A sors is kijelölte az utat a számára, de ezt az utat tudatosan is választotta saját magának.
Mivel Valter Attila története édesapjával, Tiborral indul, a Cyclingtips munkatársa természetesen nem tud elmenni az ő karrierje mellett sem. Kiemeli, hogy Tibor összesen 27 alkalommal volt kerékpáros magyar bajnok a legkülönbözőbb szakágakban.
Édesapja autószerelőnek szánta volna őt, de a fiút sokkal inkább a kerékpározás vonzotta. Itthon és nemzetközi szinten is versenyzett, egészen a ’90-es évek végéig. Ezután megszerezte az edzői képesítést, épített egy házat Csömörön, megnősült, 1998-ban pedig megszületett Attila. Egy évvel később létrehozott egy kerékpáros klubot, a Cube Csömört, ahol a montizás volt a fő irány, részben mert nagyon népszerű volt, részben pedig mert az országutak tele voltak autókkal.
Kerékpár
Megnyílt az átigazolási piac, de kevés nagy sztár vált csapatot
01/08/2022 17:20
Mivel a klubot Tibor az otthonukból irányította, Attila úgy nőtt fel, hogy folyton kerékpárokat, és kerékpáros szerkóban lévő, edzésre készülő versenyzőket látott maga körül. Számára ez volt a természetes.
„Attila ekkoriban kb. a térdemig ért” – mesélte Juhász Zsolt, a család jó barátja. „Látta, mit csinálunk, én azonban sosem gondoltam volna, hogy ő ilyen szintre jut.”
Ati mindig is kerékpározott, de edzeni nagyjából tízéves korában kezdett. Édesapja először akkor gondolt arra, hogy fiából akár profi versenyző is lehet, amikor az U15-ös vagy az U17-es montis Eb csapatversenyében második lett, aminek köszönhetően a magyar csapat dobogóra állhatott.
Nem sokkal ezután egy luxemburgi versenyen ötödikként zárt, megelőzve a hetedikként beérkező Tadej Pogačart
https://i.eurosport.com/2022/05/10/3370337.png
Attila egy jó ideig párhuzamosan nyomta a montit és az országutat, aztán az egyre jobb eredmények az utóbbi felé terelték őt.
„Egyszer harmadikként végzett Julian Alaphilippe mögött a Tour of Slovakia egyik szakaszán. Ez volt a következő lépés” – mesélte Tibor.
Ati egyre másra hozta a jobbnál jobb eredményeket, aminek egyenes következménye volt, hogy rajthoz állhasson egy háromhetesen. Ez először a 2020-as Girón sikerült neki, ahol remekül ment, 2021-ben pedig a verseny már részben róla is szólt.
Ha nincs a pandémia, már 2020-ban Magyarországról indult volna a Giro, de 2022-ben az álom végre megvalósult.
„Ez csak részben a pénzről szól” – mondta Zsolt. „Meg akartuk mutatni az országot Európának, a világnak. És azt is meg akartuk mutatni, hogy mennyire jó versenyzőink vannak. Hogy van olyan is, akiből még sztár is lehet.”
A 2021-es kiváló szereplés, a három nap rózsaszínben tényleg sztárrá tette Attilát, és ő lett az idei Nagy Rajt első számú arca. A másik két magyarral, Fetter Erikkel és Peák Barnával együtt olyan ünneplésben és szeretetben részesítették őt, amiben magyar sportolóknak ritkán van része.

Valter Attila

Fotó: Eurosport

Miközben Ati a tavalyi Girón éppen karrierje legfényesebb eredményét érte el, Tibor a versennyel párhuzamosan futó Tour de Hongrie-n ült egy autóban, és a telefonjáról követte fia szereplését. A hazai szervezők a nagy kivetítőn a Giro képére váltottak, hogy mindenki láthassa Attila elképesztő bravúrját.
A belga tévében először azt közölték, hogy Remco Evenepoel vette át a rózsaszínt, holott valójában második volt 11 másodperc hátránnyal.
„Ramon Sinkeldam mesélte, hogy Hollandiában is azt hitték, hogy Remco az új rózsaszín trikós” – mondta Ati. „Én viszont 101 százalékban biztos voltam benne, hogy az enyém a trikó. Tudtam, mennyi előnyöm volt vele szemben, és láttam, mennyivel előttem ért be, én pedig kiszámoltam a másodperceket.”
„Biztos voltam a dologban. A segítő mondta, hogy ne stresszeljek a dolgon, mert látta, hogy Remcóhoz mennek oda gratulálni. Én azonban nem stresszeltem, tudtam, hogy enyém a trikó. Én voltam az esélytelen, úgyhogy mindenki meglepődött, kivéve engem. Én voltam az egyetlen, aki pontosan tudtam, hogy az enyém a trikó. Ez jó érzés volt.”
Attila azt mondja, most már tudja milyen lehet azoknak az olimpikonoknak versenyezni, akiktől aranyérmet várnak. Ez azonban nem húzza őt le, a helyzetet sokkal inkább pályafutása egyik következő lépésének tekinti. Úgy van vele, ha ilyen nyomás alatt is tud versenyezni, akkor most már tényleg profi versenyzőnek vallhatja magát.

Fetter Erik, Valter Attila, Peák Barna

Fotó: AFP

Magyarországnak Tibor szerint most szüksége volna egy stabil konti csapatra a norvég Uno-X mintájára. Ez azonban nem könnyű, mert az Attila-szintű tehetségek gyorsan a legjobbak közé kerülnek, ami megnehezíti a szponzorkeresést. Fontos lenne még, hogy a magyar kör is egyre tovább fejlődjön.
„A Tour de Hongrie most 2.1-es. Szükséges lenne szintet lépnünk, amiben Attila segíteni tud majd nekünk.”
Csielka Márk, Ati személyi edzője is mesélt néhány érdekes sztorit a jelenlegi legjobb magyar kerékpárosról.
„Amikor vezet, mindig feltolja maximumra a hangerőt a kocsiban. Elektronikus zenét hallgat jó adag basszussal.”
„Mindig rave zene megy. Azt imádja” – tette hozzá Zsolt.
De, hogy miért pont rave? A történet messzire nyúlik vissza.
„Németországban voltunk montiversenyen, Ati még gyerek volt. Jól elvolt köztünk, az edzőnk pedig mutatott neki egy kis muzsikát. Na, ez volt az a pillanat, amikor Ati beleszeretett az elektronikus zenébe.”

Team Groupama-FDJ

Fotó: AFP

„PS5-öt játszik, de igazából mindenféle játékot” – folytatta Zsolt. „Szeret Facebook-kommenteket olvasni, ezzel tölti a szabadidejét. Jó barátjával, Filutás Viktorral heti egyszer mennek gyógyfürdőbe, amikor itthon van. Meg persze mennek kávézni meg sütizni.”
Van egy kedvenc helyük, Csömörtől keletre, amelynek Ati erőnléti edzőjének testvére a tulajdonosa.
„A szülinapján a barátnőjével elmentek egy buddhista templomba, hogy meditáljanak” – folytatta Csielka. „Ati azt mondta, hogy utána üresnek és boldognak érezte magát, mint Buddha. Ebből úgy gondolom, érdekli a meditáció.”
Attila és Tibor kedden tekertek együtt utoljára a Giro rajtja előtt. A kettejük kapcsolatát, és Ati személyiségét, hozzáállását jól jellemzi, ahogy az édesapjáról, és úgy általában a családról beszél.

Valter Tibor és Attila

Fotó: Eurosport

„Mindig azt mondom, hogy ’mi’. Például, hogy ’mi’ szereztük meg a rózsaszín trikót” – mondta Ati.
Sosem mondom azt, hogy ’én’. Ennyire sokat jelent ő nekem.
„A verseny előtti héten is rengeteget beszéltünk. Ha stresszes vagyok, hozzá fordulok. Vagy a taktikával kapcsolatban is, hisz ő ismer a legjobban. Ő az apám, és a barátom is. Nagyon jó dolog, ha az embernek ilyen édesapja van.”
via Cyclingtips
Clásica San Sebastián
Evenepoel visszatért és tönkreverte a mezőnyt a San Sebastianon
31/07/2022 19:09
Clásica San Sebastián
Evenepoel visszatér, Pogacar visszavágna, Valverde utoljára – jön a San Sebastian-i egynapos!
29/07/2022 16:46