Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Peák Barna: „Minden szinten Pozzovivót kell védenünk”

Bodnár Gergő

Publikálva 24/05/2022 - 09:41 GMT+2

Már nincs Girmay, ott van viszont Pozzovio, aki 15 szakasz után az 5. helyen áll, és mindössze 1 percre van a rózsaszín trikótól. Vagyis Peák Barnákénak bőven lesz dolguk a Giro utolsó hetében is. A Wanty magyar versenyzővel a hétfői pihenőnapon beszélgettünk.

Peak Barna fotó: facebook.com/intermarchewg

Fotó: facebook

„Természetesen hatalmas élmény volt a magyar rajt, de számomra elég emlékezetes az nap, amikor a 13. helyen jöttem meg. És az is tök jó, hogy Erikkel és Atival minden nap lehet találkozni, meg poénkodni egy kicsit. Meg nagy élményként ott van Bini szakaszgyőzelme, bár abból sokat elvett a sérülése és az, hogy ki kellett szállnia.”
Ezek Peák Barna eddigi legnagyobb élményei pályafutása első háromheteséről, de biztosan a Giro utolsó hetében is gyűjt majd párat.
Jönnek a nagy hegyek, és a Wanty versenyzői extra motivációval vághatnak neki a folytatásnak, hisz Domenico Pozzovio 15 szakasz után az 5. helyen áll összetettben, és mindössze 1 percre van a rózsaszín trikótól. Vagyis van miért, és lesz kiért dolgozni a Giro utolsó hetében.
Barnával még hétfőn, a harmadik pihenőnapon beszélgettünk.
Hogy vagy, így két hét után?
Durvának durva a verseny, de bírható. A nagy meleg engem annyira nem szokott zavarni. Mondjuk, amikor Genovában volt a befutó, akkor az aero bukó volt rajtam és a rendes mez, nem a nyári, de elég melegem volt benne, és kicsit meg is fájdult a fejem miatta. Így a következő szakaszra inkább az eggyel jobban szellőző bukót vettem fel.
Így, hogy Bini már nincs, de Pozzovivo jól áll összetettben, mi lehet a szereped az utolsó héten?
Minden szinten Pozzót kell védeni, de azért nekem limitáltak a lehetőségeim azt illetően, hogy a dombosabb meg hegyesebb részeken, mennyit tudok neki segíteni. Ezért talán nem irreális elképzelés az, hogy én elmegyek szökésbe, és onnan segítsek neki, ha esetleg utolér. Mindig reggelente kapjuk meg a pontos taktikai utasításokat, nekem az a feladatom, hogy teljesen készen álljak, és megcsináljam, amit kérnek tőlem.
Pozzovivo egyébként milyen magánemberként? Jó kapitány? Vannak vele netán kommunikációs problémák?
Egyáltalán nincsenek, mivel kifejezetten jól beszél angolul. Ő elég sok csapatban járt korábban, így nem tehette meg, hogy csak az olasznál marad. Amúgy nagyon profi, csendes, de közben elég laza, nincsenek extra igényei, ellátja magát, menet közben nyilván kulacsot kell neki vinni. De nagyon jól együtt lehet vele dolgozni, igazi profi.
Pozzo most 39 éves. Bár messze van még, de te szívesen tekernél ennyi idősen is a mezőnyben?
Ez nagyon sok mindentől függ és most még nehéz rá válaszolni. Ha jó szerződésem van, jól érzem magam és élvezem az egészet, akkor csinálom, ameddig tudom. Ha hamar kiégek, és nem esik jól a versenyzés, akkor nyilván abba fogom hagyni.
Lement két hét, neked mi eddig a legnagyobb élményed ezen a Girón?
A magyar rajt nyilván, de annak is nagyon tudtam örülni, amikor a 13. helyen jöttem meg. Meg az is tök jó, hogy Erikkel és Atival minden nap lehet találkozni a mezőnyben, és tudunk egy kicsit poénkodni. Meg persze élményként ott van Bini győzelme. Bár abból sokat elvett a sérülése és az, hogy ki kellett szállnia.
Te azt a pezsgős incidenst, mikor tudtad meg?
Már kocsiban, amikor mentünk vissza a szállásra. Egyébként mi este már a vacsoránál tudtuk, hogy nem folytatja. Nem is arról volt szó, hogy mennyire fáj a szeme, hanem ha terhelte volna, a magas vérnyomás meg a pulzus miatt, maradandó károsodást is szenvedhet. Szóval estére orvosi ajánlás alapján már el is dőlt, hogy abba kell hagynia.
picture

Peak Barna fotó: facebook.com/intermarchewg

Fotó: facebook

Volt valami kifejezetten extra beszélgetésed egy nagy névvel?
Porte nagyon jó fej, ő meglepett, hogy milyen közvetlen. Már Magyarországon is odajött mellém, és sokat tudtunk beszélgetni. Amúgy főleg csapattársakkal vagyok, meg azokkal beszélek, akiket régebbről ismerek.
És valami rossz élmény esteleg?
Sok nincs, de nyilván akadnak versenyszituációk, amikor van némi feszültség. Hugh Carthy-ról többen mondták előzetesen, hogy állandóan veszekszik valakivel, és tényleg „furcsa” egy kicsit. Mert állandóan elől helyezkedik, de nem akar menni és nem akar szökni. Viszont ha te meg mennél, és eltekersz mellette, akkor ez neki valamiért furcsa és nem tetszik. Ezért odaszólogat. De amúgy tudni kell, hogy azért, mert valaki néha nem jó arc szakasz közben, attól még lehet tök jó fej magánemberként. Mint mondjuk a Nizzolo. Ő mindenkinek bevág belső íven, mivel nyilván legtöbbször csak úgy ott tud ott maradni a hegyeken, ha a síkon „bevágogat”, meg verekszik a jó helyért.
Ha te csinálnád azt, amit Nizzolo, akkor veled ordibálnának? Vagy neki lehet, mert nagy név?
Hát, nem tudom, lehet. Nyílván néha velem is előfordul hasonló, és valamikor szólnak, valamikor meg nem. De arra nagyon figyelek, hogy ezzel senkit ne sodorjak veszélybe, és még csak véletlenül se legyen bukás belőle. De ha arról van szó, hogy más csinál velem ilyet, akkor én szoktam szólni. Mindegy, mekkora név az illető.
Hogy haladsz a könyvekkel, van idő olvasni?
Hármat vittem magammal, de azokat már kiolvastam, viszont kaptam egyet utólag az egyik stábtagunktól, aki Budapestről repült utánunk, és be tudott nekem ugrani egy boltba. Szóval szépen fogynak.
Erik említette, hogy így, két hét után egészen frissnek érzi magát. Te is?
Hát…frissnek nem mondanám magam 😊, de bírom.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés