Alig pár nap és indul az év első háromhetese! A rajtlista már ismert, a legnagyobb nevek túl vannak a tavaszi felkészülési versenyeken, így ideje számot vetni, kik vágnak neki a legjobb esélyekkel a harcnak a rózsaszín trikóért. A favoritok névsora persze hosszú, az esélyek pedig egyáltalán nem kristálytiszták, mi most az általunk legjobbnak tartott 5+1 nevet szedtük össze.
1. Simon Yates (BikeExchange)
Egy ilyen magabiztos győzelmet követően, mint amit a brit versenyző a nemrég véget ért Tour of the Alpson szerzett, nem is indíthatjuk mással a listánkat. Yates simán, perc körüli előnnyel verte a riválisait, ami akkor is szép teljesítmény, ha a Giro esélyesei közül azért koránt sem volt ott mindenki a mezőnyben. Idén ráadásul nem ez volt az egyetlen jó eredménye, korábban a Tirreno királyszakaszán is csak Pogacar verte meg őt. Látszik, hogy tudatosan építette fel a formáját a versenyre.
Giro d'Italia
Cipollini: „Ezt a Girót nagyon elszúrta a Quick Step”
07/06/2021 16:54
A versenyre, amivel tudjuk, hogy nagyon komoly közös története van. Yates már 2018-ban is közel került a Giro-győzelemhez, hogy aztán az utolsó héten látványosan omoljon össze, ezt a kudarcot pedig azóta kétszer is megismételte. Azonban amíg 2019-ben szimplán gyengébben szerepelt a vártnál, tavaly koronavírus vetett véget a versenyének, így idén emiatt is különösen motivált lehet. Annyi próbálkozás után ez vajon az ő éve lesz?
2. Egan Bernal (Ineos)
Yates mellett van még egy korábbi GT-győztes a mezőnyben, aki esélyesként vághat neki az idei versenynek, Bernal ráadásul nem is a Vuelta, hanem a Tour de France egykori bajnoka. Amikor a kolumbiai versenyző 2019-ben megnyerte a francia kört, nem volt nehéz elképzelni, hogy a következő évek az ő dominanciájáról szólnak majd a Touron, kevesebb mint két évvel később ez a Giro mégis inkább az újrakezdésről szólhat számára.

Ha teljesen egészséges, Egan Bernal ott lesz a Giro esélyesei között.

Fotó: Getty Images

Ennek oka az a hátsérülés, amivel Bernal a tavalyi szezon óta küzd, és ami lényegében tönkretette a Tour-címvédési esélyeit is. Idén ugyan a szezon elején visszatért és nem is mutatott rossz formát, a fájdalom azonban saját bevallása szerint sem múlt el teljesen, az Alps kihagyása pedig felvetett komoly kérdőjeleket az állapotát illetően. Ha azonban teljesen egészséges, nem kérdés, hogy ott van a legnagyobb favoritok között, esélyeit pedig a szokottnál kevesebb időfutam kilométer és az Ineos szokás szerint bombaerős sora is javítja.
3. Aleksander Vlasov (Astana)
Bernalhoz hasonlóan fiatal, kolumbiai riválisánál azonban eddig a legmagasabb szinten jóval kevesebbet mutató versenyző a karrierje első nagy háromhetes eredményére törő Vlasov. A 25 éves orosz tavaly robbant be az Astanába, ahol épp a Girón mutathatta volna meg magát először nagy körversenyen. Közbejött azonban egy gyomorrontásos betegség, ami miatt már a második szakaszon feladta a versenyt, majd ezt követően a Vueltán sem volt még száz százalékos állapotban.
Vlasov viszont idén is megmutatta, hogy a tavalyi eredményei nem a furcsa szezon anomáliái voltak, a Párizs-Nizzán és az Alpson is dobogós helyen végzett. Az Astanánál tudják, hogyan kell felépíteni egy háromhetes esélyeset, a személyes tapasztalat hiányát pedig a körülötte lévő csapat rutinja pótolhatja. A győzelem talán nagy ugrás lenne neki, de ha nem követ el komoly hibát, a végéig harcban lehet a jó eredményért.

Aleksander Vlasov - Anne-Christine POUJOULAT/AFP

Fotó: AFP

4. Mikel Landa (Bahrain)
Vlasovval ellentétben a Bahrain versenyzőjének egyetlen célja lehet, ez pedig a győzelem. Bár a baszk bringás dobogón is csak egyszer állt korábban nagy körön (épp az első igazán jó háromhetesén, a 2015-ös Girón), évek óta van ott az elit közelében, most pedig már a csapata is csak és kizárólag érte dolgozik, így nem lehet több kifogása.
Landa a tavalyi Touron szerzett negyedik helyével bizonyította, hogy egyedüli kapitányként is képes megállni a helyét. Ugyanakkor az évek során az is jellemzőjévé vált, hogy sose tud lehozni három hetet egy igazán rossz vagy peches nap nélkül, ez pedig kiegészítve az erősségének sose számító időfutamokkal mindig megfosztotta a győzelem esélyétől. Az idei útvonal legalább utóbbi szempontból fekszik neki, rutinja pedig sokat jelenthet a nehéz utolsó héten. Ha most nem áll majd dobogón, akkor tényleg nem tudjuk, mikor jön össze.
5. Joao Almeida (Quick Step)
Nem nagyon gondoltuk volna akár egy évvel ezelőtt, hogy egy Quick Step-versenyzőről az összetett legnagyobb esélyesei között kell beszélnünk egy háromhetesen, de Almeida bőven tett róla, hogy ide kerüljön a neve. A portugál a tavalyi Girón, ami élete első háromhetese volt, bőven túlteljesítette az elvárásokat, több mint két héten át viselte a rózsaszín trikót és a stelviós megzuhanás után is volt ereje visszaküzdeni magát a negyedik helyre.

Joao Almeida - Giro d'Italia 2020

Fotó: Getty Images

Ezt a meglepő szereplést idén is remek eredményekkel támasztotta alá, három nagy egyhetesen is a legjobb tízben zárt, továbbra is nagyon kiegyensúlyozott. Időfutamon kitűnő, ráadásul valószínűleg egyedül sem marad majd a hegyekben, Knox és Masnada tavaly is sokáig kitartottak mellette. És akkor a keret jokeréről még nem is tettünk említést…
+1 Remco Evenepoel (Quick Step)
Tudjuk, tudjuk… Evenepoel mindössze 21 éves, a profik között sose versenyzett igazán nagy hegyeken vagy egyhetesnél hosszabb versenyen, ráadásul egy nagyon komoly sérülésből visszatérve 9 hónapja egyáltalán nem tekert a mezőnyben. Minden reális indok - beleértve a saját nyilatkozatát, ami szerint nem készül az összetettért menni – leírja az esélyeit, mégse tudjuk kizárni, hogy valami hihetetlennek leszünk tőle szemtanúi…
Ha valaki képes lehet mindezek ellenére harcban lenni a rózsaszínért, az Evenepoel. Ne felejtsük el, az utóbbi évek legnagyobb tehetségéről beszélünk, aki sérülése előtt 4 egyhetes versenyen zsinórban húzta be az összetettet, nem kis neveket legyőzve közben. Időfutamon a specialisták szintjén van, a csapata tele van erős és rutinos emberekkel (képzeljük el a tavalyi 4. helyezett Almeidát utolsó emberként), nyomás pedig egyáltalán nem lesz rajta.
Kerékpár
A Valter-hatás, Dina Marci maximalizmusa és minden extra, ami a Girón történt
04/06/2021 12:31
Kerékpár
Na de miért éppen Egan? Bernal nevének nem mindennapi története
04/06/2021 11:38