Egy szicíliai kerékpáros, aki északra, a távoli Toszkánába költözött azért, hogy profi lehessen, majd a Liquigasnál lett igazán ismert. Eddig minden rendben, ő Vincenzo Nibali. De most nem róla, hanem jó barátjáról, a fiatal tehetségnek azért nem nevezhető Damiano Carusoról lesz szó.

Sokan elkövetik azt a "hibát", hogy ha Szicíliára utaznak, és egy pár napos túra keretében belül megpróbálják bejárni a sziget kelet, tehát a szárazföld felé eső részét, kizárólag Cataniára, Siracusára és érthető módon a csodálatos, de a turisták miatt sokszor „élvezhetetlen” Taorminára koncentrálnak.
És közben nem látogatják meg Ragusát. A 'Citta dei Pontit', vagyis 'a hidak városát', amely nagyjából ötszáz méter magasba épült, gyönyörű, barokk stílusban. Némileg kényszerből, hisz az 1963-as nagy földrengés következtében a történelmi belváros szinte teljesen elpusztult. De pár évtizeddel később a centro gyönyörűen újjáépült. nem vételtelenül lett Ragusa történelmi belvárosa az UNESCO világörökségének része.

Hát innen - Nibalihoz hasonlóan jó messziről - indult Damiano Caruso.
Vuelta a España
„Inkább még egy szakasz, mint a kilencedik hely összetettben”
23/08/2021 18:00
„Imádom Ragusát, nagyon szeretek ott élni. Nem fogok csak azért egy 20 m2-es monacói lakásba költözni, hogy kevesebbet kelljen adóznom, miközben távol vagyok a családomtól. Ne értsétek félre, nem kritizálok senkit, ez mindössze az én véleményem. Nekem itt van a tenger, ahová bármikor kimehetek búvárkodni, vagy egy nagyot horgászni. A szomszéd utcában veszik fel a Montalbano felügyelő című sorozatot, az erkélyemből sokszor rálátok a forgatásra. Az egyik testvérem szerepelt is benne statisztaként.”
Caruso Ragusában született, oda is járt iskolába, konkrétan a helyi középsuliban ismerte meg a mostani feleségét Ornellát, aki már kétgyerekes anyuka.
De miért kezdett egy ragusai srác pont kerékpározni? Hisz a kilencvenes évek végén alig voltak versenyek a környéken, mindenki focizni akart, miközben azért a helyi csapat még a Serie C-ben sem számított állandó vendégnek.

Damiano Caruso

Fotó: AFP

"Két testvérem van, apu focizott, nálunk a családban soha senkinek nem volt köze a kerékpárhoz. Jó, a tv-ben, mint mindenhol akkoriban ment a Giro, de semmi több."

Itt jött képbe a súlykérdés.

"Tizenöt éves lehettem, és nyáron a hatalmas hőségben lekaptam a pólómat, majd magamra néztem. Volt egy kis hasam, ami nagyon zavart. Az egyik haverom egyből felvetette: menj el tekerni, annál jobb sport nem kell a fogyáshoz."

Caruso elment, és most ott tartunk, hogy az örök segítőnek, és nem mellesleg kiváló hegyimenőnek tartott olasz versenyző szakaszt nyert a Giro harmadik hetének végén, és második lett összetettben. Neki köszönhetően az hazai szurkolók, az utolsó két szakaszon is tudtak kinek és miért szurkolni.
„Azon a hegyen úgy éreztem magam, mint a nagyok. Talán egy pár perc erejéig én is közéjük tartoztam. Annyira sokan voltak, hogy a saját szenvedős levegővételemet sem hallottam.”
A Caruso-családnak tehát a kerékpársporthoz nem volt köze, a Cosa Nostrához (szicíliai maffia) áttételesen azonban igen.

"Salvatore az édesapám pont a legrosszabb pillanatban, a 80-as évek végén és a 90-es évek elején volt rendőr Palermóban. Ez a Cosa Nostra miatt maradjunk annyibban, hogy nem volt egy túl nyugis állás. Ő meg ráadásul Giovanni Falcone (híres olasz vizsgálóbíró, akit a maffia 1992 májusában nemes egyszerűséggel felrobbantott) kíséretében is dolgozott. Nem volt ez egy jó állás, átszámolva a fizetését, havi 600 euróért kockáztatta naponta az életét. Amikor megszülettem, áthelyezték Ragusába, így költözött a család, és én már itt nőttem fel."
Vagyis jó délen, pedig kerékpáros szempontból Caruso így sem a legtökéletesebb helyen született. Toszkánával, vagy a Garda-tó környékével egy fokkal „jobban járt” volna. Idővel neki sem maradt más lehetősége, mint az északra költözés.

Damiano Caruso

Fotó: AFP

"A haverjaimnak mai napig fogalmuk sincs a kerékpárról. Az egyik srác felhívott az innsbrucki vb alatt, hogy meddig leszek ott. Azt hitte olyan a lebonyolítás, mint a fociban. Vagyis van csoportkör, aztán meg egyenes kieséses szakasz."
Ragusában egy ilyen Giro után valószínűleg már mindenki képbe került a kerékpársportot illetően, ez pedig amúgy sem egy friss történet. Az már sokkal inkább, hogy Caruso mit ment a 20. szakaszon, és mekkorát dolgozott érte Pello Bilbao.
„Ha tehettem volna, félreállok, és ott helyben átölelem. Hihetetlen nagyot tekert. Hogy miként tudnám a legjobban meghálálni neki a segítséget? Ez egyértelmű: segítőként valamelyik következő versenyen.”
Caruso tehát Szicíliáról indult, majd a viszonylag gyorsan elért biztató eredmények után, átmenetileg elhagyta a szigetet, és előbb Bresciába, majd a Toszkánába költözött. Ő is annál a Mastromarconál nevelkedett, ahol Nibali. U23-as olasz bajnok lett, majd a Di Luca vezette LPR vitte el profinak.
„Nibali és köztem három év a különbség, őt már a nagyok között tekert, amikor én a Mastromarcóba kerültem. Komolyan mondom, akkoriban már helyi legendának számított, pedig országosan talált nem is volt ismert. Igazi ünnepnapnak számított, mikor visszajött hozzánk arra a szállásra, ahol régen lakott. Emlékszem, mikor együtt mentünk a Liquigasnál, minden téli edzőtáborban biliárdoztunk. Fogalmazzunk finoman, nem szeretett veszíteni. Az asztal alatt sunnyogtál fel a szobádba, ha „el merted” verni.”

Caruso 2011-ben nem csak Nibalival, hanem az egyik gyerekkori kedvencével, Ivan Bassóval is egy csapatba került.
„Ő volt nekem az első példakép, az első tanár, és az első kapitány, akiért melóznom kellett. Nagyon sokszor voltunk szobatársak, rengeteg dolgot tanított nekem. Hihetetlen, hogy milyen szinten csak a kerékpársportnak élt, és a jó testi adottságokhoz egy páratlan intelligencia is párosult. Rá tényleg fel lehetett nézni.”

Damiano Caruso

Fotó: AFP

Bár Carusónak fiatalon kifejezetten meggyőző eredményei voltak, sokan még tavaly is azt mondták róla, hogy hiába a három Top 10-ben zárt háromhetes, nem futotta be azt a pályafutást, amit jósoltak neki. Ez nem is lett volna könnyű, hisz mindig volt mellette/előtte egy kapitány, akiért dolgoznia kellett. Ezen a Girón is lett volna, Mikel Landa.

"Aki minden nap írt nekem a kiesése után, és nagyon szurulolt nekünk. Őszinte leszek, régebben picit zavart, hogy nem kapok akkora figyelmet, mint mások az én korosztályomból, de aztán rájöttem, hogy csakis magamért tekerek. A munkámmal foglalkozom, nem hirdetem magam feleslegesen, és bár ott vagyok a közösségi médiában, kétszer is meggondolom, ha kiírok valamit.”
A BMC megszűnésekor maga Vincenzo Nibali (aki Caruso esküvőjén is ott volt vendégként) szorgalmazta a leigazolását, és nem azért mert Damiano egyszer Michelangelohoz hasonlította.
„Sok nagy versenyzővel tekertem együtt, de nincs még egy olyan, mint Nibali. Akár egy művész, ő tényleg olyan a kerékpáron.”
Ezen a Girón azonban ő alkotott, nem Vincenzo Nibali. Landa elvesztése miatt korán megkapta a nagy lehetőséget, és tökéletesen élt vele. Komolyabb megzuhanás nélkül hozta le a három hetet, bár Bernaltól azért messze volt.
„Más kapitánynak, és megint más segítőnek lenni egy nagy körversenyen. Ha te vagy a kiemelt ember, nem lehet rossz napod, nem engedhetsz el fejben egyetlen szakaszt sem, és a többiek végig rád figyelnek. Hisz tőled várják az eredményt. Segítőként közel sem ér ekkora stressz”– mondja Caruso, aki úgy lett második a Girón, hogy hivatalosan 1.29-et kapott Bernaltól összetettben. Annyira tehát nem is volt messze. De azért utólag a rózsaszín trikós is elmondta, hogy a 20. szakaszon magában izgult egy picit, amikor a Bahrain versenyzője 45 másodperccel vezetett előtte.

Caruso szakaszt nyert

Fotó: AFP

„Soha nem tartottam magam nagy bajnoknak vagy igazi sztárnak, de a 20. szakasz végén kicsit tényleg úgy éreztem, hogy közéjük tartozom.”
Bár tőle szokatlan módon, bajusszal vágott neki a versenynek, a 2021-es Giro szerencsére nem ezért marad emlékezetes számára.
„Fogadás volt az egész, az egyik haverom azt mondta, nem merek így megjelenni a torinói rajtnál. Tényleg nem állt jól, ráadásul folyamatos ápolást igényel, plusz a média is felkapta, így inkább levágtam. Tényleg elég viccesen néztem ki bajusszal.”
Annál jobban Milánóban a dobogón. Sima arccal, mosolygósan.
Forrás: Gazzetta, BiciPro, Bicisport
Kerékpár
Caruso: "Nem történt semmi extra, csak egy kicsit híresebb lettem”
16/06/2021 18:46
Giro d'Italia
Cycling Show: Az Eolo Kometa drámai bemutatkozása a Giro d'Italián
22/06/2021 10:18