Eurosport

Irány Andorra, Európa egyik legnépszerűbb kerékpáros bázisa

Irány Andorra, Európa egyik legnépszerűbb kerékpáros bázisa
By Eurosport

The 14/09/2018 at 11:01Updated The 14/09/2018 at 11:54

A versenyzők imádják Andorrát, nem véletlenül.

Girona, Lucca, Nizza és Monaco. Néhány klasszikus hely azok közül, ahol az országúti kerékpárosok szívesen készülnek, és, melyet a szezon alatt gyakran az otthonuknak is hívnak. Manapság azonban Andorra, ez a Pireneusokban található kis ország is egyre népszerűbb a versenyzők körében. Ráadásul az idei Vueltán két komoly hegyi szakaszt is rendeznek a miniállamban.

Ideális terep az edzésre

"Úgy tudom, 22 kategorizált emelkedő van csak az ország határain belül" - mondja Damien Howson, a Mitchelton-Scott kerékpárosa. "Aztán persze ott van Franciaország és Spanyolország is, mert ugye a hegyek nem állnak meg a határoknál. Az edzéslehetőségek kimeríthetetlenek, és olyan keményen nyomhatod, ahogy csak akarod."

A 2015-ös Vueltán volt olyan szakasz, ahol 138 km alatt több, mint 5,000 méter szintet másztak meg a versenyzők.

Rohan Dennis 2015 óta él Andorrában, honfitársa Leigh Howard még régebben, neki ráadásul a barátnője is helybéli.

Rohan Dennis hat bei der Vuelta die 16. Etappe gewonnen

"Annyit lehetsz magaslaton, amennyit csak akarsz, és nem kell hozzá elhagynod az otthonod" - mondja Howard. "Az ember így könnyedén megoldja, hogy amikor mondjuk edzőtáborba megy, akkor is közel legyen az otthonához."

Andorra la Vella 1,023 méter magasan helyezkedik el, amivel Európa legmagasabban fekvő fővárosának mondhatja magát. Persze ez mind semmi az ország átlagmagasságához képest, a legmagasabb pont pedig közel 3,000 méter magasan található.

Andorra la Vella

Andorra la VellaImago

Az időjárás

Ami még a földrajzi viszonyokon kívül rendkívül vonzó a versenyzők számára, az a hely időjárása. A nyarak melegek, de koránt sincs akkora forróság, mint a tengerszint környékén.

"A hidegebb hónapokban pedig csak annyi a titok, hogy jól fel kell öltözni, mert egyébként napsütés az van bőven" - mondja Howson. Az útikönyvek is azt mondják, hogy a napsütéses napok száma évente nagyjából 300, nyáron 25 fok körüli az átlaghőmérséklet, viszont télen sem nagyon csökken 10 fok alá.

Simon Gerrans a vidéki levegő miatt költözött Andorrába.

"Monacóban élénk városi élet folyik, nekünk viszont térre volt szükségünk, ezért vettünk egy házat Andorrában. Ez a család számára egy hihetetlenül jó dolog. Van elég helyünk, és a levegő csodálatos."

A közösség

Rendkívül fontos továbbá ez a hely a közösség szempontjából is. Nagyon sok olyan kerékpáros gyűlik itt össze a legkülönbözőbb csapatokból, akikben közös, hogy mindannyian elhagyták az otthonukat azért, hogy a pályafutásuk kiteljesedhessen. A valahová tartozás élménye a barátnők és feleségek számára pedig talán még inkább nélkülözhetetlen.

"Ausztráliát persze nem lehet idehozni, de azért ki lehet itt alakítani az angolszász kultúrának egy szigetét" - mondja Howson. "Könnyen lehet itt barátokat is szerezni, ráadásul a kerékpárosvilágon kívül is, ami segít abban, hogy a saját életedet tudd élni. Egy darabig ingáztunk a barátnőmmel Girona és Andorra között, de végül az utóbbit választottuk, ami úgy gondolom, hogy jó döntés volt."

Mások mellett Svein Tuft, Simon Clarke, Esteban Chaves, Joaquim Rodriguez és Dan Martin is ide tette át székhelyét. Legtöbben a La Massana nevű faluban élnek.

"Sokan élnek ebben a völgyben, vagy Soldeuban, ami egy kicsit magasabban fekszik" - folytatja Howson. "A többség alapozási időszakban feljön ide magaslatra, aztán leköltözik Gironába. De persze vannak olyanok is, mint én, akik szinte egész évben itt vannak."

Könnyű letelepedés, kedvező adózási feltételek

Persze meglehetősen prózai okai is vannak annak, hogy sokan költöznek ide. Sok európai országban nehézkes a letelepedés, főleg a barátnők, családtagok számára, nem úgy Andorrában.

"Ha az ember ausztrál vagy amerikai, akkor nehéz vízumot szerezni, és hosszabb időre letelepedni a legtöbb európai országban" - írta naplójában a szintén andorrai, Jack Haig.

De nézzük a dolgok pénzügyi oldalát is, ami szintén nem elhanyagolandó. Monacóban nem kell adózni, viszont a lakhatás az baromi drága. Girona olcsóbb, de adózás szempontjából nyilván jóval kedvezőtlenebb, mint Monaco. Andorra a kettő tökéletes kombinációja: egyfelől adózási menedék, másrészt pedig olcsón lehet lakáshoz, házhoz jutni.

Azért Andorrának van egy árnyoldala is

Ahogy a világon mindennek, így az andorrai profi kerékpáros létnek is van előnye és hátránya is. Az utóbbira példa, hogy nincs a közelben nemzetközi reptér. A barcelonai a legközelebbi, ám az is majd' 200 km-re van innen.

"Ez minimum két és fél óra autóút, ami elég sok" - mondja Howson. "Az, hogy ez téged mennyire érint attól is függ, sprinter vagy-e, összetett menő, vagy esetleg egynapos specialista. Én sok nagy körön vettem részt, amikor közben ugye nem utaztam haza, szóval számomra kibírható ennyi kocsikázás vagy buszozás pluszban."

Az otthon érintése

"Nagyon boldog vagyok, olyan lesz, mintha hazalátogatnék" - mondja az idén immáron kétszeres szakaszgyőztes, Dennis. "Bár nem lépem majd át a bejárati ajtónk küszöbét, az utak ismerősek lesznek, ami azért fontos tényező."

A két nap alatt jó sok olyan versenyző lesz, akiket megcsap majd a jóleső otthoni levegő, ami mindenképpen erőt adhat majd nekik a kemény menetelés vége felé közeledve.

(Forrás: cyclingtips)