A több mint másfél órás beszélgetés során rengeteg téma felmerült, és természetesen sok szó esett a budapesti rajtról, amely nekik is leírhatatlan volt.
Akárcsak maga a Giro, amely Fetter Erik és Peák Barna életében is az első háromhetes indulást jelentette.
„Mind a hármunk számára hatalmas élmény volt ez a verseny. Nagyon meglepett, mikor láttam az első szakaszon, hogy a Hősök terétől a Lánchídig folyamatos volt a nézők fala, nem lehetett kilátni tőlük, és mindenki a nevünket kiabálta. Nem számítottam erre, és az időfutamon még ennek is a hatványozott változatát éltük át. Nem beszélve a közösségi médiáról” – mondta Peák Barna, az Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux versenyzője.
Kerékpár
Dina Marci: „Nagyon jó helyre került a magyar bajnoki trikó”
TEGNAP 16:06
„Nagyon remélem, hogy ez előremozdítja a megítélésünket a nemzetközi kerékpársportban, és a magyar közvéleményben is ugyanez történik majd, legyen szó akár profi vagy amatőr kerékpárosokról.”
„A három hét alatt sokaktól hallottam, hogy milyen őrült szurkolók a magyarok, és nem gondolták volna ezt. Nálunk a csapatban különösen értékelték az első nap, hogy mindenki azt kiabálta „hajrá Ati, hajrá Ati”, mert ők úgy értették, mintha azt mondták volna, „hajrá Wanty, hajrá Wanty”. De utána sajnos fel kellett világosítanom őket, hogy nem erről van szó.”

Peák Barna

Fotó: From Official Website

Valter Ati számára is feledhetetlen volt a magyarországi három nap, de azt sem szabad elfelejteni, hogy utána még majdnem ugyanennyi hét versenyzés várt rájuk.
„Amit a srácok elfelejtettek mondani, hogy a három magyar nap után még volt egy verseny is, egy Giro d’Italia. Sportolóként nekünk mindig óriási dolog egy Grand Tour.”
„Bennem is két részre válik a verseny. Az én csapattársaim is odáig voltak a magyar szakaszokért. Nekem a hazai rész olyan volt, mintha nem is versenyeztem volna, inkább egy fesztiválnak, egy ünnepnek éltem meg, és igazából a negyedik szakasztól indult a verseny.”
„Nekem ez már a harmadik háromhetesem volt, és bár azt hittem, tudom, mire számíthatok, végül kiderült, mégsem. Egy ilyen verseny mindig tud meglepetést okozni. Szerintem a három közül, amit eddig én megcsináltam, ez volt a legnehezebb.”
„Nem feltétlenül a szakaszok miatt, és az időjárás is kedvező volt, hanem inkább azért, mert sokszor nagyon megbolondult a mezőny. Gyakran elveszítette a normális jellegét egy-egy szakasz; a tradicionális forgatókönyvet, amiben elmegy a szökés, megáll a mezőny, aztán később utolérjük őket. Nagyon sokszor olyan érzésünk volt, mintha egynapos versenybe csöppentünk volna.”
„Még a szobatársam, a svéd Ludvigsson, aki már hét Girónál jár, is azt mondta, ez volt számára a legnehezebb. Lehet, hogy sokszor úgy tűnik, nem csinálunk semmit a mezőnyben, de valójában kemény munka van még a ’nemcsinálás’ mögött is.”

Fetter Erik, Peák Barna és Valter Ati a Hősök terén.

Fotó: From Official Website

A Groupama-FDJ-ben tekerő Ati a két újonc honfitárs eredményével elégedett volt, magától viszont picit többet várt.
„Szerintem mindannyian jól kivettük a részünket, és a srácok okosan, higgadtan versenyeztek, annak ellenére, hogy ez az első háromhetesük volt. Segítették a csapatukat és aktívan versenyeztek.”
„Nekem inkább hullámzó volt a verseny, én szerettem volna többet elérni, mint ami végül sikerült, de így is jó lecke volt. Most már tudom, hogy a jövőben úgy kell odaállnom egy Grand Tour rajtjához, hogy nem számítok semmire.”

Fetter Erik

Fotó: From Official Website

Az Eolo-Kometa színeiben induló Fetter Erik csalódásról beszélt. De nagyon kellemes fajtáról.
„Előzetesen picit féltem a versenytől az alapján, amit Ati, és a csapattársaim elmondtak a háromhetesekről, és arról, hogy ezek a versenyek mennyire brutálisak. De végül egy picit 'csalódtam'. Jó értelemben csalódtam, mert egészen jól bírtam, és nem volt komolyabb megzuhanásom.”
„Fejben elég kemény lett volna, ha jön egy nagy gödör a tizedik nap környékén, és ott arra kell gondolnom, hogy még ugyanennyi hátra van, és ezt nem fogom kibírni. Szerencsére ilyen nem volt.”
„Minden szakaszt vártam, és próbáltam élvezni a versenyt, a feladatomat. Ez segített abban, hogy a végén nem az volt a fejemben, hogy jövőre vissza sem jövök, annyira nehéz volt. Persze iszonyat kemény egy Giro, de át lehetett vészelni ezt a három hetet.”
Ez még csak egy kis ízelítő, a következő napokban még sok érdekességet olvashattok a három magyar Giro-indulóval kapcsolatban.
Kerékpár
A rózsaszín után megvan a trikolor – Valter Ati magyar bajnok lett
24/06/2022 16:58
Kerékpár
Elégedetlenül is magyar bajnok - Fetter Erik megvédte címét
22/06/2022 13:57