A mezőnyre pénteken a Sanremo és Cuneo közötti 150 kilométeres, kétcsillagos nehézségű táv várt, harmadánál egy harmadik kategóriás emelkedővel és 1450 méter szintkülönbséggel.
A szakasz tengerparton futó első részén ötfős szökést engedett el a mezőny, amelyből 35 kilométer elteltével az összetett negyedik helyéről váratlanul kiszállt betegség miatt Romain Bardet. A francia bringás hányt, mikor a viadal feladása után átült a DSM egyik csapatkocsijából a másikba.
A hegymenet elején öt perc volt az élboly előnye, ekkor Valter Attila (Groupama-FDJ) dolgozott a mezőny elején sprinter csapattársa, Arnaud Démare miatt. A hegytetőig 6 perc 40 másodpercre nőtt a különbség, ezt a tempót viszont kibírták a mezőnyben a sprinterek, akiknek a csapatai a lejtmenetben vállalták az üldözést. A záró harminc kilométerre szét is szakította a mezőnyt a magas tempó, ennek köszönhetően azonban folyamatosan közeledtek a négyfősre zsugorodott élbolyhoz. A francia Nicolas Prodhomme, a holland Julius van den Berg és Pascal Eenkhorn, valamint az olasz Mirco Maestri négyesét őrült üldözés végén, 700 méterrel a cél előtt érték utol.
Kerékpár
Dina Marci: „Nagyon jó helyre került a magyar bajnoki trikó”
TEGNAP 16:06
A mezőnyhajrában - immár harmadszor az idei Girón - a ciklámen trikós Démare bizonyult a leggyorsabbnak, meghálálva ezzel csapata egésznapos munkáját. Második a tavalyi Tour de Hongrie kaposvári nyitóetapján és Tatán is diadalmaskodó német Phil Bauhaus, harmadik az olasz körverseny harmadik szakaszán Balatonfüreden diadalmaskodó brit Mark Cavendish lett. Peák Barnabás - immár önmagáért sprintelve - a 13. helyet szerezte meg, Fetter Erik (EOLO-Kometa) egy, Valter közel nyolc percet kapott.

Nem értek haza a szökevények, de összejött egy mesterhármas a Giro 13. szakaszán

Az összetett élén továbbra is a spanyol Juan Pedro López őrzi rózsaszín trikóját.
Cuneóban ott volt nézőként az Európa-bajnok, Párizs-Roubaix-győztes Sonny Colbrelli, aki március 21-én, a katalán körverseny nyitószakaszának végén, a célba érkezés után összeesett és újra kellett éleszteni, majd április végén szívritmusszabályozót kapott.

Az FDJ megint megcsinálta, egy összetett esélyes kiszállt, Peák bejött a top15-be - összefoglaló

Eredmények:

13. szakasz, Sanremo-Cuneo, 150 km:
 • 1. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ) 3:18:16 óra
 • 2. Phil Bauhaus (német, Bahrain Victorious) azonos idővel
 • 3. Mark Cavendish (brit, Quick-Step Alpha Vinyl) a. i.
 • ...13. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) a. i.
 • ...83. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 1:04 perc hátrány
 • ...135. Valter Attila (Groupama-FDJ) 7:44 p h.
Az összetett élcsoportja:
 • 1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 54:37:23 óra
 • 2. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) és Joao Almeida (portugál, UAE) 12 másodperc hátrány
 • ...46. Valter 42:24 perc hátrány
 • ...89. Fetter 1:31:38 óra hátrány
 • ...124. Peák 2:12:17 ó h.
Szombaton a Santena és Torino közötti 147 kilométer megtétele vár a mezőnyre. A 3445,6 kilométer össztávú viadal - amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték - jövő vasárnap a veronai időfutammal fejeződik be.
MTi
Kerékpár
A rózsaszín után megvan a trikolor – Valter Ati magyar bajnok lett
24/06/2022 16:58
Tour de France
Van Aert és a többiek: kik lesznek a zöld trikó esélyesei?
23/06/2022 09:03