Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vas Blanka: van kiszemelt szakasz, és szabad lesz a szökés a Girón

Lantos András

Publikálva 30/06/2023 - 10:30 GMT+2

Július első hete garantáltan a megosztott figyelemről szól majd a kerékpárrajongóknak, egymással párhuzamosan fut majd ugyanis a Tour de France és női Giro, melynek mezőnyében ezúttal is ott lesz a friss, duplázó magyar bajnok (időfutam és mezőny), Vas Blanka. A pénteki rajt előtt beszélgettünk a SD Worx remek formában lévő versenyzőjével.

Felejthetetlen nap: megvan Vas Blanka első győzelme a World Tourban!

Szakaszgyőzelem a Svájci körversenyen és két magyar bajnoki cím – ez az elmúlt rövid időszak termése Vas Blanka számára.
A 21 éves kerékpáros remek formában van, és az időzítés is tökéletes, hiszen június 30. és július 9. között jön az év egyik legfontosabb női versenye, a Giro Donne.
Egy nappal a rajt előtt, csütörtök délután értük el Blankát Olaszországban. Igyekeztünk minél későbbre halasztani a beszélgetést, hogy a lehető legtöbb információja legyen a csapat terveiről, de még így is csak a nagy briefing előtt jött össze. Ettől persze még Blanka pontosan tudta, mik lesznek a fontosabb szerepek az SD Worxnél.
„Az összetettre két versenyzőnk lesz, Niamh Fisher-Black és Anna Shackley. Niamh-nek elég jó esélyei vannak egy szép eredményre, hiszen tavaly az ötödik helyen zárt a női Girón. A sprinteken egyértelműen Lorena Wiebes lesz az első emberünk, neki próbáljuk majd felvezetni a hajrákat” – mondta Vas Blanka az eurosport.hu-nak.
És neked milyen feladatok, illetve lehetőségek juthatnak?
„Azokon a szakaszokon, amiknek a vége már túl nehéz Lorenának, én is lehetőséget kaphatok a sprintben. Konkrétan a hatodik szakasz tűnik ilyennek. Illetve mehetek majd szökni is, ha úgy hozza a verseny. Nekem az az érzésem, hogy az összetett helyett itt most a szakaszgyőzelmek lesznek nekünk a legfontosabb cél, úgyhogy szerintem engednek majd bennünket támadni.
Az összetettben nem gondolom, hogy komoly esélyeim lennének, valószínűleg hamar össze fog jönni egy olyan hátrány, amivel már elengednek a szökésbe. Azt nem mondom, hogy tudatosan gyűjteni fogom a hátrányt; ameddig ott tudok maradni az első csoportban, ott leszek. De ha leszakadok, nem fogok igyekezni, hogy minél kisebb lemaradással érkezzek meg.”
A sprintervonatban lesz dolgod?
„Igen, de egészen biztosan nem én leszek Lorena utolsó embere, sőt, legalább ketten megelőznek majd ebben: Barbara Guarischi és Elena Cecchini. Talán még Femke Markus is. Az is nagyon elképzelhető, hogy végül beküldenek majd Lorena mögé, és védenem kell a hátsó kerekét. Szóval nem kizárt, hogy nekem is jut szélárnyék a hajrákban.”
A verseny egy 4,5 km-es időfutammal indul. Friss magyar bajnokként ott vannak komolyabb céljaid?
„Igen, szeretnék jól menni az időfutamon, bár hozzá kell tennem, mostanra eldőlt, nem ez lesz a legfontosabb műfaj számomra. Az idei évben többet mentem időfutam-kerékpárral, mint eddig bármikor, de érzem, hogy 100%-ig erre kellene koncentrálnom, ha igazán jó akarnék lenni. Nekem az országút mellett ott a monti és a cyclo-cross, úgyhogy az időfutam nem fér már bele.
Egyébként sem áll nagyon közel hozzám az egyenkénti. Nem vagyok az a fajta, aki szeret egyedül menni; én élvezem, ha van körülöttem mezőny. A beállításokkal és az üléspozícióval való foglalkozás sem annyira a kedvencem, és szerintem a testalkatom sem kifejezetten ideális az időfutamra.”
Érdekes időszak következik most nektek a barátoddal, Szabó Mikivel, hiszen miközben te a Giro Donnén indulsz, ő a Tour de France-on megy a Jumbo-Vismával. Tudtok majd beszélni valamennyit?
„Nehéz lesz, mert szinte pont váltjuk egymást. Amikor Miki vezet, és tudna beszélni, akkor én éppen versenyezni fogok, aztán amikor mi befutottunk, neki kezdődik a kerékpármosás, szerelés, stb. Szóval nem lesz könnyű, de majd megoldjuk valahogy. Így sem maradok magyar társaság nélkül, mert a Canyon csapatnál szerel a testvérem, Vas Balázs. Ahogy megérkeztem, meg is látogattam őt, és hoztam neki túrórudi-szállítmányt.”

Péntektől jövő vasárnapig tehát jön a Giro Donne. A szakaszokat élőben az Eurosport online felületein, az eurosport.hu-n vagy az Eurosport Applikációban lehet majd nézni magyar kommentárral, és minden nap lesz egy egyórás összefoglaló az Eurosport 1-en, közvetlenül a Tour de France után.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés