssége. Most is vannak távozóink, ők lehet, máshol jobban teljesítenek majd. Ez olyan, mint az általános iskola. Van olyan tanár, aki egyes gyerekből többet tud kihozni, mint a másik.
Viszont jó ideje bejelentettetek pár érkezőt.
Rosa szerintem egy kiváló igazolás, vele sokat erősödtünk. Alex Martint felhoztuk az U-csapatból, és vezető szinten is megújultunk, csatlakozott hozzánk Biagio Conte.
A távlati tervekről mit lehet tudni? A World Tour-licensz esetleg szóba került?
A szponzoraink elégedettek, továbbra is bíznak bennünk, ennek köszönhetően jövőre 30%-al tudunk emelni a költségvetésen, ami sok szempontból növeli a mozgásterünket. A kerékpár kiegészítőktől kezdve a fizetésekig, minden szinten előre tudunk lépni. A kérdésre válaszolva pedig: aki csapatot vezet, folyamatosan szeretne előre lépni, ezzel mi sem vagyunk másként. A lehetőségünk talán meglenne, de minden szinten készen kell állni a World Tourra. Ebben a kérdésben én türelmes lennék. Azt vallom, inkább pár év pro-konti szinten, mint felkészületlenül és kapkodva megérkezni a WT-be. Jól működünk, van egy utánpótlás sorunk, próbáljuk beépíteni a fiatalokat a nagyok közé, szerintem most ez egy tökéletes helyzet számunkra.
És te jól érzed magad a jelenlegi szerepedkörödben?
A lehető legjobban. Már tisztán látom, versenyezni és csapatot vezetni, két teljesen külön világ.
Forrás: bici.pro
Kerékpár
Pidcock: „Ha hibázol, a cyclocross képes komplett idiótát csinálni belőled”
TEGNAP 15:57
Giro d'Italia
Ma is rózsaszínben látjuk a világot, itt egy újabb remek összeállítás a 2022-es Giro d'Italiáról!
TEGNAP 13:54