Ritka és jóleső dolog, hogy valaki nyíltan, köntörfalazás nélkül beszél olyan témákról, melyeket mások gondosan kerülnek.

Ilyen a versenyzők közötti egyenlőtlenség, a túlzásba vitt gyógyszerhasználat, a teljesítményfokozókhoz való viszony, vagy épp a csapatokokon belüli íratlan szabályok.
Smit egy rövid történettel kezdte, ami néhány évvel ezelőtt zajlott le egy csapatmegbeszélésen.
Kerékpár
Evenepoel óriásit ment, Valter Ati ugyancsak, Van der Poelt letartóztatták - ESB podcast
5 ÓRÁJA
„Emlékszem, az első évem volt a Katushánál, amikor Tony Martin mondott valamit Chris Froome pozitív tesztjével kapcsolatban” – mesélte Willie Smit. „Ugye tudjuk, hogy később a vádak alól felmentették. A csapatfőnök odalépett Martinhoz, és elérte, hogy az visszaszívja, amit mondott. Hát, így mennek itt a dolgok.”
A legnagyobb tévhit a kerékpársportban
Smit nem győzi hangsúlyozni, hogy ahány kerékpáros, annyi tapasztalat, és hogy néhányan nagyon szerencsések, mert kevés negatívummal akad dolguk. Ő csak arról tud mesélni, ami vele történt, amit ő látott vagy hallott.
„Az egyik legnagyobb tévhit, hogy mindannyian ugyanolyan kerékpárokat és felszerelést kapunk. Ez egyáltalán nincs így.”
„Ott van Stefan Küng könyöklője az időfutam kerékpárján. Iszonyat aerodinamikus, nagyjából 20 wattot tudsz vele spórolni. Ez azt jelenti, hogy a többiek konkrétan esélytelenek ellene a normál TT-könyöklővel. És ez még csak a pozíció, a mezről akkor még nem is beszéltem, ami egy újabb percet jelent kábé. Úgyhogy az időfutam finoman szólva sem fair dolog.”
„Jó példa Ryan Mullen, aki a saját könyöklőjét használta, amiért elég komoly büntetést kapott.”
„A csapatbicók súlya 7,8 kiló, egy kilóval nehezebb, mint a többi csapaté. Nyilván ez sem mindegy.”
Smit arról is beszélt nemrégiben, hogy a kis csapatok versenyzői elég sok mindent kénytelenek eltűrni a menőktől.

Willie Smit

Fotó: AFP

„Elég gyakran megkaptam, hogy húzzak a picsába, mert nem vagyok sprinter. Oké, haver, gondoltam magamban, akkor írj egy listát arról, ki lehet ott a szakaszok végén a hajrában és ki nem. Ez csak egy példa volt, de tény, egyesek baromi arrogánsak.”
Az is gyakori, hogy a sprintercsapatok emberei, koccanásokkal jelzik a szökni készülő versenyzőknek, hogy jobb lesz, ha inkább nyugton maradnak.
Hiányzik az összetartás
„Dehogy van egység, hátbaszúrás van.”
Így jellemezte a mezőnyt Smit, aki szerint egyre kevésbé csapatsportról, van szó, helyette egyre inkább az egyénieskedés dominál.
„Ez sokat változott az évek során. Minél inkább modernizálódik a sportág, annál inkább egyénivé válik. Mindenki csak a saját seggét védi.”
„Jó példa, amikor tavaly Froomey előrejött, hogy tiltakozzon a 11. szakasz elején. Teljesen igaza volt, a mezőny fele mégis ellene volt. Én meg nem értettem, hogy basszus, miért nem működik mindenki együtt? Néha ugyanis akkor is ki kell állni egymás mellett, ha nem értünk mindenben teljesen egyet. Manapság már nincs ilyen. Azok az idők elmúltak.”
Smit szerint nehéz barátokat találni, és az ügynökökben sem mindig lehet megbízni.
„Ülök például az egyik asztalnál, és megy a szardobálás egymásra. A mezőnyben azt gondolnád, hogy Froomey és Richie Porte jóban vannak. Aztán Porte összehord egy csomó szart Chrisről Geraint Thomasnak. A mezőnyben mindig meghallod az ilyesmit. Persze vannak jó srácok is azért.”
„Az ügynökökkel ugyanez van. Sokan inkább a csapatoknak dolgoznak, nem a versenyzőknek. Inkább a csapatokat képviselik, és ha úgy alakul, nem számíthatsz rájuk, mert a végén a csapatokkal akarnak jóban lenni, és kerülik velük a konfliktust.”
„Ennyi. A pénz beszél. Az hajtja a világot előre.”

Willie Smit

Fotó: AFP

A biztonság az első
Igen, elméletben az. De a válóság gyakran egész más.
„Az UCI elvileg töröltethetné azokat a versenyeket, ahol nem tartják be a szabályokat. De hallottunk már ilyenről? Ugyan. Ehhez képest viszont, van egy csomó verseny, afrikai, vagy török versenyek, amelyek nem felelnek meg a szabályoknak. Az UCI pedig szemet huny. A versenyeknek menni kell, hisz azok termelik a pénzt.”
És akkor ott vannak a bírságok a szemetelésért.
„Á, ez csak arról szól, hogy a gazdagabb csapatokat megbüntessék, és az egyik zsebből áttegyék a pénzt a másikba. Közben meg röhögnek csak az egészen.”
„Aztán ott van a motorral való húzatás. Azt gondoljuk, hogy egy srác milyen erős, közben meg húzta a motor. Félreértés ne essék, a srác ettől még erős. Jó példa, amikor például Valverde támadott Fuglsanggal, 2018-ban Andalúziában. Egy egész csapat üldözte őket lefelé egyenesben, de csak nőtt a különbség, ami képtelenség. Persze nagy bajnokok, meg minden, szó se róla.”
„Az ilyen szitukról persze jó képeket lehet csinálni, amik jót tesznek a közvetítésnek is. És hát itt is ugye a pénz. Értem én, csak hát ezek eléggé befolyásolhatják a versenyeket.”
Extrém akciók a versenyek alatt
Smittel előfordul, hogy hajnal 2-3 kor még videót vág a youtube-ra. Mindezt olyankor is, amikor aznap lenyomott egy kőkemény szakaszt, és másnap is vár rá valami hasonló egy háromhetesen.

A bukások bármikor utolérhetnek

Fotó: Eurosport

„Igen, volt, hogy hajnal 3-ig videót vágtam, meg megittam két pohár bort, ami nem sok, lássuk be. Azért találtam ki ezt az egészet, hogy lássam, így is ott vagyok a top 30-ban egy kemény hegyi szakaszon. De az ilyen azért ritka.”
„Túl komollyá vált már ez az egész. Aero-zoknik, meg minden hülyeség.”
Egy valamitől Smit is fél, mégpedig a bukástól. Az ettől való szorongása miatt kezelésekre is járt.
„Igen, szorongtam a bukások miatt. Túl sok mindent láttam. Én magam nem voltam benne, de szinte minden versenyen van valami nagy bukás. Ami akár egy életre nyomot hagyhat rajtad. Igen, ezektől félek.”
A gyógyszerek és drogok elleni küzdelem
Smit azért is aggódik, mert látja, mennyien szednek mindenféle gyógyszereket teljesítményfokozás céljából. Olyasmiket, amiknek később komoly következménye is lehet.
„Túl sokféle fájdalomcsillapítót szednek, túl sok mindenre, amiknek később meglehet a böjtje. De ha elmész egy csapatbuszba, szinte mindenkinek van asztmapumpája is például. Ha azt mondják, hogy az nem olyan, az baromság. Pont olyan. A maximumig tolják a felírható készítményeket.”
Smit úgy véli, a versenyeken kívüli teljesítményfokozók használata nem jó dolog, és hogy az ún. szennyezett cuccok is csak összezavarják a doppingellenes harcot.
„Az UCI rengeteg mindent betilt. A legújabb a kortizon, ami nehéz ügy. Ez egy olyan cucc, ami egy konkrét izomproblémánál tényleg tud segíteni. Az a baj, hogy egyre több versenyző használja ezeket teljesítményfokozóként az edzéseken, így akiknek tényleg bajuk van, most komoly gondban vannak.”
„A szabályok amúgy nagyon szigorúak. Amikor tesztelnek, én meg sem adom, hogy milyen kiegészítőket eszek, mert ha be is bizonyítom a szennyezést, a dolog akkor is az én saram lesz. Az UCI szabályai ugyanis kimondják, hogy nincs szükségünk kiegészítőkre, csak jó egészségre és megfelelő értendre.”
„Ha nincs annyi pénzed, mint Froome-nak a jogi eljárásra a szalbutamol-ügyben, akkor jobb, ha elfogadod az eltiltást, ahelyett, hogy veszítenél egy csomó pénzt.”

Froome a mezőnyben

Fotó: Eurosport

A végére is maradt még Smitnek néhány olyan infója, amik valószínűleg sokakat meglepnek.
„Az UCI szabályai szerint teljesen illegális, hogy valaki azért fizessen azért, hogy ott lehessen egy csapatban. Én azonban sok ilyen kerékpárost ismerek, és nagyobb csapatok esetében is. Ez teljesen illegális, de hát az UCI…”
„A csapatok a covid alatt sajnos megtanulták, hogy könnyen lecsaphatnak egy kicsit a fizetésből. Van erre egy passzus. Nincs pénz, akkor lehet csökkenteni a fizut. Ha nem tetszik, a jövő évre nem kapsz szerződést. Mégis mit tehetne ilyenkor egy versenyző?”
„Vicces, hogy ezek után a nagy csökkentések után jöttek a nagy edzőtáborok, amik bizony eléggé drágák. A versenyzők meg ott álltak és nem értették, hogy fizura nincs pénz, a méregdrága edzőtáborokra bezzeg van. Ennek semmi értelme, de ez van.”
via cyclingweekly
Országúti Világbajnokság
Van der Poelt letartóztatták, a vb előtt a rendőrségen töltötte az éjszakát
6 ÓRÁJA
Országúti Világbajnokság
Tíz év után újra belga arany, Valter Ati a 23. helyen zárta a vb-t
8 ÓRÁJA