Tegnap a Lombard körrel véget ért a klasszikusok időszaka. Több rangos egynapost nem rendeznek 2014-ben. Arról már a szezon közben is sok szó esett, hogy a klasszikusokat több kategóriába lehet osztani. Az időpont (tavaszi, őszi), a helyszín (Flandria/kockaköves, Ardennek) is egy-egy kategória, de akad öt verseny, amit szokás a rangja alapján még jobban kiemelni: ezek a monumentumok.
A szó a monument-ből jön, ami elsősorban emlékművet jelent, fordítják még nagy műnek is. Bringában itthon a nagy klasszikus, az óriás fordul elő, de mindennél jobban mutatja miről is van szó, ha felsoroljuk őket: Milánó-Sanremo, Flandria, Paris-Roubaix, Liège-Bastogne-Liège, Lombardia.
Az ötből kettőt rendeznek Olaszországban, kettőt Belgiumban és egyet Franciaországban. Ha ehhez hozzáadjuk Spanyolországot, ahol a kerékpársport szintén rendkívül népszerű, teljesen érhető, hogy miért ezek a nemzetek uralták a versenyeket az elmúlt évtizedekben.
Olympic Games
Tom Dumoulin példája mutatja, van visszaút a mentális problémákból
16 ÓRÁJA
Ennyi verseny óta nem nyertek a nagyok:
Franciaország: 85 ('97, Lombard kör: Laurent Jalabert)Olaszország: 30 ('08, Lombard kör: Damiano Cunego)Belgium: 12 ('12, Roubaix: Tom Boonen)Spanyolország: 5 ('13 Lombard kör: Joaquim Rodriguez)
Ez a fölény azonban kezd eltűnni. Ebben az évben a négy ország egyszer sem ünnepelhetett, márpedig ilyenre 1896 óta nem volt példa. Akkor csak a Roubaix-t rendezték meg, amit a német Josef Fischer nyert meg. Az „Észak pokla” utána a hazaiakról szólt, és ezt egészen az ötvenes évekig gyakorlatilag az összes óriásról elmondhattuk. Külföldiek a ritkán győztek ezeken a viadalokon.
A változást Eddy Merckx hozta, aki mindenhol villogott, mindegyiken végzett az élen, összesen 19-szer – csak Sanremóból van hét elsősége.
Az idei óriások győztesei
Milánó-Sanremo: Alexander Kristoff (Nor)Flandria: Fabian Cancellara (Sui)Roubaix: Niki Terpstra (Ned)Liège-Bastogne-Liège: Simon Gerrans (Aus)Lombardia: Dan Martin (Irl)
Visszavonulását követően is előfordult, hogy ezek az országok uralták a versenyeket, 1980-ban például két olasz, két belga és egy francia siker született, ám mostanában megfigyelhető, hogy a kerékpársport sokkal nemzetközibb lett. Egy héttel a sportág első lengyel világbajnoki címe után ugyanis ír győzelem született a lombard körön.
A legutóbbi tíz óriásból csak egyet nyert a négy nagy nemzet, köszönhetően Joaquim Rodrigueznek. Hogy mennyire beszélhetünk pusztán egy átmeneti időszakról, vagy sokkal inkább egy folyamatról, azt majd az idő eldönti.
Mi már annak is örülnénk, ha nem magyar győztese, csak magyar résztvevője lenne legalább egynek az évben...
Olympic Games
Menny és pokol - világcsúcsok és horrorbukások a pályakerékpárosoknál
EGY NAPJA
Olympic Games
Úton a világcsúcs felé felöklelte ellenfelét a dán bringás
EGY NAPJA