Patrick Lefevere, a QS csapatfőnöke azt mondja, Asgreen az egyetlen dán versenyző, akit az elmúlt években nem ajánlott a figyelmébe sportigazgatója, Brian Holm. A főnök úgy emlékszik, Bjarne Riis volt az, aki megemlítette neki, hogy a tehetséges dán fiút mindenképp le kéne szerződtetnie.

2018 telét írtuk. Lefevere csapata teljes volt, nem volt szüksége versenyzőre. Riis azonban felhívta őt, és mondta neki, hogy vigye a fiatal dánt.
„Meg akartam őt tartani, de reális voltam, ő szintet akart lépni és voltak is ajánlatai” – meséli Riis. „A QS volt az egyetlen csapat, ahol el tudtam képzelni, hogy Kasper kiteljesedjen. Máshol elveszett volna. Ráadásul ő is csak oda akart szerződni. Többször is hívtam Patrickot, de ő folyton nemet mondott. 2018 januárjában meg is mondtam Asgreennek, hogy ez valószínűleg nem fog működni.”
Giro d'Italia
Most már biztos: Evenepoel ott lesz a 2023-as Girón!
11 ÓRÁJA
„Persze én is hívtam Patrickot” – mondja Holm. „Tudom, hogy nem is mindig figyel, meg rossz is a memóriája.”
Végül ő is ugyanazt tudta csak mondani Asgreennek. A QS-nél nincs esély, másik csapatot kell találnia.
https://i.eurosport.com/2019/05/14/2587062.jpg
„Aztán két nappal később Laurens De Plus, Peter Vakoc és Bob Jungels súlyos balesetet szenvedtek Dél-Afrikában. Ez azt jelentette, hogy kellettek versenyzők a tavaszra. Ekkor Lefevere maga hívta fel Asgreent. Aligha bánja.”
Kasper kedvenc sportja a lovaglás volt a kerékpár előtt. Nem volt benne rossz, de nem is volt extra. Édesapja a faiparban dolgozik vállalkozóként, édesanyja ápolónő.
„Kasper egy idő után ráhagyta a lovaglást és kerékpárra váltott” – mondja Holm. „A juniorok között azonban korántsem nyerte agyon magát. De benne volt a pakliban, hogy jó versenyző lehet belőle.”
„Én akkor figyeltem fel rá, amikor a Virtu Cycling-nél tekert” – mondja Riis. „Láttam, hogy nagy és erős, persze azt az ember sosem tudhatja, hogy egy kerékpáros mire megy majd a profik között. Abból, amit láttam belőle, jó érzéseim voltak vele kapcsolatban. Keményen dolgozott, rengeteg áldozatot hozott, nyilván apróbb kiigazításokra azért szüksége volt.”
Az első évében a QS-nél főleg a csapatért ment. 2018 júniusában, az Adriatica Ionica nevű többnaposon indult, ahol Elia Viviani nyert három szakaszt, és a QS behúzta a csapat-időfutamot.
„Beszélgettünk utána egy negyed órát telefonon” – emlékezik vissza Holm. „Azt mondta, minden oké elégedett mindennel. Nem sokkal később megkaptam a csapatorvos jelentését a versenyről, melyből kiderült, hogy Asgreen bukott egy nagyot aznap, kórházba is kellett szállítani, ahol nyolc öltéssel varrták össze az arcát. Ő azonban ezt meg sem említette.”
https://i.eurosport.com/2021/04/04/3023368.jpg
„Másnap felhívtam és kérdeztem, hogy miért nem szólt erről. Erre ő csak annyit mondott, hogy nem számít, nincs jelentősége. Fura egy fiú, mondtam neki. Más már posztolt volna fotókat, hogy lájkokat gyűjtsön, ő meg… Tipikus keletnémet karakter. Olyan, mint Olaf Ludwig, Mario Kummer vagy Erik Zabel volt.”
„Kemény srác, aki nem hátrál meg semmitől és sosem panaszkodik. Én úgy hívom, hogy cuki kis pszichopata. Egy kicsit őrült, de nem csinál ügyet semmiből. Ha meg valami nem jön össze, csak megrántja a vállát, hogy majd legközelebb.
Asgreen 2019-ben indult az első tavaszi flamand egynaposán.
„Terpstra figyelmezette, mi vár rá. Hogy nyomja majd a kockakövön, miközben az oldalszél majd’ lefújja őt a keróról. Ő meg csak annyit mondott, oké, az remek lesz. A Dwars door Vlaanderenen vitte jó hosszan az egész csapatot. Aztán hirtelen eltűnt és nem is láttuk többé, végül 143.-ként zárt. Soha nem panaszkodott a leesett lánc miatt, négy nappal később pedig negyedik lett a Flandrián.”
https://i.eurosport.com/2021/03/26/3018324.jpg
Aztán nyert szakaszt a Kalifornián, a Német körön, behúzta a Kuurne-t, majd a Harelbekét. Mindez azonban egy cseppet sem változtatta meg őt.
„Lehet rá mondani, hogy szégyenlős vagy befelé forduló, de ő egyszerűen csak egy kedves srác. Mindig felveszi a telót, ha hívom, nincsenek allűrjei, mint sok versenyzőnek. Az sem valószínű, hogy egy hatalmas tetkót csináltasson az alkarjára. Nem az a monacói, akinek gyémánt van a fülében, meg Lamborghini a segge alatt.”
„Mindemellett egy igazi csapatjátékos” – teszi hozzá Riis.„Mondhatta volna, hogy meg akarja nyerni a Harelbekét, de ő korán támadott, hogy legyen egy nyugis napja a többieknek.”
A Flandrián minden emelkedőn ő volt a legerősebb, leszámítva a Koppenberget. Vagy legalábbis egy szinten volt Van der Poellal. A sprintben a címvédő volt a favorit, de Asgreen viszonylag messziről indított és a holland elfogyott a végére.
Holm és Riis között ugyan vita van arról, hogy melyikük fedezte fel Asgreent, abban azonban egyetértenek, hogy jó néhány nagy győzelem van még a lábában.
(Forrás: HLN)
Tour de France
Kezdjünk megbarátkozni a gondolattal: 2024-ben nem Párizsban zárul a Tour de France
15 ÓRÁJA
Kerékpár
Tényleg létezik olyan francia, aki inkább nyerne Flandriát, mint Tour-szakaszt
16 ÓRÁJA