Vas Blanka még csak 20 éves, de már több szakágban is bizonyított. Komoly lehetőségek állnak előtte mountain bike-ban, cyclo-crossban és az országúton is.

A Leuvenben rendezett országúti világbajnokság mezőnyversenyében negyedik lett, szintén negyedikként zárt montiban az olimpián, cyclocrossban pedig világbajnoki ezüstérmes az U23-asok között.
A sokoldalúságnak azonban hátránya is van. Hamarosan komoly döntéseket kell meghoznia, ugyanis a három szakág párhuzamosan hosszú távon nem fenntartható.
Giro d'Italia Donne
Vas Blanka: Segíteni megyek a Giróra, de lesz lehetőségem nyerni is
29/06/2022 15:31
„Szerintem végül a cyclo-cross mellett dönt majd, főleg, ha rájön, hogy ezzel elegendő pénzt kereshet” – mondta Paul Herygers, korábbi belga cyclo-cross versenyző. „Hercegnő lehet Magyarországon.”
Blanka tizenhat évesen Belgiumba ment, ahol a korábbi profi kerékpáros, Franky Van Haesebroucke foglalkozott vele.
„Amikor Belgiumba érkezett, még egy szót sem beszélt angolul. Ezért is volt annyira visszafogott az első tévés interjújában Essenben, 2019-ben” – mesélte Van Haesebroucke.
„Időközben az angolja sokkal jobb lett, így most már jóval bátrabban és magabiztosabban nyilatkozik. Ez jól látszott abban az interjúban is, amit az Iowában szerzett harmadik helye után adott. Amellett, hogy fizikálisan folyamatosan fejlődik, a személyisége is jó irányba változik, egyre nyitottabb.”
Négy évvel ezelőtt, az akkor 16 éves Blanka azonnal lenyűgözte Van Haesebroucke-ot.
„Amikor először engedték el edzőtáborba, Törökországba, hátsókeréken tekert fel az első szembejövő hegyre. Egészen rendkívüli technikai tudását akkor is megcsillantotta, amikor egy keskeny padkán tekert végig hátsókeréken. Olyan volt, mint a fiatal Sanne Cant, aki szintén egy technikai zseni volt már nagyon fiatalon.”
Homokos terepen még nem teker igazán jól, ezért is töltött az oostendei világbajnokság előtt egy délutánt Paul Herygersszel.
„Nagyon gyorsan szívta magába az ötleteimet, a tippjeimet. Egyébként is nagyon szeretem tanácsokkal ellátni a külföldi versenyzőket, de Blanka különösen közel áll a szívemhez, mert magyar.”
„Amikor 1994-ben, Koksijdében világbajnok lettem, a magyar Schneider Gábor dolgozott előttem, miközben üldöztem Richard Groenendaalt. Szóval a magyarok mindig különösen kedvesek lesznek a számomra.”
Heygers és Van Haesebroucke is úgy látja, Blanka az a fajta versenyző, aki tudja, mit akar.
„Rendkívül makacs” – mondta Van Haesebroucke. „Amikor a múlt szezonban az oostendei világbajnokságra készültünk, javítani akartunk a futásán. Korábban küldött anyagot arról, ahogy fut, de amikor Belgiumban élőben láttuk, rögtön tudtuk, hogy nem sokat dolgozott rajta.”
„Amikor ezt a szemére hánytuk, ő azt mondta, hogy montis, nem pedig cyclo-crossos. Úgyhogy a futás gyenge pont maradt a számára. Persze Lars Boom (az SD Worx sportigazgatója) irányítása mellett javulni fog a futása is. Boom pontosan tudja, melyek azok az utolsó lépések, amiket meg kell tennie ahhoz, hogy a legjobb legyen.”
Blanka sportos családból származik. Édesapja monti-maratonokon vett részt.
„Amikor Blanka 6-7 éves volt, kerékpáros túrákra ment a szüleivel. Ilyenkor jól bepakoltak mindent, és letekertek akár 400 kilométert is. Van egy 16 éves öccse, Barnabás, aki szintén crossozik, és aki ugyanolyan tehetséges, mint a nővére. Ez persze nem jelenti azt, hogy ő is sikeres lesz majd a felnőtt mezőnyben is. Ezen a télen Belgiumba jön majd versenyezni.”
Blanka számára nagyon fontos a család, ezért ingázik Belgium, Magyarország és Szlovákia között.
„Magyarországon a szüleit látogatja meg, Szlovákiában a barátját, Mikit, aki korábban maga is kerékpározott, most szerelőként is dolgozik Blanka mellett. Miki bátyja pedig Blanka edzője.”
Blankát legközelebb jövő hétvégén, Overijsében (10.31) láthatjuk majd versenyezni. Másnap pedig rajthoz áll a Koppenberg Crosson is.
via Sporza
Kerékpár
Folytatódik I. Blanka királynő uralkodása országúton is
24/06/2022 12:37
Kerékpár
Nincs meglepetés, Vas Blanka nyerte az időfutam-bajnokságot
22/06/2022 13:42