434 oldal. Ekkora terjedelmű Chris Froome The Climb című önéletrajzi könyve. Korábban már megtudhattuk, hogyan alakult a viszonya Bradley Wigginsszel, most pedig a L'Équipe-ben lehetett egy újabb érdekes résszel kapcsolatos írást olvasni.
Történt, hogy januárban Tenerifén megsúgta az egyik szakácsnak, hogy tavaly a Tour de France előtt megdöntötte Lance Armstrong rekordját a Col de la Madone-on. Csak erről nem beszélt senkinek. Két héttel ezelőtt viszont – szintén a Teidén – nyilatkozott róla a francia sportnapilap újságírójának. „Benne lesz a könyvemben. Szerintem bízhatok magamban. Nem félek kimondani, legyőztem Armstrongot a Madone-on” – kezdte a Sky első számú versenyzője. „Monacóban lakom, és el kell ismernem, különleges árnyék vetül arra az emelkedőre. Balszerencsét hoz.
A Madone az a hegy, amin annak idején Lance Armstrong tesztelte magát Michele Ferrari utasításai szerint. Az, ahol néhány nappal az 1999-es Tour de France előtt az amerikai először meggyőződött arról, hogy valóban meg fogja nyerni a francia kört. Az a kaptató, amin tavaly június 23-án Chris Froome is felfogta, készen áll a sárga trikó megszerzésére. A 13 kilométer hosszú, átlagban 6,7%-os meredekségű emelkedő volt az, amin – Richie Porte társaságában – teljesen kihajtotta magát. A doppingolását bevalló Tom Danielson mondta korábban, hogy Armstrong legjobb ideje 30 perce 24 másodperc volt ott. Froome 36 másodperccel verte ezt az időt. Még Porte is jobbnak bizonyult, 15 másodperccel marad csak le a kenyaitól. Froome átlagosan 459 (!!) Wattot adott le, ami a Sky szerint túlzó adat, amit a csapatnál az ovális lánctányérnak tudnak be.
Olympic Games
Valter Attila: "Akik szurkoltak nekem, pontosan tudják, hogy mi történt" (ESB podcast)
30 PERCE

Porte idén is nagyon fontos segítője lesz

Fotó: Eurosport

Egy kicsit még szégyelltük is magunkat Richie-vel.” – vallotta be Tenerifén. „Megdöntöttük Lance rekordját, tisztában voltunk azzal, hogy ezt az emberek arra fogják felhasználni, hogy bizonyítsák, doppingolunk. Nagyon szomorú és elkeserítő, hogy a jó eredmények már elegendőek ahhoz, hogy valakit doppingolással gyanúsítsanak. A sportnak nem erről kéne szólnia, hanem éppen arról, hogy nagy teljesítményeket próbáljunk elérni.
A francia kör címvédőjének gyakorlatilag tavaly július óta folyamatosan védenie kell a becsületét. „Elegem van abból, hogy állandóan az ilyen versenyzőkhöz hasonlítanak, akik tudjuk, hogyan érték el ezeket az eredményeket. Gyorsabb vagyok, mint Armstrong, és emiatt nincsen bennem bűntudat. Miért kellene szégyellnem? Inkább hőstett, hogy mindezt véghezvittem úgy, hogy nem doppingoltam. Ez a bizonyítéka annak, hogy keményen dolgoztam, hogy fejlődtem a táplálkozás, az edzésprogram tekintetében. Ez az egész furcsa nekem.”
Azóta egyszer sem sikerült megdöntenie a tavalyi csúcsát. „De nem is mentem maximumon még idén fél órán keresztül”- tette hozzá gyorsan. A L'Équipe-nek azt is elmondta 45 nappal az idei grand départ előtt, hogy legalább olyan formában érzi magát, mint egy évvel korábban. És idén is megy még a Col de la Madone-ra. Mi pedig abban reménykedünk, hogy idén talán nem is fogja titokban tartani az eredményét.
Kerékpár
Lefevere: „Bennett olyan, mint a nő, akit megvertek, de utána mégis hazamegy”
17 ÓRÁJA
Kerékpár
Sagan megy, Thomas bizonytalan, de mi lesz Cavvel? – megnyílt az átigazolási piac
TEGNAP 08:01