Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Alapozás a farmon és monociklizés az iskolába – egy finn bringás útja a profi mezőnybe

Eurosport Magyarország

Publikálva 14/05/2022 - 11:49 GMT+2

Jaakko Hänninen a World Tour-mezőny egyetlen finn tagja, sejthető volt, hogy útja a profik közé nem volt mindennapi. Vele készített interjúnkban az Ag2r versenyzője elmesélte, milyen a sportág ismertsége hazájában, hogyan segített számára a vidéken töltött gyerekkora, és miért reméli, hogy története példát mutathat egy újabb generációnak is.

Jaakko Hänninen / twitter.com/AG2RCITROENTEAM

Fotó: Twitter

Sokszor a mezőny kevésbé ismert tagjai a legérdekesebb figurák, a finn Hänninen története sem hétköznapi.
Nem sűrűn látni finn versenyzőket a profi mezőnyben, te hogyan lettél kerékpáros?
Még gyerekként kezdtem a bringázást, de sokáig főleg csak finn versenyeken indultam. Hazai szinten mindig elég jól mentem. Miután befejeztem a sulit és letudtam a kötelező katonai szolgálatot, döntenem kellett: megpróbálok profinak állni, vagy egyetemre megyek.
És mit tanultál volna, ha egyetemre mész?
Nem tudom, ez is mutatja, hogy nem igazán gondolkoztam, melyik utat válasszam.
Kapcsolatba kerültem Jussi Veikkanennel, aki most az FDJ-nél sportigazgató, akinek volt ismeretsége a francia amatőr csapatoknál, így oda kerültem. Eleinte nem volt egyszerű, előtte sose tanultam franciát.
Az átlagemberek között mennyire népszerű a bringa nálatok?
Igazából a jégkorong ural mindent, bármilyen más csak utána jön. Ha elindulok egy háromhetesen, akkor van érdeklődés, megkeresnek interjúkra, meg aki követi a sportot, az valószínűleg tudja, ki vagyok. A hétköznapokban viszont mindenki biciklizik.
Jaakko Hänninen fotó: Eurosport/Németh Szabolcs
Ennyire elterjedt? Dániában nagyon sokan kerékpároznak, de még az ottani időjárás is trópusinak tűnik a finnhez képest.
Ez azért van, mert csak a finn télről látni képeket. A nyár szerintem nem hidegebb, mint Közép-Európában, szóval ez nem probléma. Télen meg ott van mondjuk a sífutás, alapozó edzésnek az is elég jó.
Ráadásul én vidékről származom. Ott a farmon sokat melóztam, az se volt rossz alapozásnak. Nem olyan, mint egy edzés, hogy felteszed a bringás komputert és mész két órát, sokkal inkább egy életstílus, ami ad egy alapot.
Van valami jó történeted ebből az időszakból?
Kicsiként volt egy monociklim. Párszor azzal mentem iskolába, ami 17 kilométerre volt. Talán kétszer ha megcsináltam, de még édesanyám se értette. Azt mondtam neki, hogy ez egy jó bringa, én meg szeretek tekerni.
Említetted Veikannent, kiskorodban ő volt számodra az inspiráció?
Igen. Akkoriban ő és Kjell Calström – aki most az Israel csapatának főnöke – voltak a profi mezőnyben, szóval róluk szólt minden.
Jaakko Hänninen / twitter.com/AG2RCITROENTEAM
Gondolod, hogy manapság te vagy hasonló inspiráció a fiatal finn bringásoknak?
Abban bízom, hogy látják, ha elhivatottak, akkor nem korlátozza őket az, hogy Finnországban élnek. Remélem, a példámból rájönnek, hogy finként sem lehetetlen bekerülni a profi mezőnybe.
Hogyan kerültél aztán az Ag2r-hez? Ha Jussi az FDJ-nél dolgozik, nem az lett volna a logikus, hogy oda igazolsz?
Az utolsó amatőr csapat, ahol tekertem Saint-Étienne-ben volt, így volt kapcsolatuk az Ag2r-hez. Számomra ez volt a logikus döntés.
2020 volt az első teljes éved a csapatnál, ami rögtön egy elég furcsa szezon volt. Az első Giro, amin akkor mentél is elég más lehetett, mint a mostani.
Igen, már önmagában az időjárás is: most a nyárba tartunk, akkor pedig a tél közeledett. Aztán ott volt, hogy a nagy szünet után mindenki keményen edzett az őszre, amikor pedig elindultak a versenyek, senki sem tudta, hogy meddig tartanak majd, így mindig a maximumon mentünk. Őszintén, mire elrajtolt a Giro, már elég kimerült is voltam az addigi versenyeimtől.
Most, hogy valószínűtlen, hogy a járvány befolyásolná a versenyt, nyugodtabb minden, és könnyebb is tervezni. A célom az, mint nagyjából az egész csapatnak, hogy segítsük az összetett emberünket, Felix (Gallt), de közben ott legyünk az elmenésekben is. Szóval feltűnhetek majd párszor a szökésben.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés