Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Cavendishé a római sprint, Roglic három Vuelta után a Girót is megnyerte

Eurosport Magyarország

Frissítve 28/05/2023 - 19:52 GMT+2

Giro d'Italia - Vasárnap befejeződött a 2023-as olasz kör, amit Primoz Roglic 14 másodperces előnnyel nyert Geraint Thomas előtt. Mark Cavendish győzni tudott pályafutása utolsó Giro-szakaszán, 15 évvel azután, hogy először nyert ezen a versenyen.

Cavendishé a római sprint, Roglic három Vuelta után a Girót is megnyerte

Primoz Roglic nyerte a Giro d'Italia 106. kiírását vasárnap, ezzel az olasz országúti kerékpáros körverseny történetének első szlovén bajnoka lett.
A Jumbo-Visma 33 éves kapitánya a Vuelta a Espanán elért három győzelmet követően (2019, 2020, 2021) negyedik Grand Tour-győzelmét aratta. Másodikként a brit Geraint Thomas, harmadikként a portugál Joao Almeida zárta az összetettet, utóbbi a legjobb fiatalt megillető fehér trikót is hazavihette. A sprinterek pontversenyének győzteseként az olasz Jonathan Milané lett a ciklámen trikó, a hegyi pontverseny első helyezettjét illető kék trikót pedig a francia Thibaut Pinot szerezte meg.
A pályafutása második Giróján szerepelt Fetter Erik (EOLO-Kometa) a tizedik etapon betegség miatt feladni kényszerült a versenyt. Ezzel egyike volt annak az 51 versenyzőnek, akik nem értek célba Rómában. A pandémia kirobbanásának és csúcsának évében, 2020-ban 133-an fejezték be az olasz körversenyt, idén 125-en.
A záró etapon Rómából indult a 126 kilométeres táv, a tengerpartról visszafordulva a fővárosban az ókori látványosságokat érintve hat kört tettek meg a kerékpárosok az olasz körverseny zárásaként. A háromheteseket záró mezőnyszakaszok hagyományosan az ünneplésről szólnak, ezúttal azonban viszonylag korán versenytempóra gyorsított a Jumbo-Visma vezette mezőny. A római körözésben az ilyenkor szokásos szökési kísérletek is megvoltak, ám sprintbefutóban dőlt el az utolsó szakaszgyőztes kiléte.
A Colosseumnál a kockaköves befutóban - amelyben a célegyenesben történt egy bukás - Cavendish teljesítette célját, pályafutása utolsó Giro-szakaszán győzni tudott.
A 2011-es világbajnokért a hajrához közeledve még az egykori csapattárs Thomas is dolgozott rövid ideig. Cavendish az olasz körverseny történetének legidősebb szakaszgyőztese lett 38 évesen és 7 naposan, a Girón 17., háromhetes körversenyeken 54. szakaszsikerét aratta. Pályafutása során ez volt a 162. profi sikere országúton, ezzel az örökrangsorban beérte a második belga Rik Van Looyt.
picture

Így lett szép a Giro vége: Cavendish nyerte az utolsó szakaszt

Eredmények

21. (utolsó) szakasz, Róma-Róma, 126 km
  • 1. Mark Cavendish (brit, Astana Qazaqstan) 2:48:26 óra
  • 2. Alex Kirsch (luxemburgi, Trek-Segafredo) azonos idővel
  • 3. Filippo Fiorelli (olasz, Green Project-Bardiani CSF-Faizane) a. i.

Az összetett végeredménye:

  • 1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 85:29:02 óra
  • 2. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 14 másodperc hátrány
  • 3. Joao Almeida (portugál, UAE) 1:15 perc hátrány
  • 4. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) 4:40 p h.
  • 5. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) 5:43 p h.
  • Fetter Erik (EOLO-Kometa) nem fejezte be
picture

Roglic először nyert Girót, Thomas 37 évesen jött be a második helyre

MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés