„Ugyan a verseny előtti két nap során nem éreztem jól magam és fájt a hasam, azért valahol bíztam benne, hogy mégis jó lehetek. Azonban a rajt után egyből éreztem, hogy semmi erő nincs bennem. Feladni nem akartam a vb-t, mert utána biztosan nagyon rosszul éreztem volna magam. Szóval mindenképpen végig akartam küzdeni, ahogy csak tudom. De nagyon szenvedős lett az egész, ez volt életem eddigi legnehezebb versenye.”
Ezt mesélte nekünk nem sokkal a 17.helyen zárt világbajnokság után Vas Blanka. Már a futama közben érezni lehetett, hogy valami nem stimmel, és egyszerűen nem önmaga. Aztán megismerve a gyengélkedése valós okát, már az is nagy eredménynek tűnik, hogy egyáltalán be tudta fejezni a versenyt.
„Most legalább már tudom, hogy mi volt a baj, Covidos voltam” – mondta Blanka, aki már teljesen jól van, de ezek szerint nem véletlenül szenvedett a fayetteville-i világbajnokságon.
Giro d'Italia Donne
Vas Blanka: Úgy érzem magam, mint akin átment egy tank
11/07/2022 16:10
„Csütörtökön annyira nem voltam jól, hogy vissza kellett fordulnom az edzésből. A szombati vb-t megelőző két nap során fájt a fejem és komoly hasgörcseim voltak, alig tudtam enni valamit. De akkor még kizártuk a Covidot, hisz a versenyt megelőző 48 órában mindkét tesztem negatív volt. Miután visszarepültünk Amerikából, a szakácsunk jelezte, hogy nincs jól, és ő pozitív lett. Azonnal mindenki tesztelte magát, Miki és Lars (Lars Boom, Blanka edzője) ugyancsak pozitív eredményt kapott, de én akkor is negatív voltam.”
Ezt követően Blanka megérkezett az SD Worx csapatbemutatójára, ahol a biztonság kedvéért külön szobába került, majd jött a másnapi orvosi felmérő.
„Ahol alaposan átvizsgáltak, még szívultrahang is volt, de mindent rendben találtak. Aztán pénteken hazarepültünk Mikiékhez Pozsonyba, és ott csináltattam egy olyan speciális antigén tesztet, ami megmutatja, hogy az elmúlt két hétben elkaptam-e a vírust. Annak az eredménye egyértelműen kimutatta, hogy Covidos voltam, vagyis ez volt a rosszullét és a gyengélkedés oka.”
https://i.eurosport.com/2022/01/30/3300195.jpg
Blanka – aki egyik befejezett világkupa-futamát sem zárta a nyolcadiknál rosszabb pozícióban - tehát nem véletlenül érezte rosszul magát a vb-n, és most már teljesen érthető, hogy miért lett tizenhetedik Fayetteville-ben.
„Legalább már tudom, hogy mi volt a baj. Kint volt egy napom, amikor eléggé rosszul éreztem magam, de a tavaly februárhoz képest, amikor szintén elkaptam a koronavírust, most azért összességében gyengébbek voltak a tüneteim.”
Blanka és Miki egyébként már teljesen jól van, így legalább a tervezett pihenésre és síelésre is lesz lehetőségük. A hónap végén aztán jöhet a tenerifei edzőtábor, ahol az SD Worx versenyzője megkezdi a felkészülést az országúti szezonra. A tervek szerint Blanka első versenye április 10-én az Amstel Gold Race lesz, aztán három nappal később egy belga egynaposon, a Brabantse Pijlen áll rajthoz.
Giro d'Italia Donne
Vas Blanka jól van és rajthoz áll a Giro szerdai szakaszán, itt nézheted!
06/07/2022 09:51
Giro d'Italia Donne
A világbajnok Balsamo nyerte a Giro 5. szakaszát
05/07/2022 13:15