Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A magyarok és a nagy sztárok, a fontos szakaszok, az Eurosportos közvetítések – minden, amit a Giróról tudni szeretnél

Bodnár Gergő

Frissítve 03/05/2022 - 18:46 GMT+2

A Budapestről rajtoló Giro d’Italia összes szakaszát az elejétől a végéig élőben közvetítjük az Eurosporton. De mikor lesznek a fontos napok, hány nagy sztárt láthatunk a mezőnyben, és mikor kezdődnek a közvetítések? Minden kérdésre megtaláljátok a választ a cikkünkben és az eurosport.hu/kerekpar oldalon!

A magyar indulók, a nagy sztárok, a fontos szakaszok, és az Eurosportos közvetítések – minden, amit a Giróról tudni szeretnél

Fotó: AFP

Szerdán este csapatbemutató, pénteken pedig már jön is az első szakasz és a visegrádi befutó. Szombaton időfutam Budapesten, vasárnap pedig sprint Balatonfüreden. Mindjárt itt a nagy nap, és elkezdődik a 2022-es Giro d’Italia, méghozzá épp nálunk, ami a verseny történetének 14. külföldi rajta lesz, de az első olyan Grand Tour, ami a magyar fővárosból rajtol.
Természetesen az összes szakaszt élőben közvetítjük az Eurosporton, de ebben a cikkben azt is összegyűjtöttük, hogy merre megy a mezőny a három magyarországi szakasz során, mikor kezdődnek a közvetítések, és a sztárok közül kiket láthatunk majd Budapesten.
Természetesen Fetter Erik, Peák Barna és Valter Attila, vagyis az ide Giro-mezőny három magyar indulója mellett.

MIKOR KEZDŐDIK ÉS MEDDIG TART A GIRO?

Az olasz kör május 6-án kezdődik, a csapatbemutatót pedig két nappal korábban, rendezik a Hősök terén. Ezt a programot szerdán 18 órától az Eurosport Appon és a Playeren élőben közvetítjük.
Pénteken a Hősök teréről indul, és Visegrádon zárul az első szakasz, szombaton pedig egyéni időfutamot rendeznek Budapesten. A harmadik, magyarországi szakasz vasárnap Kaposváron indul, és Balatonfüreden zárul. Hétfőn (05.09) jön az első pihenőnap, ekkor a mezőny átutazik Szicíliára, és kedden már az Etnán lesz hegyi befutó.
Az idei Girón tovább két pihenőnap lesz (05.16 és 23.), a verseny május 29-én, egy veronai időfutammal zárul.

KIKET LÁTHATUNK A BUDAPESTI NAGY RAJTON?

Idén először három magyar versenyző is ott lesz a mezőnyben, Fetter Erik (Eolo-Kometa) és Peák Barnabás (Wanty) az első, Valter Attila pedig a harmadik Girójára készül.
Az összetett esélyek közül itt lesz Budapesten, a 2019-es győztes Richard Carapaz, a négy évvel ezelőtti Vueltát megnyerő Simon Yates (BikeExchange), a tavalyi Girón 6. helyen záró Joao Almeida (UAE Emirates) illetve Romain Bardet (DSM), Wilco Kelderman (Bora), Pello Bilbao (Bahrain), Miguel Angel Lopez (Astana), Guillaume Martin (Cofidis), Mikel Landa (Bahrain) és Richie Porte (Ineos) is.
Az év végén visszavonuló Alejandro Valverde pályafutása során mindössze másodszor vesz majd részt az olasz körön, így Budapesten őt is láthatjuk, de Magyarországra jön a nyitószakasz egyik nagy esélyese, az idén Flandriát nyerő Mathieu van der Poel is. Rajtuk kívül ott lesz még a mezőnyben a kétszeres Giro-győztes Vincenzo Nibali, a sprinterek közül pedig Caleb Ewan, Mark Cavendish, Giacomo Nizzolo, Arnaud Demare, Fernando Gaviria és Peák Barna csapattársa, Biniam Girmay is.
Valter Attila - Giro d'Italia 2021.

MIKOR LESZNEK A FONTOS SZAKASZOK?

A 2022-es Giro május 6-án rajtol Budapesten, és május 29-én Veronában ér véget. Az első hegyi befutó (Etna) május 10-én, a Blockhaus öt nappal később lesz. A Mortirolót és az Apricát is tartalmazó hegyi szakaszt május 24-én rendezik, a Passo Fedaiára pedig az utolsó előtti napon, május 28-án megy fel a mezőny. Egyértelműen ez lesz a királyszakasz.
Három pihenőnappal kell számolnunk, az első május 9-én, a második május 16-án, a harmadik pedig egy héttel később, május 23-án lesz.


MILYENEK A MAGYARORSZÁGI SZAKASZOK?

Három napot tölt Magyarországon a Giro mezőnye, ez lesz a verseny történetének 14. külföldi rajta (és az első nem olaszországi start 2018 óta). A nyitószakasz Visegrádon, a Fellegvár mellett ér véget, amit egy bő öt kilométer hosszú emelkedő végén, a Panoráma úton közelít meg a mezőny. Szombaton rendezik a 9.2 kilométeres budapesti időfutamot, aminek a rajta a Hősök terén, a célja pedig Budán, a Szentháromság téren lesz. A harmadik szakasz Kaposváron indul, majd szinte biztosan, mezőnyhajrával zárul Balatonfüreden.
picture

Giro d'Italia: 1. szakasz, Budapest - Visegrád

MILYEN LESZ AZ IDEI GIRO? HOL LESZNEK HEGYI SZAKASZOK?

A május 9-i pihenő/utazó nap után, a mezőny Szicíliába érkezik, és a 4. szakaszon rögtön jön az Etna. Majdnem kétezer méter magasan, a Rifugio Sapienzánál lesz a cél, ott, ahol 2017-ben Jan Polanc nyert szökésből. A nyitó hét a Blockhaussal, vagyis egy igazi hegyi befutós nappal zárul, a sprinterek pedig jó eséllyel háromszor csaphatnak össze.
A Giro középső hete rögtön egy fontos nappal, a Scarponi-emlékszakasszal indul, aztán Reggio Emiliában és Cuneóban a sprinterek meccselhetnek. Sajnos ekkor is lesz kire emlékezni, hisz a mezőny május 19-én érinti a Passo del Boccót, melynek lejtmenetében Wouter Weylandt 2011-ben életét vesztette. Ez a hét egy olyan hegyi szakasszal (Cogne) zárul, ahol a nap utolsó nyolcan kilométeréből 46-ot megy felfelé a mezőny.
Szokás szerint kemény és hegyes lesz a Giro harmadik hete, ahol egyetlen olyan napot találunk (trevisói befutó), ami jó lehet a még versenyben lévő sprintereknek. Az idei kiírás egyik legnehezebb szakasza lesz a tizenhatodik, amikor 200 kilométer alatt 5200 méternyi szintkülönbség vár a mezőnyre, három első kategóriás emelkedővel, köztük a Mortirolóval, és a 13.5 kilométer hosszú Apricával. Másnap következik egy sík részt szinte nem is tartalmazó hegyi szakasz, 3800 méternyi szintkülönbséggel, és két nehéz heggyel az utolsó 30 kilométeren belül. Előbb az első kategóriás Vetriolót kell megmászni, majd befutóként jön a 8 kilométer hosszú, 10%-os Menador.
picture

Egan Bernal

Fotó: AFP

A 20. szakasz lesz a királyetap, ami egy kasszikus, Dolomitok-beli nap, jó sok mászással és persze hegyi befutóval. Cél a 14 kilométer hosszú (átlagosan 7.5%-os) Passo Fedaia tetején, de menet közben meg kell mászni a 2239 méter magas Passo Pordoit, a jövő évi Cima Coppit.
A zárónapon pedig jöhet a veronai egyenkénti, pontosan olyan útvonalon, mint 2019-ben. Nem lesz teljesen sík a nap, féltávra ugyanis bekerült egy majdnem 5 kilométer hosszú, átlagos 4.7%-os emelkedő.

MIKOR LESZNEK AZ EUROSPORTOS KÖZVETÍTÉSEK?

Természetesen az összes szakaszt az elejétől a végéig élőben mutatjuk, de a Girót az Eurosport Playeren, és az Eurosport Appon keresztül is figyelemmel kísérheted. A nyitószakaszt május 6-án 12.10-től közvetítjük az Eurosport 1-en, az első ismétlések pedig este 18.15-kor illetve 21 órakor lesznek. A szombati időfutamot 13.50-től láthatjátok (első ismétlés: 18.30), a harmadik magyarországi etap közvetítése pedig vasárnap 12.15-kor kezdődik. Ismétlés este 21 órától az Eurosporton.
Ezen kívül készülünk egy csomó cikkel, érdekességgel is, de a magyarországi szakaszokat az eurosport.hu-n szöveges élő közvetítésünkkel is igyekszünk majd színesebbé tenni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés