A tavaly augusztusi Lengyel kör volt az egyik első visszatérő verseny a leállást követően. Rögtön az első szakasz egy lejtős sprintbefutóval ért véget, melynek során Dylan Groenewgen és Fabio Jakobsen tekertek egymás ellen a szakaszgyőzelemért. A Jumbo versenyzője elhagyta a nyomvonalát, aminek 

súlyos bukás

 lett a vége.

Jakobsen élete is veszélyben volt, jó ideig mesterséges kómában tartották. Most már jól van, egy rendkívül hosszú és keserves gyógyulási folyamat végén csatlakozhatott a Quick-Step spanyolországi edzőtáborához. Groenewegent eltiltották, legkorábban májusban versenyezhet először. 
"Nem akartam senkiben sem kárt tenni, minden ösztönösen történt"
- mondta
Groenewegen
.
"Szinte semmire sem emlékszem a sprintből, valószínűleg az agyam öntudatlanul törölte az egészet. Tudtuk, hogy gyors befutó lesz, ennek megfelelően korán kezdtem a sprintet. Megpróbáltam a lehető leginkább aerodinamikus lenni, ezért leszegtem a fejem. Nem akartam irányt váltani, sosem akarnék. Minden hihetetlenül gyorsan történt, a pillanat tört része alatt vesztettük el az egyensúlyunkat és 80-as tempónál buktunk. Innentől nem emlékszem semmire."
Kerékpár
Visszavonult a litván versenyző, akinek Roubaix-ban külön kinyitották a velodrome-ot
9 ÓRÁJA
A történtek után Groenewegen kapott hideget-meleget. A mezőnyből többektől jött pozitív reakció, még Jakobsen csapattársaitól is, voltak azonban jóval kevésbé támogató megnyilvánulások is. Barátnőjével, Ninével olyan komoly fenyegetéseket is kaptak, hogy hetekig rendőri védelem alatt álltak.
Groenewegen: "Jelenleg csak az foglalkoztat, hogy Fabio teljesen felgyógyuljon" | Eurosport
Nem lehetett egyszerű, de Dylan Groenewegen megszólalt. Kamerák elé állt, és a könnyeivel küszködve elmondta, mit gondol a szerdai szörnyű balesetről. Melynek következtében honfitársa Fabio Jakobsen, az intenzív osztályra került. Dylan Groenewegen."Először is szeretnék bocsánatot kérni, mert az egész az én hibám volt" - kezdte a nyilatkozatát "Letértem a saját ívemről, és ez nem volt szabályos.
"Kézzel írott levelek voltak a postaládánkban. Az egyikben volt egy hurok, amit a feladó szerint arra kellett volna használnunk, hogy felakasszuk vele születendő gyermekünket.
[Kedvese akkoriban várandós volt az első gyermekükkel.]
Nine olyan üzenetet is kapott, hogy el kellene hagynia engem, meg olyat is, melyben azt kívánták, bárcsak elvetélne. A szüleim is kaptak fenyegetéseket a kerékpárboltjukban. Az egész túl messzire ment, úgyhogy a rendőrséghez fordultam. Az, hogy védelmet kaptunk, mutatja, hogy mennyire elfajultak a dolgok."
Az édesapját azzal fenyegették, hogy leszorítják az útról, ha robogón kíséri a fiát az edzéseken. Így aztán, amikor már edzhetett, Groenewegen inkább feketében tekert, nem pedig a sárga csapatmezben.
"2020 vége felé azért lassan kezdtek lenyugodni a dolgok. Egyszer egy autó elkezdett dudálni mögöttem, a pulzusom úgy felment, hogy egy darabig csak ültem az út mellett és próbáltam magam megnyugtatni. A rendőrségnek szerencsére sosem kellett közbelépnie."
A baleset annyira megrázó volt az érintettek számára, hogy Patrick Lefevere, a Quick-Step csapatfőnöke börtönbüntetést követelt Groenewegenre. 

043_BELGAIMAGE-152720486.jpg

Fotó: Eurosport

"Megértem, hogy így reagált. Ezt egyébként még akkor mondta, amikor az sem volt biztos, hogy Fabio túléli az első éjszakát. Borzalmas érzés lehetett számára ezt hallani."
Groenewegen a baleset után még azt mondta, nem ül többet kerékpárra, de a véleménye néhány héttel később megváltozott. Párjával élvezték a terhességet és alig várták a baba megszületését. Bízik benne, hogy visszanyeri helyét a mezőnyben, és hogy újra sprintelhet majd Jakobsen ellen.
"Természetesen bűnösnek éreztem magam, és okoltam magam a bukás miatt. Megpróbálom összerakni magamban a történteket, és előhozni, hogy mi járhatott a fejemben sprint közben. Soha nem felejtem el azt a napot és mindig eszembe fog jutni, vajon megcsinálom-e újra azt, amit akkor. Kétszer írtam Fabiónak a baleset után. Rajta múlt, hogy válaszol-e vagy törli az üzenetem. Megköszönte, hogy írtam. Remélem, újra egymás szemébe nézhetünk majd a jövőben. Ez most a legnagyobb vágyam."
Cyclingtips
Kerékpár
Mennyire nagy baj, hogy nem Párizsban ér véget a Tour? - ESB podcast
TEGNAP - 18:12