Negyedik hely a szakaszon, jó lábak a harmadik hétre, egy komoly visszatérés, mégis, Valter Attila joggal volt szomorú a tegnapi befutó után. „Van bennem némi csalódottság is, mert elég közel voltam egy nagy eredményhez. Biztos vagyok benne, hogy nem ez az utolsó esélyem a győzelemre, sőt! Csak olyan jó lett volna most nyerni.”
Ati negyedik lett, közel volt egy óriási eredményhez, de az utolsó kanyarra saját megfogalmazása szerint sem jó helyen érkezett. Ellenben a szakaszgyőztessel, mert Koen Bouwman láthatóan tudta, hogy elsőként kell fordulni, vagyis leegyszerűsítve, ott a célvonal és odáig tart a verseny. Onnan már nem is tudott rákerülni senki, így a holland versenyző a második szakaszát is megnyerte ezen a Girón.
De nézzük, hogy alakult belülről nézve a 19. szakasz, és milyen volt a pénteki befutó Valter Attila szerint.
Kerékpár
Dina Marci: „Nagyon jó helyre került a magyar bajnoki trikó”
25/06/2022 16:06
„Először is köszönetet kell mondanom Clémentnek, mert nélküle nem tudtam volna csatlakozni egy ilyen szökéshez. Már majdnem a mezőny utolsó helyén voltam, amikor odaszólt, hogy tegyem rá a kerekét, és szinte azonnal felvitt az elmenésre. Hihetetlen, hogy milyen munkát végzett, tényleg tökéletes helyzetbe hozott” – mesélte Valter Attila a Groupama-FDJ honlapján.
"Végig nagyon jól éreztem magam, a legerősebbek között voltam az első csoportban, de nem éreztem reálisnak azt, hogy szólóban ellépjek a csoportunktól.”
A bő 7 kilométer hosszú, átlagosan 6%-os, castelmontei emelkedő végéhez aztán öt szökevény érkezett meg együtt, még Tonelli (Bardiani) és Vendrame (AG2R) is ott volt Valterék mellett, pedig ők korábban már le-le szakadtak a szökésről.
„A végén szerintem nagyjából egy szinten voltunk. Nehéz volt dönteni, ezért nézegettük annyit egymást. Talán egy kicsit túl sokat is játszottunk. Egyszer-kétszer próbáltam támadni, de láttam, hogy Bouwman nagyon erős. Tudtam, hogy mindenki gyors lehet a végén, de ennek ellenére bíztam a sprintemben is, mert tényleg jó lábaim voltak".
https://i.eurosport.com/2022/05/27/3381964.jpg
Aztán jött az utolsó balos kanyar, és ha egy hegyen ilyen közel van a trükkös rész a célhoz, akkor gyakrolatilag odáig tart a verseny. A kék trikós Koen Bouwman ezt láthatóan tudta, keményen be is tette a kereket az első helyre, onnan pedig már nem tudott senki rákerülni.
„Valóban trükkös volt a befutó, azzal az utolsó balos kanyarral néhány méterre a célvonaltól" – mondta Attila. "Szerencsére nem voltak előttünk kordonok, különben Andrea Vendrame-val csúnyán összeütköztünk volna. Érzem, hogy ott az esély, jöhet az a győzelem, de nyilván nagyon jó lett volna most megcsinálni. Ez egy jó nap volt számomra, örülök, hogy mentem egy nagyot, de közben van bennem némi csalódottság is. Mert elég közel voltam egy nagy eredményhez és nem sok ilyen lehetőség adódik az ember életében.”
És mi mondanak erre a negyedik helyre az FDJ-nél? Arról a kanyarról feltünően hallgatnak, pedig jó lett volna tudni, hogy a csapatnak megvoltak-e a pontos információi a befutóról, és mondták-e rádión Attilának, hogy mennyire fontos a szakasz legvége.
"Azt hiszem, egyszerűen annyi történt, hogy egy erősebb versenyző elvitte előlünk a szakaszt” - mondta Benoît Vaugrenard.
"Természetesen csalódottak vagyunk, mert egy Grand Touron nem sűrűn vagy közel egy ennyire nagy eredményhez, de ennnek ellenére nem szabad elfelejteni, hogy már három szakaszt megnyertünk ezen a Girón, és tegnap is két emberünk ott volt a szökésben, ami nagyon pozitív. A győzelem lett volna a hab a tortán, de Boewman személyében most egy erősebb versenyzővel kerültünk szembe.”
Valter Attila egyébként annyit tett hozzá a saját Facebook oldalán a pénteki befutóhoz, hogy érzése szerint nem jó helyről kezdte a hajrát, és nem ismerte elég jól az utolsó kanyart.

Valter Attila

Fotó: Eurosport

„Bírtam volna erősebb tempót menni, ahogyan a kék trikós is, így egy nagy taktikai harc volt a szakasz vége. Utólag természetesen jó ötletnek tűnt volna gyorsabban menni a végén, de a győzelem volt a cél, nem pedig a jó helyezés. Nem volt elég infóm az utolsó kanyarról, nem számítottam rá, hogy ekkora lesz, de tudom, hogy abból a pozícióból nem nyertem volna sehogy sem. Ezt elrontottam. Nem indultam időben, bíztam a sprintemben, mert a lábaim megvoltak, de nem tudtam kihasználni az erőmet.”
Ati azért a pénteki esti üzenetében azt is megjegyezte, hogy annak kifejezetten örül, hogy a harmadik hétre láthatóan megérkezett a játékba, és érzi, hogy egy ekkora versenyen is van esélye a szakaszgyőzelemre.
„Lassan lenyugszom és talán átértékelem ami itt történt, hiszen végre játékban voltam. Biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó esélyem a győzelemre, sőt! Csak olyan jó lett volna most nyerni. Köszönöm, hogy ennyien írtatok és szurkoltatok otthonról, annak a rengeteg embernek, aki pedig az út mellől kiabált, extra köszönet!”
Kerékpár
A rózsaszín után megvan a trikolor – Valter Ati magyar bajnok lett
24/06/2022 16:58
Route d'Occitanie
Valter: „Nincs olyan, hogy a csapatod azt mondja, nem adhatod fel”
20/06/2022 17:39