Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Üzenet a visszatérő Evenepoelnak: sokkolva lesz a teste és az agya

Nagy Benjámin

Publikálva 09/05/2021 - 11:28 GMT+2

Három olyan honfitárs mondta el tapasztalatait Remco Evenepoel Giro-rajtja kapcsán, akik korábban éltek már át hasonló bukásokat és érzéseket.

Remco Evenepoel

Fotó: AFP

266 nap, azaz majdnem 9 hónap brutálisan sok idő.

Remco Evenepoel a Giro szombati rajtján ekkora kihagyást követően tér vissza a mezőnybe a tavalyi Lombardián elszenvedett szörnyű bukását követően. A Deceuninck-Quick Step belga tehetsége a nyilatkozatai alapján rendben van, de nagyon kérdéses, hogy élesben mi lesz a helyzet.
Ennek kapcsán három olyan honfitárs szólalt meg, akiknek volt már részük hasonló mértékű, hosszúságú sérülés-rehabilitáció párosításban.
Jurgen Van Den Broecknak többször is sokat kellett kihagynia, a legkomolyabbat a 2013-as Tour után élte meg, a térdével bő hat hónapig bajlódott, majd 2014 elején spanyol egynaposokkal és a San Luís-i körrel kezdte a szezont. „A visszatérésem nagyon kiábrándító volt. Előzetesen azt hittem, hogy készen állok, de nem így volt. Egyáltalán nem találtam a ritmust, nem forogtak a lábaim. Egyértelmű, hogy túl korán kezdtem újra, és később meg is fizettem ezért, hisz a Tour harmadik hete katasztrofálisan sikerült. Úgy látom, hogy a Quick-Step jól védi Remcót, jó időpontban indítják őt útjára és teljesen megfelelően haladt a rehabilitációja is.
Normál esetben elképzelhetetlen, hogy egy ilyen sérülés után egy versenyző nagy eredményt érjen el, de ha valaki, Remco képes erre. Ő nem átlagos tehetség, számtalanszor elkápráztatott már mindenkit.
A trekes Edward Theuns a 2016-os Tourról csigolyatörés miatt szállt ki, és neki sincsenek szép emlékei. „Az első versenyek sokkolóan hatnak a testre és az agyra, ez Remcónál is így lesz. Szerencsére az edzéselmélet már messze olyan szinten van, hogy erre szinte százszázalékosan fel tudsz készülni. Remco edzői pontosan tudják, mit kellett tennie, hogy rendben legyen a Giróra. Ráadásul nem az első napon kell abszolút csúcsformában lennie. A fej legalább olyan fontos, mint a lábak.
Az egy dolog, hogy a Giro ideges nyitóhetén a mezőny elején kell tekerni, az egy dolog, hogy napról napra jobban érzed, hogyan navigáld a bringát a szűk olasz utakon, de nehéz újra hozzászokni a pelotonhoz és nehéz ismét kockázatot vállalni.
Jelle Vanendert pályafutása elején szinte egy teljes évet kihagyott térdsérülése miatt. Ő úgy érzi, nemcsak Evenepoel feladata lesz kiemelkedő a következő napokban, hanem a csapattársaké is. „Tíz évvel ezelőtt még megengedhette magának az ember, hogy a Giro első hetében a mezőny hátsó felében tekerjen, de ha Remco most ezt teszi, akkor garantáltan drága másodperceket fog veszíteni. Az első napok nehezek lesznek számára, így leginkább Iljo Keisse feladata lesz, hogy a sor elején tartsa őt. Minél jobban halad előre a Giro, annál nagyobb lesz Remco önbizalma, és képes lesz megvalósítani a saját terveit is.”
S hogy mi a helyzet a mentális résszel?
Miután a 2011-es Touron beleestem egy szakadékba, pánikrohamom volt, amikor a baszk körön esőben kellett megtennem egy lejtmenetet” – mondta Van Den Broeck. „Aztán az Amstel előtti órákban ugyan beszéltem egy mentális trénerrel erről, de csak időlegesen segített, és soha többet nem tudtam úgy belevetni magam egy lejtmenetbe, hogy az agyamat nullára kapcsoljam. "
Időbe telik, mire elmúlik a félelem” – tette hozzá Vanendert. „Remcónak lassítania kell az első lejtőkön, és önbizalmat kell szereznie. Na meg mindenekelőtt el kell kerülnie, hogy újra elessen.” Theuns ennek ellentmondott:
Furcsa ezt mondani, de pont egy mezőnyhajrá során történt bukásom után nyertem vissza igazán az önbizalmamat. Éppen akkor távolították el a fémlemezeket a hátamból, és az a tény, hogy úgy tudtam elesni, hogy nem törtem össze újra magam, valamit átkattintott az agyamban.
A honfitársak jóslatokba is bocsátkoztak. „Remco sikeréhes srác, mentálisan friss lesz. Mindig is olyan rózsaszín felhőben élt és versenyzett, amelyben minden működött. De a siker nem edzi a jellemet. A kudarc mentálisan ellenállóbbá tette őt” – mondta Vanendert.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés