Lorenzo Fortunato nyerte a Giro egyik legnagyobb presztízsű szakaszát, mely hegyi befutóval zárult a Zoncolan tetején. Összetettben Egan Bernal növelte előnyét a riválisaival szemben, Evenepoel újabb másfél percet kapott rózsaszín trikóstól.

„Egész nap jól éreztem magam, és aztán a Zoncolan lábánál támadtam” – mondta Fortunato, Dina Marci csapattársa, Alberto Contador csapatának, az Eolo-Kometának a versenyzője. „Azért jöttem a Giróra, hogy belekerüljek néhány szökésbe, de álmomban sem hittem volna, hogy elvihetem ezt a hegyet.”
„Az autóban ott ül Stefano Zanatta, Sean Yates, Ivan Basso és Jesús Hernández, meg ugye ott van Alberto, úgyhogy elmondhatatlanul boldog vagyok. Jó formában vagyok, erős vagyok, úgyhogy már várom a következő szakaszokat.”
Tour de France
Vajúdott a Tour de France hídja, és egereket szült
TEGNAP 20:08
Contador egyébként élőben közvetítette, ahogy Madridban nézi, hogyan őrül meg, miközben a versenyzője célba ér a Zoncolan tetején. Ezt szavakkal nehéz is leírni, beszéljenek inkább a képek és a hangok.
„Csak próbáltam nyugodt maradni, mert jól állok összetettben, úgyhogy nem muszáj támadnom minden egyes hegyi szakaszon” – mondta Bernal, aki egyre meggyőzőbb előnnyel viseli a rózsaszínt. „Úgyhogy türelmes voltam, és csak követtem Yates-et, ahogy gyorsított. Az Astana komolyat ment egész nap, ami azt üzente számomra, hogy Vlasov jó lehet ma. A végére aztán szerencsére mindent kontrollálni tudtunk.”
„Továbbra is koncentráltnak kell maradnom, mert egy Girón bármi megtörténhet, de tény, hogy jól állok. Úgy gondolom, hogy 1:30 előny elegendő lehet, de ezt sosem lehet tudni, úgyhogy figyelnem kell a következő szakaszokon is.”
Bernal megmutatta, hogy őt kell megverni – mondta Yates, aki kifejezetten erős volt ma, és így feljött összetettben Bernal mögé a második helyre. „Iszonyú nehéz lesz őt legyőzni, de meg fogjuk próbálni.

Simon Yates

Fotó: Getty Images

„Ahogy elkezdtük a Zoncolant, a lábam kezdte megadni magát” – mondta Evenepoel, aki összetettben jelenleg a nyolcadik közel négy perc hátránnyal. „Talán a testem még nincs azon a szinten, mint reméltük. Megint vesztettem időt, de még ott vagyok a top 10-ben. Harcolni fogok azért, hogy ezt megőrizzem. A srácoknak már nem kell aggódniuk értem, aki akar, mondjuk Almeida, rámehet a szakaszgyőzelmekre. Egyre keményebb ez a Giro a számomra, a hosszú szünet most kezd visszaütni.”
Valter Attila a 32. helyen zárta a szakaszt 5:41 perces hátránnyal. Az összetettben megőrizte a 12. helyet, a hátránya 7 perc 49.
Svájci Körverseny
Thomas és Sagan visszatért, akárcsak a korona
20/06/2022 10:42
Kerékpár
Savio: „Mindenki az új Bernalt keresi, de húszévente csak egy hasonló születik”
10/06/2022 09:14