Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Valter Attila a Girón, Pinot és Gaudu a Touron indul

Bodnár Gergő

Frissítve 11/01/2022 - 16:13 GMT+1

Az FDJ-nél hivatalosan is bejelentették, hogy Valter Attila mellett Arnaud Démare is ott lesz a Budapesten rajtoló Girón.

Valter Attila

Fotó: AFP

Nagyon nem lepődtünk meg, egy ideje azért lehetett sejteni. De mindig jó hivatalosan olvasni, ha egy magyar versenyzőről szólnak a hírek.

Valter Attila már novemberben, a 2022-es Giro budapesti rajtjának bemutatóján, és nálunk, az ESB podcastben is elmondta, ebben a szezonban ismét az olasz körversenyen fog indulni. Az FDJ-nél már ősszel megkérdezték tőle, hogy melyik háromhetesen venne részt legszívesebben, és akkor Ati érthető módon a Girót választotta. Ma viszont a francia csapat hivatalosan is bejelentette, hogy Attila mellett a nagy nevek közül Arnaud Démare is az olasz kört kapta.
A francia sprinter két éve, az októberben rendezett Girón négy szakaszgyőzelemig és ponttrikóig jutott, 2021-ben pedig a Tourral próbálkozott, de ott időlimit miatt kénytelen volt kiszállni a 9. szakasz után.
Démare és Ati tehát Girózik, ebből következik, hogy a Pinot-Gaudu-Küng-Madouas négyes a Tour de France-on indul, akárcsak az egyik új igazolás, a tavalyi Vueltán két szakaszt és hegyi trikót nyerő Michael Storer.
„Nagyon szeretnék visszatérni arra a szintre, ahol a 2020-as szezon és a sérülésem előtt voltam. Elképesztően hiányzik, hogy újra versenyt nyerjek. Idén a Tour de France lesz a fő célom, ahol szeretnék harcban lenni a dobogóért” – mondta Pinot, aki a napokban pont arról nyilatkozott, hogy számára mindig is irreális célnak tűnt a sárga trikó.
„Voltam már francia bajnok, nyertem Lombardiát és van győzelmem mindhárom nagy körversenyről. Egy dolog viszont hiányzik, és ez a rózsaszín trikó. Tényleg ez az egyetlen, ami még nem jött össze. Mert számomra a sárga trikó, hogy is mondjam…én realista vagyok, és nekem a Tour de France sárga trikója már gyerekként is mindig valami elérhetetlen dolognak tűnt. Ezért is álmodtam arról, hogy egyszer viselhetem a rózsaszínt a Girón.”


Erre ezek szerint nem idén lesz esélye, bár azt tényleg nehezen tudtuk volna elképzelni, hogy egy egészséges, és az FDJ arcának számító Thibaut Pinot két évig ne vegyen részt a Touron. Most ott lesz mellette a keretben az a David Gaudu is, aki tavaly a 11. helyen zárt összetettben, a 2020-as Vueltán pedig két szakaszgyőzelemig jutott.
Ami Atit illeti, ahogy azt az ESB podcastben is elmondta, megint kifejezetten jó versenynaptárat kapott, és személy szerint akár két nagy kört is bevállalna ebben a szezonban. Bár a döntés nyilván nem csak rajta múlik.
„Én nagyon szívesen vállalnék kettőt, bármelyik kettőt, de egy WorldTour-csapatban mindig sokan vannak, akik szeretnének GT-t menni. Ráadásul könnyen lehet, hogy a nagy versenyzőink, mint Pinot, Gaudu, vagy Démare, két nagy körön szeretnének indulni, így pedig fogynak a helyek és kevesebb embernek lehet esélye akár egyszer is keretbe kerülni. Én nem lehetek elégedetlen, ha egyet mehetek, de bízom benne, hogy nekem akár két háromhetes is benne lehet a pakliban. Ezért kell dolgoznom egész évben.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés