Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Lefevere: „Alaphilippe bebizonyította, hogy tévedtem vele kapcsolatban”

Bodnár Gergő

Frissítve 17/05/2024 - 10:12 GMT+2

A 2021-es Tour de France nyitónapja óta nem nyert háromhetesen, a Girón viszont egy olyan szakaszt nyert meg, amiben talán csak ő hitt. Alaphilippe csütörtökön 137 kilométert töltött szökésben, majd szólóban ért haza. A győzelme még Pogačart is lenyűgözte, de nagy kérdés, hogy egy villanás elég lehet-e ahhoz, hogy a francia versenyző szerződést hosszabbítson a Quick-Step csapatával.

Valter Attila szökött, Alaphilippe ünnepelt, Pogačarnak könnyű napja volt

„Sokan talán már leírták, pedig kétszeres világbajnok, és most bebizonyította, hogy még mindig a mezőny egyik legjobbja. Szerintem mindannyian ezt az Alaphilippe-et szeretnénk látni.”
Julian Alaphilippe szakaszgyőzelme még Tadej Pogačart is lenyűgözte, nem véletlenül, mivel a francia versenyző 137 kilométert töltött szökésben, majd szólóban ért haza.
Tavaly június óta nem győzött, háromhetesen legutóbb a 2021-es Tour de France nyitónapján tudott nyerni. Alaphilippe mostanság inkább a sérülések, az eredménytelenség, és főleg az őt bántó főnöke miatt szerepelt a hírekben, de tegnap válaszolt azoknak, akik gyorsan leírták.
Télen például azért kellett magyarázkodnia, hogy a lejáró szerződésének nincs köze ahhoz, hogy kimaradt a Tour de France-ra készülő csapatból. Egyszerűen maga kérte, hogy a Girón indulhasson, mivel Olaszországban jóval több szabadságot kaphat, mintha csak Evenepoelt kellene segítenie.
Majd jött egy burkolt fenyegetés Lefevere-től, aki finoman belengette, hogy nagy eredményeknél nélkül nincs esély a szerződéshosszabbításra.
„Julian egy jó srác, de miután aláírta a gigaszerződést, nem teljesít megfelelően. Szeretem a versenyzőimet, ugyanakkor muszáj, hogy fair legyek velük szemben. Ahogy öregszel, egyre több mindenre, egyre jobban oda kell figyelned. Bele kell vetned magad a melóba, és harcolnod kell.”
Lefevere az emlékezetes február végi interjúban egy kicsit messzebbre is elment.
Túl sok a buli, és túl sok a piálgatás.
„Julian egyértelműen Marion Rousse hatása alatt van, talán túlságosan is. Ő olyan, mint egy kölyökkutya, tele van energiával, épp ezért hagyni kell időnként, hadd futkározzon kedvére az udvaron. De azt is ki kell tudni mondani, hogy ennyi, és ne tovább. Még mindig ott van benne a rosszfiú. Beszéltem vele tavaly novemberben Marion, valamint a menedzsere, Dries Smets jelenlétében. Azt mondtam, hogy ez nem mehet így tovább.”
„Ha még egyszer elcseszed, azonnal ki vagy rúgva. Az üzenet célba ért. Kezdi magát összeszedni.”
Ez történt február végén, amikor tényleg elég kicsi volt az esélye annak, hogy Alaphilippe hosszabbítani fog a Quick-Steppel. Aztán befutott a Total és a Cofidis ajánlata, de Cédric Vasseur rögtön jelezte, nem akarják csak azért megszerezni, hogy náluk vezessen le.
Ez a vélemény nagyjából megegyezik azzal, amit Lefevere-től hallottunk, először még a 2022-es idény végén.
„Én is szeretem Juliant, mint mindenki más. Lehet őt egyáltalán – főleg ilyenkor – nem szeretni? De nekem a realitások talaján kell maradnom, és ezek alapján ő azért elég nagy falatot harap ki a költségvetésemből. Szóval eredményeket akarok látni. Tanultam egy gyönyörű francia mondást: 'Dans la vie, tout le monde doit justifier son salaire' – azaz 'az életben mindenkinek igazolnia kell, hogy mire kapja a fizetését' – mondta Lefvere.
„Vissza akarom kapni az igazi Juliant, tartozik nekem az igazán kiugró eredményekkel. Topversenyzőnek kijáró fizetést kap, de meg kell minket győznie arról, hogy még mindig ott van a legjobbak között. Nem érdekel, hogy már nem ő a világbajnok, az már sokkal inkább, hogy az utóbbi években keveset nyert. Persze, én is tudom, hogy 2022-ben sok problémája volt, de az csak nem véletlen, hogy a sokat nyerő versenyzők mindent megúsznak, akik pedig nincsenek rendben, állandóan földre kerülnek.”
picture

Végre összejött: Alaphilippe Giro-szakaszgyőzelemmel tette teljessé a karrierjét

Talán a folyamatos nyomás és állandó beszólogatások miatt Alaphilippe sérülten versenyzett tavasszal, ami nem volt túl okos dolog.
„Van egy törés a térdemben, azzal versenyeztem az elmúlt hetekben. Nem akartam szólni róla, nehogy valaki színészkedéssel vádoljon” – nyilatkozta a Flandria után.
„Nem volt nehéz döntés, mert rettentően motivált voltam a Flandria előtt, ez egy olyan időszak volt, amit nagyon vártam, és amiért kőkeményen meg is dolgoztam. Elég jól indultam a Stradén, csak aztán jött az a bukás. Az nagyon megviselt, már a Tirrenóra is necces volt elmenni, de tudtam, hogyha azt a versenyhetet kihagyom, akkor a saját dolgomat nehezítem meg.
De tudtam tekerni, nem voltam lerokkanva, még versenyben is lehettem volna, bár tudtam, hogy nem vagyok 100%-os állapotban. Ez a Sanremón be is igazolódott, beküzdöttem magam a top 10-be (9. hely), és boldog voltam, ez pedig adott némi önbizalmat.”
picture

Centik döntöttek minden idők legnagyobb átlagsebességű Milano-Sanremóján - összefoglaló

Csak aztán Alaphilippe elment egy kivizsgálásra és nem kapott jó híreket.
„A Sanremót követően állapították meg a törést, azt mondták, 5-6 hétre lenne szükségem a felépüléshez, amiből három le is telt a Strade után. Csakhogy pihenni kellett volna abban a három hétben is, én viszont tekertem és küzdöttem a fájdalommal.
Az egész az én hibám, én döntöttem így.
„Eluralkodott rajtam a vágy, hogy jól teljesítsek a Flandrián, bármennyire is észszerűtlennek tűnt. Az orvosi stábunk rám bízta a döntést, ha azt mondták volna, hogy nem mehetek, akkor nem tekertem volna. De így... kitartottam, azt hittem, majd elmúlik magától, de most már belátom, hogy ez hiba volt.”
Nem úgy megpróbálkozni egy újabb reménytelennek tűnő szökéssel a Girón, amiben talán csak ő hitt. De mit mond erre Lefevere?
„Először is, nekünk nem olyan a kapcsolatunk, amilyennek a sajtóban lefestik. Ezt a srácot 17 éves kora óta ismerem, egy évtized alatt még a legjobb házasságokban is vannak viták meg nézeteltérések. Julian most épp bebizonyítja, hogy tévedtem vele kapcsolatban. Bár nem jó érzés kimondani, de ettől még ez a helyzet. Az viszont biztos, hogy a mostani nagy győzelme ellenére nem ment jól az elmúlt két szezon során.”
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
forrás: L’Équipe, HLN.be
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés