Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az ember, aki nélkül Roglič nem nyert volna Girót: „Primož egy igazi harcos”

Nagy Benjámin

Frissítve 01/06/2023 - 19:28 GMT+2

Sepp Kuss nélkül nem biztos, hogy Primož Roglič immár Giro- és Vuelta-győztesnek mondhatná magát – az amerikai srác a legfontosabb pillanatokban is segítette őt, limitálta a veszteségeket, aminek a jelentősége aztán a döntő hegyi időfutamon jött ki igazán. Ha pedig megnézzük azt, hogy Kuss milyen győzelmek részese volt az utóbbi időben, megállapíthatjuk: ő a Jumbo egyik legfontosabb versenyzője.

Cavendishé a római sprint, Roglic három Vuelta után a Girót is megnyerte

2019, 2020, 2021 Vuelta, 2022 Tour, 2023 Giro.

Öt háromhetes, ahol Sepp Kuss a Jumbo-Visma egyik kulcsfontosságú segítőjeként részt vett, és ahol a csapat végül győzelmet ünnepelhetett. Jonas Vingegaard franciaországi sikerén túl Primož Roglič köszönhet neki a legtöbbet, hiszen mind a három említett Vueltán, mind a mostani Girón kiemelkedő munkát végzett a szlovénért. A szlovénért, akit csodál, és akit a római befutót követően elsőként ölelhetett át.
"Primož egy igazi harcos. Azt hiszem, ez teszi őt igazi bajnokká: az, ahogyan leküzdi az összes kudarcot, amit a pályafutása során átélt" - mondta Kuss a Cyclingnewsnak, utalva arra, hogy ezeknél a kudarcoknál bizony a legtöbbször ő is ott volt Roglič mellett, és testközelből tapasztalhatta meg az érzéseit.
"Rengeteg sikere volt már a karrierje során, ezt ne felejtsük el, és néha könnyűnek tűnhetnek a győzelmek, de az különbözteti meg őt a többiektől, ahogyan a mélypontokat leküzdi. Persze, ott voltam a Giro kulcsfontosságú pillanataiban, de végül csak Primožon múlott a dolog, és ő hozta a teljesítményt. Gyönyörű volt látni."
Kuss mindig is háttérbe szorította a saját Grand Tour-ambícióit, de becsüli és szereti azt, hogy fontos szerepe van a csapaton belül – főleg akkor, ha jönnek a gondok és a kapitány bajba kerül.
picture

Sepp Kuss, Geraint Thomas és Primoz Roglic a 2023-as Giro d'Italián.

Fotó: AFP

A 16. szakaszon például Roglič még mindig fájdalmakkal küzdött a 11. szakaszon történt bukása után, és Geraint Thomas, valamint João Almeida ellépett tőle. Kuss ott volt, szívét-lelkét kitéve hajtott az emelkedőn, így sikerült 25 másodpercre csökkenteni az időveszteségét. Kiindulva abból, hogy a hegyi időfutamot követően végül 14 másodperc döntött a szlovén és Thomas között, valóban minden egyes másodperc duplán számított.
"Amikor ott tudok lenni, hogy segítsek neki, arra nagyon büszke vagyok. Ez ugyanolyan elégedettséggel tölt el, mintha én nyernénk. Nem csak úgy mondom, valóban megtiszteltetés, hogy ott lehetek és támogathatom őt.”
Kuss a hegyi időfutamon hatodik lett, aztán a nagy kivetítő előtt nézte a harcot Roglič és Thomas között. Amikor a szlovénnak leesett a lánca, egyből eszébe jutott a 2020-as Tour 20. szakasza és Roglič drámai veresége Tadej Pogačar ellen. Végül nem történt meg kétszer ugyanaz, és Kuss örömmel vihette a tömegen keresztül Roglič bringáját a dobogóig.
"Félelmetes volt nézni az időfutam végét. Egy pillanatra azt gondoltam, hogy megint balszerencsénk van egy háromhetesen, de nem adtam fel a reményt, a végén pedig már magabiztos lettem. Primož már hozzászokott a nehézségek leküzdéséhez, és ennek köszönhetően nyerte meg a mostani Girót is.”
Forrás: Cyclingnews
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés