Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Utáltam mindenkit a Girón, mert túl gyorsan mentek”

Kálmán Laci

Frissítve 05/06/2021 - 10:22 GMT+2

A nagy sztárok és a magyar versenyzők után most egy „egyszerű” belga kerékpáros mesélt arról kifejezetten viccesen, hogyan élte meg az első háromhetesét.

Lawrence Naesen (AG2R) Giro d'Italia 2021. május 22., (Luca Bettini)

Fotó: AFP

Lawrence Naesen, Oliver öccse mondta el, milyen pokolian kemény volt számára a Giro. És, hogy ezek a megpróbáltatások aligha jöttek át a tévén keresztül.

A belga versenyző már annak is örült, hogy végigtekerte a Girót. Nála tényleg szó szerint kellett érteni azt az elcsépelt klasszikust, hogy napról napra akart haladni.
„Minden nap rekordokat döntögettem, elképesztő wattokat produkáltam, aztán megjöttem a futottak még kategóriában. Egy pillanatig nem éreztem azt, hogy könnyű lenne. Dumáltam sok rutinos rókával, és mind azt mondták, hogy ez a Giro karrierjük legdurvább háromhetese. Remélem, igazuk van.”
Mi, versenyzők olyanok vagyunk, mint az aranyhalak. Úszunk egy nagy akváriumban, és elfelejtjük, hogy ugyanazt a kört írjuk le nap mint nap. Reggel mindig felkelünk, és nem emlékszünk rá, milyen brutál módon szenvedtünk az előző nap, így aztán megint felülünk a kerékpárra. Hihetetlen.
Naesen el is tűnődött, hogy lehet, hogy alaposan mellényúlt. Hogy talán egy másik sportágat kellett volna választania.
„Beszéltük a szobatársammal, Larry Warbasséval, hogy bokszolónak kellett volna mennünk. Öt percen keresztül kapod az ütéseket egy meccsen, de aztán öt hónapig békén hagynak. Itt meg három héten keresztül, napi hat órában kaptuk az ívet Bernaltól és társaitól.”
A belga versenyző egyik legjobb napja a 11. szakasz volt, ahol tizedikként zárt, és adni tudott Bernalnak is. Ez volt az a bizonyos mini Strade Bianchés szakasz.
„Erre akár büszke is lehetnék, de én ezt szerettem volna megnyerni, ugyanis tökre feküdt nekem. De ezen a Girón ugye nincs sík befutó, a szervezők csak betettek ide is egy falat a végére, pont a befutó elé.”
picture

Lawrence Naesen a 2021-es Giro d'Italia 11. szakaszán (Luca Bettini)

Fotó: AFP

Sok helyütt rettenetesen szenvedett, de a legküzdősebb rész szerinte nem valamelyik meredek emelkedő volt, hanem pont a murvás nap utáni szakasz eleje.
„Miután elhagytuk Sienát, az út elkezdett emelkedni, és a mezőny eleje őrültmód megindult. Azonnal le is szakadtam azokkal, akik előző nap elöl voltak. Kellett küzdenünk rendesen, hogy felérjünk. Itt meg is döntöttem a tízperces wattrekordomat.”
Persze azért az Alpok sem volt épp egy rózsakert a versenyzők számára. A Passo Giau például alaposan megviselte Naesent is. A hegy és az időjárás is.
„Azt hittem, rosszabb már nem jöhet annál, amilyen két nappal korábban a Zoncolan volt. De minden napra kitaláltak valami őrületet. Jött a Passo Giau, egész nap esőben. Szarrá áztam és fel kellett vennem a thermo dzsekimet. Ez a legvastagabb kabát a versenyen, de még ez sem segített.”
„Aztán a következő pillanatban már hófalak között tekertünk, pokoli volt. Szó szerint számoltam vissza a kilométereket. Még a gruppettóban is haladtunk rendesen, mert mindenki túl akart már lenni ezen. Dumálgattunk, de már csak kínunkban.”
picture

Egan Bernal a 2021-es Giro d'Italia 16. szakaszán Sacile és Cortina d'Ampezzo között (Luca Bettini)

Fotó: AFP

Aztán a befutó után odament hozzá egy rajongó egy láncfűrésszel. Lehet, hogy akkor már teljesen kész volt, de a humora nem hagyta el.
„Akkor már gondolkodni sem tudtam. Megkérdeztem, levágná-e a lábam, de a fűrész nem működött. Valaki megkínált sörrel, de nem fogadtam el. A covid idején még egy rajongó tollát sem szabad megfogni, nemhogy inni a söréből.”
Azt gondolhatnánk, hogy a cudar körülmények, a sok nehézség megkönnyítette a haverkodást. Ne higgyük.
"Dehogy szereztem barátokat, utálom mindegyiküket. Mind túl gyorsan tekertek. (nevet) Megismertem persze pár embert, de csak háromrszavas beszélgetésekre futotta minden nap. Bernal például egy jó srác."
A belga sajtó Evenepoellal volt tele, főleg a verseny elején. Naesen azonban egy csöppet sem irigykedett fiatal honfitársára.
picture

Remco Evenepoel a 2021-es Giro d'Italián (Luca Bettini/AFP)

Fotó: AFP

„Miért volnék féltékeny? Annyiszor végeztem a top 10-ben, ahányszor ő, ráadásul én eljutottam Milánóba. (nevet) Egyébként túl kemény kritikákat kapott, mentálisan nagyon egyben kell lenni, hogy valaki ezeket kezelni tudja. Afféle hobbi a számomra a negatív kommentek olvasása, általában rajzolok alájuk egy mosolyjelet. Csak hogy lássák ezek az utálkozók, hogy mi, versenyzők is olvassuk őket.”
A Girót követő party általában elég veretes buli szokott lenni, Naesen azonban kihagyta.
Még tartott az időfutam, de a gépem már úton volt hazafelé. Annyira kész voltam, hogy már néhány limoncellótól is berúgtam volna.

Reggelnte elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés