A hét, amikor Valter Attila folyamatosan meglepett miket

Meglepett minket, de amit legfontosabb, saját magát is. Attila ugyanis szinte majdnem minden nap ezzel a mondattal kezdte a nekünk küldött üzenetét.
Nézzük, hogy alakult a három szökést is hozó hete a Katalán körön, aminek az utolsó szakaszát harmadikként zárta.
Kerékpár
Visszavonult a litván versenyző, akinek Roubaix-ban külön kinyitották a velodrome-ot
10 ÓRÁJA
Ezzel Bodrogi Laci 2007-es Vueltán elért második helye után, ő az első magyar kerékpáros, aki World Tour versenyen jött be a dobogóra. Laci természetesen ezt egy időfutamon hozta össze, még 14 évvel ezelőtt
1. szakasz (Calella - Calella
Bár Valter 91-es rajtszámmal kezdte a Katalán kört, ennek sok jelentőséget nem kellett tulajdonítani. Ő is elmondta nekünk a rajt előtt, hogy ilyen szakaszokkal és ilyen mezőnyben, (még) nem reális, hogy ott legyen az összetett elejében.
Nem is kezdett túl jól, a Movistar által diktált tempótól leszakadt egy hosszú, ám számok alapján nem feltétlenül durva emelkedőn, és többet már nem is tudott visszazárkózni. Csapattársa Badilatti viszont elől maradt, Ati végül 8.30 hátránnyal jött meg a nyitónapon.
„Nem éreztem túl jól magam, amit tükröz is a végeredmény. Amikor a Movistar meghúzta, nem voltam túl jó helyen és sok is volt a tempó. Én is csalódott vagyok, aláírom, hogy illett volna ott maradnom, de próbálom összeszedni magam. Azért nem kell temetni egy nap után.
2. szakasz (Banyoles - Banyoles)
Az időfutam, ahol Valter az FDJ legjobbjaként zárt, 1.16-tot kapott Dennis-től. Pedig nem is volt nála a Katalán kör előtti időszakban az időfutam gépe, azt csak most, a verseny után hozza haza.
Nem spóroltam, egy időfutamot talán az utolsó tíz vesz lazábbra, azon kívül mindenki maximumot megy. A 95 és 100% között nincs különbség, ez pedig nem volt egy hosszú táv. Szóval ilyen szinten mindenkinek ki kell tudnia pihenni magát.

Valter Attila

Fotó: Twitter

3. szakasz (Vallter 2000)
Az első hegyi befutó, egy elég csábító névvel rendelkező emelkedőn. Valter Attila 5.34 hátránnyal jött meg a Vallteren, a csapatból megint Badilatti zárt a legjobban.
„Vallter-Valter 1-0"- írta nekünk természetesen poénból Valter Ati, aki azt is megjegyezte, hogy a jövőben nagyon szívesen visszatérne erre a 11.5 kilométer hosszú hegyre.
4. szakasz (Ripoll-Port Ainé)
A királyeteap, három heggyel, majdnem 4000 méternyi szintkülönbséggel, és egy szökésben tekerő Valterrel, aki a nap nagy részében többek között Urannal, De Gendttel és a legtovább kitartó Kämnával volt elmenésben. Az FDJ magyar versenyzőjét az utolsó hegy lábánál, 19 kilométerrel a vége előtt fogták meg.
„Ez a nap engem is meglepett, ma szökni „kellett, de én is akartam menni. Ez ugyanis akarat nélkül nem működik. A rajt előtt kicsit elbeszélgettek velünk, mert a szakvezetés nem volt elégedett az eddigi bemutatott versenyzéssel. Teszem hozzá, teljesen jogosan.
Attila a szökése után bő 14 perc hátránnyal jött meg.

Valter Attila

Fotó: Twitter

5. szakasz (La Pobla de Segur-Manresa)
Újabb meglepetés, sorozatban a második szökős nap.
„Ma nem terveztem szökni, jeleztem is a csapatnak, de olyan jó lábaim voltak, hogy menni kellett. Sokat próbálkoztam a nap elején, jó pár kilométer eltelt, amire elengedtek egy nagyobb sort. Egész nap résen voltam, akartam menni, úgy érzem, most végre tényleg versenyeztem.
A szakaszt Kamna nyerte, Attila pedig megjött a nyolcadik helyen. Egy hegyes, de lejtmenetes befutót hozó szakasz végén.
6. szakasz (Tarragona-Mataró)
Teljes nyugi a főmezőnyben, Sagan megnyerte a számára ideális befutót. Attila a hajrában megpróbálta előrevinni Guglielmit, amit a helikopterképből többször jól látszott.
„Gyakorlásképp próbáltam elől maradnia lejtmenetben, aztán odaszóltam franciául (ezért külön piros pont magamnak) Simonnak, hogy szeretne-e hajrázni. Onnantól kezdve próbáltam segíteni, ahogy tudtam.

Valter Attila

Fotó: Twitter

7. szakasz (Barcelona)
A harmadik szökős nap, kiváló befejezéssel, hisz Ati végig elől tudott maradni a barcelonai körözés során, és végül bejött a harmadik helyre. Mondjuk az adásrendező miatt ebből sajnos nem sokat láttunk. De ez ettől még egy tényleg értékes harmadik hely, amire WT-versenyen 2007 szeptembere (Bodrogi/Vuelta) óta nem volt képes magyar kerékpáros.
„Ez a nap is meglepett, de nagyon élveztem. A vége olyan volt, mint egy monti verseny. Lényeg az eredmény, a nézők meg remélhetőleg láthatnak még eleget a jövőben. Nem tudom, hogy valaha voltam-e már ennél erősebb a bringán. Maximum edzésen…
Valter Attila két top10-es helyezéssel és összetettben a 38. helyen fejezte be az idei második WT-versenyét. Az FDJ kerékpárosát legközelebb az április 19-én rajtoló Tour of the Alps-on láthatjuk.
(Szerző: Bodnár Gergő)
Kerékpár
Mennyire nagy baj, hogy nem Párizsban ér véget a Tour? - ESB podcast
TEGNAP - 18:12