Minden nagy körversenynek megvannak a kisebb csodái, a meglepő győzelmei, és az olyan versenyzői, akik kis túlzással egy jó szakasszal megalapozzák a jövőjüket, vagy eladják magukat egy nagyobb csapathoz.

Az idei Giro d’Italia egyik „mini csodáját” az első pro-konti évét futó Eolo-Kometának és Lorenzo Fortunatónak köszönhetjük. Meg persze Dina Marcinak azzal, hogy egy erős tavasz után bekerült a nyolcfős Giro-keretbe.
„A srácok várakozáson felül teljesítettek, nyertünk egy szakaszt, hatszor voltunk a top 10-ben, két napig viseltük a hegyi trikót, és volt egy versenyzőnk, aki szó szerint berobbant. Nem véletlenül érdeklődnek iránta World Tour csapatok” – utalt finoman a Zoncolant megnyerő Lorenzo Fortunatóra az Eolo-Kometa menedzsere, Ivan Basso.
Giro d'Italia
A Giro ma már a Tour szintjén van?
23/05/2021 10:06
Aki természetesen nem csak távozókra számít, hanem erősítésekre is készül, a Gazzetta információ szerint az olimpiai bajnok Elia Viviani (a tesó és Consonni nélkül), szinte már biztos érkezőnek számít, de nem lehet kizárni a Girót egy szakaszgyőzelemmel záró Giacomo Nizzolo megszerzését sem. Álmodozni azonban nem szabad, Peter Sagan még egy kicsit nagy lépés lenne az Eolo-Kometa számára.
„Kétszer akkora a fizetése, mint a csapatunk éves költségvetése”Luca Spada (Eolo) és Giacomo Pedranzini (Kometa) is. Igaz a World Tour licenszről talán még egy kicsit korai beszélni. Egy női csapat beindítása viszont a konkrét tervek között szerepel.
Most viszont még örülni kell ennek a Girónak, ami sok szökést, rövid ideig hegyi trikót, és egy emlékezes szakaszgyőzelmet hozott. Lorenzo Fortunato reklámszempontból pont a legjobbkor, azon a szakaszon villantott, amit a Rai Sporton a legtöbben néztek (3,5 millió fő, ami 27%-os share). Az már csak külön ráadás, hogy Fortunato édesapja a Bologna melletti otthonukban nem mással, mint Alberto Tombával nézte a zoncolanos szakasz közvetítését...

Eolo-Kometa

Fotó: Twitter

"Ivan, áldott legyen a nap, amikor megkerestél engem, hogy fektessek a kerékpársportba” – írta egy nappal a Girón szerzett győzelem után Luca Spada, az Eolo tulajdonosa, aki Bassóhoz hasonlóan varesei, így innen ered és egy közösen letekert granfondónak köszönhető az ismerettségük.
"Szeretnék ebben a nehéz időszakban is példát mutatni az olasz vállalkozóknak azzal, hogy kiállok a csapat mellett és pénzt fektetek a kerékpársportba" - nyilatkozta még télen Luca Spada, aki akkor arról is mesélt, hogy a következő 3 évben 10 millió eurót tesz a csapatába. Mondjuk ez az összeg komolyabb jövő évi célok és egy ilyen Giro után könnyen megemelkedhet.
Viviani érkezése vagy Fortunato távozása persze még nem hivatalos, az viszont biztos, hogy a Girót simán befejező Dina Marci, és a Tour de Hongrie-t egy komoly bukás után teljesítő Fetter Erik 2022-ben is a csapatot erősíti. Hisz mindkettőjüknek szerződése van a következő évre.
(Forrás: Gazzetta, Varesenews)

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
European Championships
Fetter Erik: „Végig nagyon jól ment, csak az utolsó kanyart sajnálom”
11/09/2021 17:07
Giro d'Italia
Cycling Show: Az Eolo Kometa drámai bemutatkozása a Giro d'Italián
22/06/2021 10:18