Kettős bulit tervezett a versenyző és a családja is Ecuadorban, de Carapaz nem csalódott, hogy végül csak szülinapi parti lett belőle.
Egészen az utolsó pillanatig úgy nézett ki, hogy az idei Giro Richard Carapaz kezében van. Az ecuadori bringás ugyan csak három másodperces előnnyel vezetett Jai Hindley előtt, de minden komolyabb hegyi szakaszon úgy tűnt, a páros teljesen egy szinten van, az utolsó veronai időfutam pedig inkább Carapaz javára billentheti a mérleg nyelvét.
Ehhez képest a huszadik szakasz brutális hegyi befutóján, a Passo Fedaián Hindley elindult, Carapaz pedig képtelen volt őt lekövetni. Ráadásul minimalizálni sem tudta a veszteségeit, végül 1:28-at kapott, így lényegében már szombaton biztossá vált, hogy nem nyeri meg 2019 után újra a versenyt. Veronában nem is történt csoda, az ecuadori ugyan a TT-n szépet menve bejött a top10-be és legyőzte Hindleyt, de a fordítástól messze volt, és be kellett érnie a második hellyel.
Vuelta a España
Lefevere: „Hogy mit jelent ez a győzelem? Azt, hogy mind tévedtetek.”
10/09/2022 - 18:40
A drámai utolsó hétvége ellenére viszont Carapaz a verseny végén nem érezte úgy, hogy csalódottnak kell lennie a második hellyel.
„Nem szabad szomorúnak lennem, sőt nagyon boldog vagyok, mert az utóbbi években megmutattam, hogy képes vagyok a csúcsra jutni, és ez alól a mai nap sem volt kivétel.”
Kétségtelen, hogy Carapazt a 2019-es győzelme után sokan betalálták azzal, hogy csak Vincenzo Nibali és Primoz Roglic taktikai baklövése miatt nyert, ehhez képest mióta a következő évben az Ineoshoz szerződött, mindhárom nagy körön dobogóra tudott állni. Igaz, nyernie egyszer sem sikerült, ennek ellenére pozitívan értékelt.
Ez a második hellyel is egy jó Giro számomra. Mindig van egy győztes, nekem pedig most meg kell elégednem a második hellyel.
https://i.eurosport.com/2022/05/30/3384331.jpg
Carapaz számára azért is lett volna igazán különleges, ha vasárnap megszerzi a rózsaszín trikót, mert az ecuadori bringás aznap ünnepelte 29. születésnapját. Otthonában, a kolumbiai határhoz közeli Carchiban is úgy készült a családja, valamint a bő 50 kilométeres szervezett tekerés keretében érkező számos helyi bringás, hogy egyszerre ünneplik a két eseményt. Végül csak a szülinapi köszöntőt énekelhette el az összegyűlt tömeg, köztük a műtétből lábadozó anyukája és az időfutamot a beszámolók szerint intenzíven végigszurkoló édesapja.
„Különleges számomra, hogy itt lehetek, a szülinapomon pedig az a legfontosabb, hogy azt csinálom, amit szeretek. Ami történt, nem csalódás számomra, hanem erőt ad, hogy visszatérjek küzdeni. Az ecuadoriaknak bizakodónak kell lenniük, nem szomorúnak.”
Nézőpont kérdése, hogyan tekint az ember az eredményre, az viszont nehezen tagadható, hogy a győzelem lényegében egyetlen rossz napon ment el Carapaz számára. Érdekes, hogy utólag a bringás sem tagadja, hogy aznap nem volt a topon, a helyettes csapatvezető Rod Ellingworth szerint viszont a szakasz során semmit nem szólt arról, hogy nem érzi magát igazán jól.
„Nem szólt, hogy bajban lenne. Azt mondta, hogy nagyon jól érzi magát. Utólag viszont nyilván elismerte, hogy nem volt a legjobb napja. Elismerés jár neki, nem akarta felrúgni a tervet. Másképp is mehetett volna, de meg akarta próbálni, hogy tud-e menni Hindleyvel, de nem így alakult. Pedig minden a terv szerint ment, ahogy Richard akarta. A Bahrain átvette az irányítást a szakasz végén, de ez rendben volt, megvoltak az embereink, hogy előre álljunk amikor kell.”
https://i.eurosport.com/2022/05/27/3381920.jpg
Ez egy kegyetlen sport, de ettől nagyszerű. Jó Giro volt, nagy küzdelem a végéig. Szoros harc volt, amit szerintem egyre gyakrabban látunk. A Giro is gyakran az utolsó 1-2 napon dől el, ez már nem meglepetés.
- értékelt a csapatvezető.
Az Ineosnál a „leolvadás” ellenére azt mondják, elégedettek Carapazzal, ami fontos lehet a következő hetekben, amikor eldől, a lejáró szerződésű versenyző hol folytatja pályafutását jövőre. Arról szólnak a pletykák, hogy visszatérne a Movistarhoz, de felmerült már az EF csapata is, mint következő állomás.
Carapaz nyilatkozatában is elhangzott egy mondat, ami talán ezekre a kérdésekre utal, ettől függetlenül a versenyző is elégedettnek tűnt a helyzetével.
Sok dologban kell fejlődnünk. A hőség és a hosszú transzferek miatt ez a verseny kemény teszt volt, de boldog vagyok azzal, amit elértünk.
Forrás: El Universo
Vuelta a España
Evenepoel megköszönte Pedersennek, miközben eléggé félt – nyilatkozatok
10/09/2022 - 07:30
Kerékpár
Hajnalig tartó bulik helyett tehénfejés – Hogy kötött ki Richard Carapaz az EF-nél?
31/08/2022 - 11:11