Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Valter Attila: „Az elmúlt hetek fényében, szerintem kihoztam ebből a szakaszból a maximumot”

Bodnár Gergő

Frissítve 26/05/2022 - 12:36 GMT+2

Akárcsak Potenzában, a Giro szerdai szakaszán is a 15. helyen zárt Valter Attila. Az FDJ versenyzője a tegnapi napról, a szökésben töltött kilométerekről, az egyre jobb lábairól, és a Giro durva átlagsebességéről is mesélt az Eurosportnak.

Valter Attila (twitter.com/GroupamaFDJ)

Fotó: Twitter

Egy előre „sejtett” szökés, felfelé ívelő forma, komoly wattok, és egy majdnem Top 10-es helyezés. Kifejezetten jó napot zárt szerdán Valter Attila a Girón, aki akárcsak az első héten Potenzában, megint tizenötödik lett.
Miközben Peák Barna azért dolgozott óriásit, hogy Pozzovivo ne szálljon el teljesen összetettben, Ati a szökésben tekert, és talán ha átjön Hirtékkel az utolsó előtti emelkedőn, ebből akár egy Top 10 is lehetett volna.
De az érzések és a lábak egyre jobbak, van még hátra két hegyi szakasz, ma pedig jó eséllyel jön egy sprint, ami lehetőséget jelent Demare-nak arra, hogy megszerezze a negyedik szakaszgyőzelmét ezen a Girón.
„Nagyon durva napunk volt, de előre azért lehetett tudni, hogy a Tonalén elmehet a szökés, szóval durva első 20 percre készültem” – mesélte az Eurosportnak Valter Attila a szerdai szakasz után.
"Alaposan rákészültem a rajtra, és majdnem 400 watt kellett 20 percig ahhoz, hogy bele tudj kerülni a szökésbe. Már az elején elég jónak éreztem a lábaimat, de szerintem az a tv-ben is látszott, hogy ebben a nagy csoportban nem igazán volt együttműködés. Howson, De La Cruz, vagy a későbbi győztes Buitrago gyakorlatilag semmit nem forgott be. Ezt talán még az astanás srác meg is tudja magyarázni azzal, hogy Hirt közel van összetettben Nibalihoz, de a többieket annyira nem értem. Elég sokan utaztak hátul, aminek azt lett a vége, hogy viszonylag gyorsan elkezdtük egymást támadni.”
A Valico del Vetriolóhoz (12 km/7,7%) közeledve, Van der Poel vezetésével négyen elléptek a sortól, majd Hugh Carthy kezdett komoly üldözésbe.
„Próbáltam végig okosan menni és tartalékolni, de összességében szerintem nem mentem rosszul. Az utolsó előtti hegyen kellett volna ott maradni Hirtékkel, mert amúgy nem voltam messze, nagyjából fél percre. Ha velük vagyok, talán Carapazék később fognak meg, be tudok állni nekik, és lehetett volna ebből egy Top 10 is. De azért az előző hetek után úgy érzem, ebből most kihoztam a maximumot.”
Ati végül a 15. helyen jött meg, 4.54-el a szakaszgyőztes Buitrago mögött, és 1 perccel a rózsaszín trikós Carapaz után.



picture

Valter Attila twitter.com/GroupamaFDJ

Fotó: Twitter

„Felfelé ível a formám, egyértelműen jobbak a lábak, jönnek a wattok, de tényleg elképesztő, hogy milyen sebességgel megyünk minden nap. Tavaly nyilván más szerepben versenyeztem, de nem emlékszem rá, hogy minden szakaszon „meg kelljen halni”, és ekkora meccs legyen a szökésbe kerülésért. Sőt, arra se, hogy az esélyesek ilyen szinten üldözzék az elől lévőket, mindig nagyon komoly wattok kellenek ahhoz, hogy hazaérhess.”
Láthatóan minden nap komoly menés van a Girón, tegnap Buitrago 37,6-os átlaggal nyerte a szakaszt, a Carapaz-Hindely-Landa hármas meg 36 perc alatt mászta meg a 12,5 kilométer hosszú (átlagosan 8.3%-os) Santa Cristinát, ami nagyon komoly, 6.3 watt/kilós teljesítmény.
„Elég kemény eddig ez a 3 hét, viszonylag gyorsan változott elég nagyot mezőny. Kicsit olyan a helyzet, mint a 2020-as Girón, amikor a korona miatt attól féltünk, hogy bármikor lefújhatják, így minden nap menni kellett. Az Etna óta eléggé bekeményítettünk, és nem lassulunk egyik nap sem. Furcsa nekem ez a Giro, annak ellenére, hogy nem most vagyok életem formájában. De alakulnak a dolgok így a végére, és ennek nagyon örülök.”
Csütörtökön egy egészen sík nap vár a mezőnyre, így a ciklámen trikós Arnaud Demare-nak
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés