Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vas Blanka: nem voltam nyugodt, és a sprint előtt ki is vettem a rádiót

Bodnár Gergő

Publikálva 12/07/2023 - 11:41 GMT+2

Elég komoly egy hónapja volt Vas Blankának, aki nyert egyet a svájci körön, magyar bajnoki címet szerzett az időfutamon és a mezőnyversenyben, majd elment a női Giróra, ahol az előzetesen neki szimpatikus szakaszon végül hatalmasat kellett dolgoznia a csapattársáért. Aztán tudatosan rápihent a szombati befutóra, ahol megnyert egy elég komoly sprintet.

Vas Blanka őrületesen szép sprinttel nyerte a Giro d’Italia szombati szakaszát

Győzelem a Svájci körön, magyar bajnoki cím az időfutamon, illetve a mezőnyversenyen, majd első hely a Giro Donne nyolcadik szakaszán. Így néz ki Vas Blanka elmúlt egy hónapja.
Szerencsére még itthon is hatalmasat szólt a legutóbbi győzelme, ami nem meglepő, hisz a világ egyik legnehezebb többnaposán tudott szakaszt nyerni. Ráadásul azok után, hogy az előzetesen kinézett befutón nem magáért ment, hanem a csapattársáért, Lorena Wiebesért dolgozott.
„Igazából csak boldog voltam, és azt éreztem, hogy megérte végig küzdeni a versenyt, megérte ma is szenvedni, megérte elengedi az előző napot” mesélte Blanka még szombat este az Eurosportnak.
„De amúgy még nem érzem úgy, hogy ez egy nagy győzelem lenne. Ez is egy győzelem, aminek nagyon örülök. Azért lehet ez így, mert én montiban nőttem fel, és nekem egy világkupa-győzelem még mindig nagyobb eredménynek tűnik. Talán a csapattársaim most jobban értik, mekkora dolog ez, mint én.”
Blanka vasárnap gond nélkül befejezte a Girót, és szerdáig kint is marad Olbiában pár csapattársával, ami figyelembe véve a környező tengerpartokat, elég jó döntésnek tűnik.
Szépen lassan viszont át kell térnie a montira, hisz mindjárt itt a nagykanizsai országos bajnokság, és nemsokára jön a vb, ahol természetesen ő is ott lesz.

A Giro előtt már tudtad, hogy az a szombati szakasz a tiéd lesz?

A meetingen általában mindig a következő napot beszéljük át. Amikor előzetesen részletesen megnéztem a szombati befutót, akkor sem éreztem azonnal, hogy biztosan jó lehetek. Sokkal inkább a 6. szakasz tetszett, de akkor dolgoznom kellett Lorenáért, akit vissza is tudtam hozni. Azzal a teljesítményemmel legalább annyira elégedett voltam, mint a győzelemmel. Akkor szerintem ugyanolyan erős voltam, csak más feladatot kaptam, és egy csapattársamnak dolgoztam.
Pedig az előző szakaszon eléggé hátul jöttél meg.
Direkt. A 7. szakaszon spóroltam egy picit, mert a fejemben volt, hogy hátha összejöhet valami az utolsó két nap során. Ismertem a befutót, emelkedett a vége, Lorena már kiszállt, így sanszos volt, hogy én lehetek a kiemelt ember. Aztán reggel pont erről beszéltünk a csapattal.
Vagyis jelentkezni se kellett, hogy szeretnéd a szakaszt?
Igazából nem, mert ők is így voltak vele. Barbi (Barbara Guarischi - a szerk.) inkább a sík sprinteket szereti, így övé lett a zárónap, én meg „megkaptam” a szombati szakaszt.
picture

Vas Blanka kegyetlen hőségben nyert szakaszt a Girón – összefoglaló

Utolsó kilométeres kapu, biztos a sprint, tudod, hogy a szakaszgyőzelem a tét. Mennyire voltál nyugodt?
Szerintem annyira nem voltam nyugodt. Folyamatosan mondták a fülemre, hogy helyezkedjek jól, de én meg pont azt éreztem, hogy nem vagyok tökéletes pozícióban. Viszont azt is tudtam, hogy nem szabad elöl menni és korán indítani, mert különben elúszik minden. Kiszedtem a rádiót a fülemből, megjelent Chloe Dygert, aki próbált a csoportunk szélen előre menni. Egyből rá tettem a kereket, elvitt a célig, és szerencsére ki tudtam kerülni.
Kit szoktál hívni elsőként egy győzelem után?
Most sokáig nem tudtam senkit, mert interjú és díjátadó volt, aztán mennem kellett doppingvizsgálatra, közben meg nem volt nálam a telefonom. Mire végeztem, már utolsó voltam a helyszínen és bontották a színpadot. Visszaértünk a szállásra, ettem, jött a masszázs, és csak aztán tudtam hívni anyukámat, aki mindig nézi a versenyeimet. Meg azt hiszem, Mikit is próbáltam. De arra már nem emlékszem, hogy egyből fel tudta-e venni. 🙂
picture

Magyar lány a világ tetején: így pezsgőzött Vas Blanka a győzelme után a Girón

Ő a Touron dolgozik, de látta a győzelmedet?
Azt mesélte, hogy nézte, bár a befutót pont nem látta élőben. Mert gyenge volt az internet, pont lefagyott az adás, és mire visszajött volna a kép, én nyertem, ő meg már rengeteg üzenetet kapott. Ádám, a tesója egyből hívta, sokan ráírtak, így azonnal levette, hogy én nyerhettem. Úgy nézte meg a befutómat, hogy már tudta az eredményt.
A szervezés amúgy milyen volt a Girón?
Nem volt rossz a roadbook, meg VeloVieweren lehetett csekkolni mindent. A 2. szakaszt leszámítva, amikor nem tudtunk az utolsó hegyről, nem voltak meglepetések, az útminőség meg olyan volt, amilyen. A Vueltán jobban tetszettek a szállodák, meg jobb volt a szervezés is, bár ha a tavalyi Giróra gondolok, akkor némileg azért fejlődtek.
picture

Vas Blanka ünnepli a szakaszgyőzelmét (Forrás: Facebook/Team SD Worx)

Fotó: facebook

Szombat este a győzelmed után meséltéled, hogy nem fogadtál el Van Vleutentől kulacsot, mert volt egy kis összezörrenésetek. Annak a zárónapon lett folytatása?
Nem is tudtam, hogy ez a sztori bekerült a cikkbe. 🙂 De amúgy nem volt folytatása. Egyszerűen csak nem fogadtam el tőle a kulcsot, ennyi az egész.
Azért hallani róla, hogy nem a legnépszerűbb versenyző a mezőnyben.
Velem eddig mindig kedves meg mosolygós volt, de én azért nem ismerem annyira. Csak a holland csapattársaimtól hallottam róla.
Bastianellit viszont szépen elbúcsúztatta a mezőny.
Róla csak jókat mondtak az olasz lányok, szeretik nagyon és felnéznek rá. De őt sem ismerem kifejezetten jól. Viszont nem is hallottam róla semmi negatívat a többiektől. Sőt. Csak dicsérték.
picture

Örömszavak: Vas Blanka nyilatkozata a Giro-szakaszgyőzelem után

Sokszor elég nagy melegben mentetek, a frissítés és az evés végig jól ment?
Meglepően jól, és ennek nagyon örültem. Talán egy nap nem volt az igazi, amikor utólag, már a buszban vettem észre, hogy maradt nálam két zselé. Ami kellett volna az utolsó fél órára. Én nem állítok be jelzést a Garminon, mert úgyis a fülünkre mondják, és mindig annyi zselét meg szeletet viszek magammal, amennyit meg kell ennem. Ez a 2. szakasz végén történt, de a többi nap nem volt semmi gond.
Mi lesz veled a következő hetekben?
Szerdáig itt vagyunk Szardínián, Olbia közelében, béreltünk autót a lányokkal, szóval remélhetőleg felkeresünk egy szép tengerpartot. Aztán megyek haza, és kezdek montizni, mert két hét múlva indulok az Ob-n, és aztán a világbajnokságon is. Két nappal a monti-vb után pedig megyek az országúti mezőnyversenyen.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés