Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Giro helyett Tour? Evenepoel fertőzése várható volt, de a csapatnál még nem a jövőt tervezik

Szabó Bence

Frissítve 16/05/2023 - 20:57 GMT+2

Remco Evenepoel vasárnap este koronavírus miatt adta fel a Giro d’Italiát, ami látva a verseny laza vírusvédelmi szabályait sokak szerint előre látható katasztrófa volt. A csapat egyik orvosa egyértelműen a szervező RCS-t hibáztatja, Patrick Lefevere viszont kivételesen higgadt maradt a kérdésben, ahogy egyelőre arról sem szeretne beszélni, elindítják-e belga sztárjukat a Tour de France-on.

Óriási csata után Evenepoelé a Giro második időfutama is

„Nem lennék meglepve, ha sok csapat néhány fővel megfogyatkozna az első hét végére a covid miatt”
Ezeket a szavak Remco Evenepoel mondta még szinte a Giro előestéjén, május 4-én az újságíróknak. Azután tette ezt, hogy másfél nappal a verseny előtt egy teltházas sajtótájékoztatón kellett részt vennie, ahol maszkot alig viselt valaki. Pedig néhány órával korábban mi is hallottuk, ahogy a Quick-Step saját, virtuális sajtáján a világbajnok felhívta az újságírók figyelmét arra, hogy a maszkviseléssel ők is segíthetnek a versenyzőknek egy biztonságosabb és jobb Giro létrejöttében.
A sors iróniája, hogy a második hét kezdetére Evenepoel is azok között van, akik a koronavírus miatt feladták a versenyt. A világbajnok vasárnap este váratlan közleményben jelezte, hogy elkapta a fertőzést és emiatt kiszáll.
Váratlan, valahol mégis nagyon is várható volt egy ilyen fejlemény. Hogy épp Evenepoel lett az áldozat, az persze véletlen, de aki követte a versenyt és olvasta a híreket a mezőnyben újra elharapódzó fertőzésről, nagyon nem lepődött meg az eseten. A versenyzők minden nap egy sor szükségtelen találkozásnak voltak kitéve, a pódiumlányoktól az újságírókon át az aláírásáért könyörgő szurkolókig.
A szervező RCS pedig sokáig nem hogy nem próbált meg reagálni a helyzetre, még rontott is azon. Előző pénteken például döbbenetes módon a versenyzőknek egy óriási sífelvonóban kellett lejönniük a Campo Imperatore emelkedőjéről. Evenepoel ezt ugyan egy helikopterúttal (amin pedig az UCI akadt ki) elkerülte, de többen az azóta megfertőződő versenyzők közül simán itt kaphatták el a vírust.
Yvan Vanmol, a Quick-Step egyik csapatorvosa a belga Sporzának nyilatkozva egyértelműen az RCS-t okolta a kialakult káoszért.
"Láttuk, mi zajlott az első pár napban… egy sajtótájékoztató, tele emberrel: ilyet nem lehet csinálni. Igen, ez eléggé feldühít. Előre lehetett látni ezt az egészet már abból, ami a Jumbo versenyzőivel történt a rajt előtt. Voltak is kérések a szervezők felé, hogy például a sajtótájékoztatót online bonyolítsuk le, de ezt nem lehetett. Nem mondom, ez megakadályozta volna, hogy Remco vagy Ganna elkapja a fertőzést, de jelentősen csökkent volna az esélye.”
picture

Remco Evenepoel

Fotó: AFP

Az első hét után a versenyigazgató, Mauro Vegni is belátta, hogy lépni kell és minden versenyzőkkel érintkező személy számára kötelezővé teszik a maszkviselést a zárt tereken. Az olasz is elismerte, hogy ezzel valószínűleg elkéstek és jelenleg is még többen tekerhetnek a mezőnyben fertőzötten.
Ez viszont az idei évben már nem jelenti automatikusan, hogy fel kell adniuk a versenyt. A szervezők ezt a csapatokra bízzák, ahogy azt is, hogy egyáltalán tesztelik-e a versenyzőiket. Sven Erik Byström például sokáig rajthoz tervezett állni a keddi napon, hiába tudta, hogy koronás. Aztán végül rosszabbra fordult az állapota és ő is feladta.
Sven Erik Bystrøm of Norway and Team Intermarché - Circus - Wanty prior to the 106th Giro d'Italia 2023, Stage 6 a 162km stage from Naples to Naples / #UCIWT / on May 11, 2023 in Naples, Italy.
De ha nem kötelező feladni a versenyt, miért döntöttek így a Quick-Stepnél a szezont a Giróra feltevő Evenepoel esetében, aki a kiszállása napján még időfutamot nyert? Vanmol szerint látva a versenyző állapotát, ez volt az egyetlen helyes döntés.
„Fizikálisan Remco egy erősebb megfázás tüneteit mutatja. Ez viszont önmagában is elég, hogy valaki kiszálljon. Helyesen cselekedtünk. Egész évben az volt a gyakorlat nálunk, hogy a legkisebb tünetek jelére tesztelünk. A fertőzés kockázata túl nagy, hogy lazán kezeljük a dolgot. Nem mondhatjuk, hogy Remcón ne látszódott volna a betegség, a számai egyértelműen gyengébbek voltak. Ezt nem becsülhettük alá.”
Ezt erősítette meg Patrick Lefevere is, akit vasárnap este a csapat egy másik, helyszínen tartózkodó orvosa hívott fel a hírrel, és aki ezután személyesen is beszélt Evenepoellal.
“Persze jogos a kérdés: mi van a pihenőnappal, ami után két könnyebb szakasz jött? Az orvos viszont egyértelmű volt. Van egy eszközünk, amivel mérni tudjuk a fertőzöttség szintjét, az pedig nem hagyott kétséget. Ezért döntöttünk úgy, hogy nem vállalunk kockázatot. Még ha Remco maga mindenképpen folytatni akarta is volna, akkor is megpróbáltuk volna lebeszélni.”
picture

Patrick Lefevere

Fotó: AFP

Lefevere szerint egyébként a versenyzője sem viselte jól a csalódást, aznap még hajnal egykor is üzeneteket küldtek egymásnak, a jövőt tervezve. A csapatvezető szerint viszont mindez még korai, néhány nap pihenőre mindenkinek szüksége van, mielőtt átbeszélnék a továbbiakat. Köztük az esetleges Tour de France-indulás lehetőségét, ami pletykaként máris felmerült a sajtóban.
„Megértem, hogy írnotok kell valamiről, de ezt nem akarom kommentálni. A Tour-keret még nincs véglegesítve, csak néhány név biztos. Remco teljes segítő-sora jelenleg a Girón van. Először épüljön fel, aztán üljünk le és beszéljük át együtt, többek közt az apjával is. Ha mindenképpen indulni szeretne a Touron, az egy más helyzet, de ez nem így van.”
A csapatvezető egyébként az orvossal ellentétben nem hibáztatja az RCS-t a történtek miatt, szerinte a versenyzőknek maguknak is lett volna lehetőségük kikényszeríteni a szigorúbb intézkedéseket, ha akarják.
A baj mindenesetre már megtörtént, Evenepoelt pedig idén már semmi sem segítheti Giro-győzelemhez. Hogy lesz-e helyette Tour-indulás, az viszont még a közeljövő kérdése.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés