Negyven perc szenvedés, ez vár ma a Giro mezőnyére. Jön a Monte Zoncolan, sokak szerint Európa egyik legnehezebb emelkedője. Tizennégy kilométer felfelé, egészen kiváló szombat délutáni program. Szigorúan a tv előtt ülve. Talán leginkább az utolsó három kilométer során fogjuk majd sajnálni a versenyzőket, amikor a meredekség egyszer sem megy (!) 12.8% alá.

„Ez a hegy brutális és könyörtelen. És tudod miért imádják a szurkolók? Mert szeretik testközelből átélni a csúcs felé haladó kerékpárosok fájdalmát.”
Ezt mondta a legendás Monte Zoncolanról Matthew White, a BikeExchange sportigazgatója, aki 2018 után ma ismét ott lesz Simon Yates mögött a kísérőkocsiban. Jön a Giro eddigi legnehezebb hegye, amely biztosan átírja az összetettet.
Giro d'Italia
Mortirolo, Aprica, Passo Pordoi és zárásként a Fedaia – ezek lesznek a 2022-es Giro hegyi szakaszai
10/11/2021 14:30
A Zoncolan annak ellenére számít híres emelkedőnek, hogy messze nem „használták” olyan sokat az olasz körversenyen, mint a Stelviót, a Finestrét, a Gaviát vagy a Mortirolót.
Mindössze 8 éve, 2003-ban mászták először, amikor Gilberto Simoni nyerte. Abban az évben Sutrio felől mentek fel a csúcsra, akárcsak ma.
A Giro programjában azóta még ötször szerepelt a Zoncolan, de mindig Ovaro felől mászták. Chris Froome is ott nyert három éve Simon Yates előtt, 39.58-as idővel (a brit versenyző majdnem egy perccel volt „lassabb”, mint 2007-ben Simoni).
Ivan Basso 2010-es, bő negyven percig tartó szenvedése legendás, az olasz versenyző azzal a győzelmével tényleg egy hatalmas lépést tett a rózsaszín trikó megszerzése felé. Pedig pár nappal korábban kifejezetten sokat kapott az esős-sáros, mini strade bianchés szakaszon.

Basso a Zoncolanon

Fotó: AFP

„De az a nap is bebizonyította, hogy a háromheteseken végig hinned kell magadban. Nem tudhatod, mikor jön a nagy lehetőség egy rossz nap után” – mesélte Basso.
"Ha felérsz a csúcsra, tényleg olyan a hangulat, mintha egy stadionban lennél. Arra viszont fel kell készülnöd, hogy ezen a hegyen szenvedni fogsz. De nem keveset. Akármi történik, a saját ritmusodból nem szabad kilépni. Ennél többet nem tehetsz, mert a fájdalom egyszerűen nem fog enyhülni, és a csúcson minden energiádra szükséged lesz” – mondta Matteo Tosatto, aki 2003-ban is ott volt a mezőnyben, amikor a Zoncolan bemutatkozott a Girón.
„Ha odaérsz a hegy lábához, feltűnik egy felirat: 'Isten hozott a pokolban'. Ekkor már csak az előtted lévő kerékre kell koncentrálni, mert ha felpillantasz a csúcsra, le akarsz majd szállni a kerékpárról."
A mai mászás Sutrio felől 14.1 kilométer hosszú, a hegy erről az oldalról átlagosan 8.5%-os. Az utolsó három kilométer tényleg kegyetlen, a meredekség akkor nem megy 12.8% alá. Simoni 2003-ban pont ott rázta le magáról Stefano Garzellit, amivel el is döntötte a szakaszt. Ő akkor rózsaszínben nyerte meg a Zoncolant.
Froome győzelme alkalmával picit többet, 12.4 kilométert kellett mászni a másik (amúgy keményebbnek tartott) oldalról, 12.4%-os átlagmeredekség mellett.

Zoncolan

Fotó: AFP

Egyszerűen nem enged ki a hegy, töményen kapod a szenvedést. Ez egy nagyon kemény emelkedő, méghozzá az átlagmeredeksége miatt. Az Angliru is brutális, de ott valahogy fokozatosabban durvul be, lépésről-lépésre lesz egyre nehezebb. Az összes legendás emelkedőt megjártam profiként, de messze ez a legdurvább egész Európában – mondta Manuele Mori, aki ma az UAE Emirates egyik kisérőkocsiját vezeti.
Számomra is a Zoncolan volt a legnehezebb emelkedő, amit valaha másztam – meséli Tosatto.A Bola del Mundo is kegyetlen a Vueltán, de az „csak kilenc kilométer hosszú. Ne felejtsük el, hogy ez a mászás a menőknek tart nagyjából 40 percig, mi segítők bő egy órát megyünk felfelé. - A mindig őszinte Thomas De Gendt – aki szintén látott már néhány legendás emelkedőt - kicsit még tovább ment - A Zoncolanhoz képest az Alpe d'Huez semmi. Komolyan mondom, hogy egy kicsit tartok tőle. Az utolsó három kilométer nagyon nem vicc, tizenhárom százalék átlagban...Na, az rendesen kicsinálja a lábadat.
Gazzetta, Cyclingweekly
Giro d'Italia
Dina Marcival a magyar Giro-rajtról és Vas Blankáról - ESB podcast
09/11/2021 17:55
Giro d'Italia
Nápoly visszatér, megint lesz Scarponi-emléknap – itt vannak a 2022-es Giro dombos szakaszai
09/11/2021 13:04