Jó rég volt már az a 2015-ös Giro, még a Katusha, a Lampre és a Tinkoff csapata is ott volt a mezőnyben. Ekkor állt utoljára – még Astana mezben – háromhetes dobogón Mikel Landa, aki ezt a három hetet sem úszta meg bukások nélkül. Szerencsére egyik esése sem hátráltatta igazán, egyszerűen csak volt nála két erősebb versenyző.
Landa hét év után lett újra dobogós nagy körversenyen, a mostani volt a hetedik Top10-es helyezése Grand Touron. A Bahrain versenyzője úgy érzi, neki ebben a Giróban nem igazán volt több, a Tour de France részvétele viszont még kérdéses.
Most ugyanis könnyen előfordulhat, hogy Mikel Landa a téli tervekkel ellentétben, inkább a Vueltát választja.
Országúti Világbajnokság
Valter Atiéknak fogalmuk nem volt, hol állnak a vb-n, Pogačar és van Aert kiakadt
28/09/2022 - 08:03
Milyen érzéssel tölt el ez a dobogó? Elégedett vagy?
Igen, mivel már a nagy rajt előtt is éreztem, hogy meglehet a Top 3. Úgy voltam vele, ha nem esek el, vagy nem jön egy betegség, vagyis a szokásos katasztrófák elkerülnek, akkor ott lehetek a legjobbak mellett. Megcsináltuk, eljutottunk a végéig, én mindent beleadtam, épp ezért boldog is vagyok.
Ez az legjobb GT-eredményed az eddigi pályafutásod során?
Azt hiszem igen. Kemény verseny volt, kemény ellenfelekkel, egy egész meglepő győztessel, akit bár ismertünk, igazán nem számoltunk vele a rajt előtt. Én mindent kiadtam magamból, szóval azt hiszem, valóban a mostani volt az egyik legjobb háromhetesem. Elégedettnek kell lennem.
Hét év telt el a két dobogós helyezésed között. Mi volt a legnehezebb pillanat számodra ez idő alatt?
Egyértelműen a bukások. Amikor úgy kellett kiszállnom, hogy nem tudtam megmutatni magam. Sokkal jobb hegyen szenvedni vagy ott leszakadni, mint értelmetlen bukás miatt feladni egy nagy versenyt.
Így utólag változtatnál valamin taktikailag?
Frissek az élmények, de nem hiszem. Kevés volt a kemény, tényleg hegyi befutós szakasz, de ami meg az volt, ott nem tudtam támadni. Az Apricás nap végén volt egy lejtmenet, az konkrétan megmentett. Szóval ebben nem volt több.

Jai Hindley és Mikel Landa a dobogón

Fotó: AFP

Ez a 3.hely mit jelent a közeljövőre nézve?
Motivál, meg arra ösztönöz, hogy menjek tovább, és ne adjam fel.
Mit szólsz Jai Hindley győzelméhez?
Két évvel ezelőtt láttuk, hogy mit tud, akkor második lett, így nem volt akkora szenzáció, hogy végig bírja a három hetet. Ő egy erős srác, nagyon jó csapattársakkal. A Bora megmutatta, hogy felnőtt a legnagyobbakhoz, mostantól velük is számolni kell a háromheteseken. És erre azért nem voltunk felkészülve. Mindannyian vártuk, hogy az Ineos átvegye az irányítást, aztán Hindley-ék voltak azok, akik sok fájdalmat okoztak nekünk.
Mi a következő célod?
Eredetileg a Tour de France volt a terv, de ezen a héten el kell döntenem, hogy oda, vagy inkább a Vueltára megyek.
AS.com
Országúti Világbajnokság
Ha minden jól megy, Hindley mégis ott lehet a vb-n
17/09/2022 - 14:17
Vuelta a España
Juan Ayuso: „Még mindenben fejlődnöm kell, de már látszik, hogy nyerhetek háromhetest”
15/09/2022 - 08:20