Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Örülök, hogy élek” – 25 méter mély szakadékba zuhant a Girón, törött lábbal mégis folytatta

Nagy Benjámin

Frissítve 21/05/2024 - 11:45 GMT+2

Valószínűleg az utóbbi évek egyik leghihetetlenebb eseménye történt a Giro d’Italia vasárnapi szakaszán. Az Arkea belga versenyzője, Jenthe Biermans a Mortirolo utáni lejtmenetben óriásit bukott, 25-30 méter mély szakadékba zuhant, eltört egy csont a lábában, ő mégis visszaült a kerékpárjára és befejezte a szakaszt. Kedden már nem áll rajthoz, de jelenleg csak örülni tud: megúszta, életben van.

Jenthe Biermans (Arkéa-B&B Hotels)

Fotó: Getty Images

„Rosszul mértem fel egy kanyart a lejtmenetben, az eredmény pedig egy nagyon súlyos esés lett.”
Ezzel a mondattal kezdte felidézni Biermans, hogy mi történt vele vasárnap a Mortirolo emelkedője után. Nagyjából 65 kilométer volt hátra a Giro 16. szakaszából, amikor a 28 éves versenyző borzalmasat bukott – a közvetítésben ebből semmit sem érzékelhettünk, hiszen rég leszakadt a főmezőnyről.
„Tényleg pánikszerű volt az egész, mert az első pillanatban mozdulni sem tudtam. Egy fa környékén állt meg a zuhanásom a szakadékban, de mivel a rádiójelemet is elvesztettem, ott nem tudtam kommunikálni. Eszméletemnél maradtam, volt erőm kiabálni. Négy csapatból azonnal utánam jöttek 25-30 méter mélyre, többek között Gianni Meersman, az Alpecin sportigazgatója és az Intermarché-Wanty stábtagjai is. Szeretnék köszönetet mondani nekik.”
Meersman nagyon megijedt, ösztönből azonnal megállt a kocsival és lenézett a kanyarban.
„Láttam, hogy egy másik arkeás versenyző pánikszerűen néz lefelé, és azonnal megálltam, hogy segítsek. Abban a szakadékban főleg fa, fű és moha van, de ha Jenthe sziklának ütközik... sokkal rosszabbul járhatott volna.”
Biermanst ezek után közös erővel felsegítették a szakadékból, ő pedig néhány perc után úgy döntött, visszaül a bringájára és továbbmegy. Bár a csapatkocsiból többször is mondták neki, hogy nyugodtan adja fel, ő befejezte a szakaszt: 46 percet kapott a győztes Tadej Pogačartól, a 130. helyen végzett, sok versenyzőt meg is előzött a gruppettókból.
A célban érezte, hogy eléggé fáj mindene, főleg a csípője, a háta és a lába, a hétfői pihenőnap nagy részét pedig a kórházban töltötte vizsgálatokkal. A röntgen egy törést mutatott ki a lábában, ezen kívül megúszta zúzódásokkal és felületi sérülésekkel.
„Örülök, hogy élek, úgy tűnik, őrangyalom van. Szerencsére minden értékem jó, nincsenek szervi sérüléseim, a hátam fáj még egy picit, de az hamar elmúlik. Nagyon hálás vagyok a Giro orvosi stábjának és a csapatomnak.”
Leginkább hétfőn kezdett rájönni, mi is történt valójában.
„Bár a következmények nem túl súlyosak, de mégis ez pályafutásom legdurvább esése. Furcsa érzés, hogy ott feküdtem 25 méter mélyen, és csak úgy álltam meg, hogy egy fának ütköztem. A csapatvezetés utólag mesélt nekem a sziklákról. Ez elég rémisztő gondolat, amit nehezen viselek.”
Biermans folytatni akarta a Girót, de végül a csapattal közösen úgy döntöttek, nincs értelme erőltetni.
„Ha rajtam múlna, megérkeznék Rómába. Sajnálom az egészet, de közben tudom, hogy már nincs mit bizonyítanom, hiszen mindhárom előző háromhetesemet teljesítettem. Egyértelmű, hogy versenyzőként az ember folytatni akarja, de tudni kell meghúzni a határt.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés