Jai Hindleyt nem lehet nem szeretni, úgyhogy nemcsak az ausztrálok tudnak nagyon örülni a győzelmének, hanem valamennyi kerófan szerte a világon.

Sokak szimpátiáját a 2020-as Girón vívta ki, amikor rózsaszínben tekerhette le a mindenről döntő időfutamot, azonban a vele azonos idővel álló Tao Geoghegan Hart 39 másodperccel gyorsabb volt nála, így végül övé lett az összetett.
Brutális volt az utolsó napon elveszíteni a rózsaszínt” – emlékezett vissza Hidley. „Sok időbe telt, mire túljutottam rajta.”
Országúti Világbajnokság
Valter Atiéknak fogalmuk nem volt, hol állnak a vb-n, Pogačar és van Aert kiakadt
28/09/2022 - 08:03
Úgy vágott neki a 2022-es Girónak, hogy jó néhányan előtte álltak az esélyességi sorban, többek között korábbi háromhetes-győztesek is. Végül az összes kihívót maga mögé utasította, és összességében kényelmes előnnyel, bő egy perccel előzte meg a korábbi győztes Richard Carapazt.
A 2020-as verseny óta rengeteg rajongót szerzett magának. Ennek az is az oka, hogy egy rendkívül nehéz, betegségekkel és bukásokkal terhelt 2021-es szezont tudhat maga mögött.
Az, hogy visszatért nem csak, hogy a korábbi formájához, de még fölül is múlta azt, hatalmas jóvátétel a számára. Az ilyen történetek miatt is lehet szeretni nagyon ezt a sportágat.
Hindley borzasztóan okosan, rendkívül taktikusan versenyeztt. Higgadtan kivárt, türelmes volt, amikor annak kellett lennie, és bátran megindult, amikor elérkezettnek látta az időt rá. A népszerűsége innen is jön: ki ne bírná azokat a kerékpárosokat, akik szeretnek és tudnak is támadó szellemben versenyezni?
A Blockhaus-nap tökéletes példája volt a kitartó, makacs versenyzésnek. Többször leszakadt egy kicsit, majd saját tempón visszajött, aztán megindult, és behúzta a szakaszt.

Jai Hindley

Fotó: AFP

De a csapata, a Bora is minden dicséretet megérdemel. A 14. szakaszon versenyt csináltak, bátrak voltak és erőt mutattak. Kicsit megkutyulták az összetettet, és Jait felhozták a második helyre. Nem is beszélve a 20. szakaszról, ahol Lennard Kämna iszonyú fontos segítséget nyújtott Hindleynek a szökésből hátramaradva.
Kár volna tagadni, az ausztrálnak sokan olyanok is drukkoltak, akik nagyon nem szerettek volna Ineos-győzelmet látni. Másfél éve Tao lenyomta Hindleyt, most azonban fordult a kocka, és a brit csapat be kellett, hogy érje a dobogó második fokával.
A Giro-győztes azonban nem csak a kerékpáron nyújtott teljesítményével szerzett magának rajongókat. Civilben egy kedves, barátságos srác, akiből árad a pozitív életszemlélet, egy ilyen valaki mögé pedig igencsak könnyű beállni.

Jai Hindley

Fotó: AFP

Az interjúkban röviden, tömören fogalmaz, de a mondandója mindig veretes, van benne tartalom. „Nem azért vagyunk itt, hogy zoknit húzzunk a százlábúakra” – mondta a második pihenőnapon. „Holnap az életemet adom a trikóért” – nyilatkozta, miután megszerezte a rózsaszínt a 20. szakaszon.
És akkor még nem is beszéltünk a szerénységéről, ami kifejezetten szerethetővé teszi. 2017-ben, az akkor még igencsak zöldfülű Hindley második lett a Herald Sun Tour egyik hegyi befutóján. Megelőzte mások mellett Chris Froome-ot és Esteban Chavest is. Ez volt élete addigi legnagyobb sikere, ő azonban nem tolta magát előre, tudta, hol van a helye.
„Eléggé ijesztő dolog ez, nem igaz?” – mondta arra reagálva, hogy egy hozzá hasonló versenyző a fejébe vette, hogy elgurul Froome-éktól. „Eléggé valószínűtlen ez az egész. Csodálatos dolog, hogy ekkora klasszisokkal tekerhetek együtt.”

Jai Hindley

Fotó: Getty Images

De ha a csapattársait kérdezzük, akkor is az derül ki, hogy ő úgy kezeli magát, hogy akár egy srác is lehetne a szomszédból.
Hogy mi jellemzi őt? Ő egy tök átlag srác, egy normális, hétköznapi ember” – mondta róla Ben Zwiehoff.
Korábbi kerékpáros édesapja, Gordon egyébként már nagyon fiatalon megismertette őt a sportággal. Testvérét és őt is felültette a bringára, ő élvezte és kitartott mellette, Kaly korán ráhagyta. Közben jött a 2003-as Tour, amire teljesen rákattant. Teljesen odavolt, ahogy Robbie McEwen és Baden Cooke harcoltak a zöld trikóért.
Még nagyon fiatal voltam, de olyan, mintha tegnap lett volna. McEwen volt a példaképem, de az összes ausztrál inspirálóan hatott rám.”
Sok ausztrál elmondja, hogy otthon nem lehet profi karriert építeni. Ő is Ázsiában versenyzett, mielőtt 2018-ban a Sunwebhez került.
Az ember bedobozolja az életét, és maga mögött hagyja a hazáját a családjával együtt.”
Bár korán jött a keró az életébe, azért kipróbálta a rögbit is, bár tény, nem igazán passzolt a fizikumához.

Jai Hindley

Fotó: Getty Images

„A mai napig nem értem, miért kezdte el” – mesélte az édesapja. „Mindenesetre örülök, hogy abbahagyta, mert jó hamar tele lett volna mindenféle sérülésekkel.”
Ezután a kerékpár már mindent vitt az életében. 2020-ban már majdnem teljesült a nagy álom, az idén azonban már senki és semmi nem tudta őt megállítani.
„2020 egész nap ott volt a fejemben” – mesélte Hindley. „Nem akartam, hogy megismétlődjön. Hihetetlen, hogy sikerült, hihetetlen, hogy megcsináltam.”
Cadel Evans tizenegy éve húzta be a Tourt, ami az első háromhetes sikere volt az ausztráloknak. Most Hindley megnyerte az első Girójukat is. Ez a győzelem azonban egy nagy harcos győzelme is, aki hagyta, hogy a lábai beszéljenek a szája helyett, és aki ráadásul egy rendkívül rokonszenves és szeretetre méltó bajnok is.
via cyclingtips és nieuwsblad.be
Országúti Világbajnokság
Ha minden jól megy, Hindley mégis ott lehet a vb-n
17/09/2022 - 14:17
Vuelta a España
Közvetítések, sztárok, a legfontosabb szakaszok – minden, amit a 2022-es Vueltáról tudni szeretnél
18/08/2022 - 10:24