Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Egy sprinter bizalmát kiérdemelni nagyon kemény munka” – vallja a világ legjobb felvezető embere

Szabó Bence

Publikálva 08/05/2022 - 10:05 GMT+2

Michael Mörköv évek óta a Quick-Step sprintereinek utolsó embere, a versenyzők pedig rendre többet nyernek, ha rá tehetik a kereket egy hajrában. A dán versenyző a magyar Eurosportnak adott interjúban elmesélte, mi a titka a munkájának, de a budapesti rajt kapcsán beszélt arról is, mi a véleménye a külföldi startokról.

Sam Bennett és Michael Mörköv

Fotó: AFP

Az erős és a sebesség is sokat számít, de a legfontosabb, hogy a sprinter és felvezetője között meglegyen a tökéletes kapcsolat.
Ha egy kerékpárrajongónak meg kéne nevezi a világ legjobb felvezető emberét, valószínűleg Michael Mörkövöt mondaná. A Quick-Step dán versenyzője az évek során Elia Viviani, Sam Bennett, Fabio Jakobsen vagy újabban Mark Cavendish utolsó embereként is számos győzelmet szerzett, az őt „elhagyó” versenytők eredményei pedig rendre visszaesnek.
De mi Mörköv titka? A rutinos bringással a budapesti Giro rajt előtt készíthettünk interjút, amiben a felvezető emberek munkája mellett a Girón átélt élményeiről és a külföldi rajtok hatásáról is beszélt a dán kerékpáros.
Egy pár éve már, hogy utoljára indultál a Girón 2018-ban, emlékszel ki volt akkor a sprintered?
Persze! Elég jó emlékeim vannak abból az évből, hiszen négy szakaszt nyertünk Elia Vivianival. Korábban pedig tagja voltam a csapatnak, amikor Contador nyerte a versenyt (2011), szóval tényleg jó emlékeim vannak a versenyről.
2018-ban is külföldről indult a Giro, Izraelből. Mit gondolsz az ilyen nemzetközi Nagy Rajtokról?
Pár éve talán egy picit régimódi voltam és azt gondoltam, hogy az ilyen nagy versenyek jobb, ha a saját országukban maradnak. Az utóbbi években viszont rájöttem, hogy ezek az események tényleg segítenek abban, hogy a kerékpársport terjedjen világszerte.
Így van ez most a magyar rajt kapcsán is. A szurkolók, a versenyzők nagyon izgatottak, ahogy fokozatosan épül fel a hangulat a rajtra. Ugyanezt látjuk most Koppenhágában is, hiszen két hónapon belül onnan indul a Tour, szerintem ott még fel sem fogták az emberek, ez mekkora dolog.
Michael Mörköv
2012-ben a Giro is Dániából indult, érződött a hatása, felpezsdült utána a helyi kerékpáros élet?
Persze. Akkor nem Koppenhágában volt a rajt, de máig találkozom olyan emberekkel, akik mesélnek róla. Az emberek rózsaszínre festették a házaikat és óriási partit csaptak a rajt köré. Szóval tényleg fantasztikus, ha egy országnak megvan a lehetősége, hogy egy ekkora versenyt rendezzen.
Az idei versenyen Cavendishnek vezeted majd fel a hajrákat. Az évek során sok versenyzővel dolgoztál együtt, mennyire más vele, mint a többiekkel?
Mark messze a legtapasztaltabb sprinter, akivel együtt dolgoztam. Abban is rengeteg rutinja van, hogy maga harcolja ki a győzelmeket. Mivel már én is elég tapasztalt vagyok, ezt összeadva elég jó páros vagyunk.
Vele élvezed leginkább a sprintet azok közül, akiknek felvezettél az éve során?
Mindenkivel élveztem együtt dolgozni, és igazából minden sprinterem a barátom is lett. Jó kapcsolatba kerültem velük, mert keményen is dolgoztam azon, hogy összehangolódjunk. Szerintem ez nagyon fontos, a győzelem is múlhat ezen. Szóval mindenkivel élveztem a közös munkát és a mai napig jóban vagyok azokkal is, akik eligazoltak.
Milyen részben tartod az ő győzelmeiket a te sikereidnek és mennyire érzed a sajátodnak?
Nem így gondolok erre. Tisztában vagyok azzal is, hogy milyen hihetetlenül erős csapatban tekerek. Sokszor mondják, hogy én hoztam össze a győzelmet, de tényleg gyakran érzem, hogy ez igazából a csapat érdeme. A srácok előttem is szuper munkát végeznek, és olyan pozícióban hagynak, ahonnan én meg tudom csinálni a saját részem. Szerencsésnek tartom magam, hogy egy ilyen csapat részese lehetek, amelyik ennyit nyer a sprintekben.
Michael Mörköv
És mit gondolsz, a sprinter feladata a nehezebb, vagy a te munkád, a felvezetés?
Egyértelműen a felvezetés. Ha a felvezető ember jól végzi a munkáját, a sprinternek elég az utolsó 200 méteren hajráznia.
És mitől lesz valaki jó ebben?
Egyrészt majdnem olyan gyorsnak kell lenni, mint maga a sprinter, kell az erős és a sebesség ahhoz, hogy ott legyél elöl. Arra is szükség van, hogy jól átlásd, hogyan mozog a mezőny. Meg kell találni a helyet, néha olyan helyeket is, amik valójában nincsenek ott. A legfontosabb viszont az, hogy a sprintered bízzon benned, ezt kell elérned.
És hogyan érheted el, hogy bízzanak benned?
Ebben segít a kapcsolat, amit a sprinterrel építesz. A versenyek előtt rengeteget kell beszélgetni, elmagyarázni, hogy mire lehetsz képes. Aztán versenyről-versenyre bizonyítod, hogy bízhat benned, ez persze a győzelmekkel csak erősödik.
Én már abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sok különböző sprinterrel nyertem versenyeket, így ha jön is egy új versenyző, nem olyan hosszú idő, amíg megszerzem a bizalmát.
Mark Cavendish győzelme Jasper Philipsen és Michael Mörköv előtt
A versenyre mik a terveid? Be szeretnéd fejezni a Girót?
Elég későn kerültem be a keretbe, hogy segítsek Cavendishnek, szóval elsősorban azért vagyok itt, hogy az első két héten segítsem őt, amikor a sprintszakaszok többsége lesz.
Ez azt jelenti, hogy ő is befejezi két hét után?
Nem tudom, mik az ő tervei, mivel ő idén erre a versenyre fókuszál lehet, hogy végigmegy. Nekem viszont az utolsó hét kemény lenne a sok heggyel, szóval az a terv, hogy előtte feladom a versenyt.
Az utolsó pillanatban kerültem a keretbe, be lett szuszakolva a versenynaptáramba a Giro, de nagyon örülök, hogy része lehetek ennek a csodálatos versenynek és remélhetőleg a csapat segítségére lehetek, hogy nyerjünk pár szakaszt a verseny első felében.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés