„Számomra az a Giro legnagyobb tanulsága, hogy tökéletesen fel kell rá készülni. Egészen egyszerűen csak ebben az esetben lehet tökéletes háromhetes versenyed. Olyan rövid felkészüléssel, mint amilyen az enyém volt, nem tudsz minden nap a legmagasabb szinten, maximális koncentrációval versenyezni. Ez rengeteg energiát igényel, amire a szervezetem még nem állt készen.”
Így értékelte Remco Evenepoel az első Grand Tourját, amit végül bukás és sérülés miatt kellett feladnia. Reálisan látja a szereplését, az első tíz napjával elégedett volt, a verseny elején elúszó rózsaszín trikót viszont kicsit sajnálja. A Quick Steptől az idény végén távozó Almeidáról viszont még véletlenül sem beszélt.
Megtette ezt helyette Mario Cipollini, aki szerint a Quick Step elég nagyot hibázott azzal, hogy a Giro elején feláldozta a portugál versenyzőt Evenepoel miatt.
Kerékpár
Inkább Vuelta, mint egy újabb Giro – alakul Evenepoel 2022-es programja
20/10/2021 08:56
Mario, az eredmény fényében mit szólsz a Quick Step Girójához?
Utólag persze okos az ember, de ha megnézitek miket mondtam a nagy rajt előtt a saját Instagram oldalamon, láthatjátok, hogy én már akkor is beleálltam a csapatba. Véleményem szerint 2 nagyon komoly hibát is elkövettek: az egyik volt a taktikát illető kommunikáció, a másik pedig egy erős versenyző, vagyis Almeida „feláldozása” Remcoért.
A kommunikációt illetően mire gondolsz?
Értem én, hogy Evenepoel zseni, és tényleg komoly dolgokat csinált eddig, de talán a szakmai stáb irreálisan sokat várt tőle. Kilenc hónapig nem tekert, majd esélyesnek kiáltották ki a Girón. Miközben volt a sorban egy Almeida.
Aki tavaly majdnem dobogós lett…
Pontosan. Nyilván egy belga csapat szívesebben tesz egy belga versenyzőre, de ahelyett, hogy próbálták volna Remcot beállítani a sorba, hogy a hosszú kihagyás után újra felvegye a ritmust, és előjöjjenek benne a jó érzések, Almeidát szorították háttérbe. Ez nálam egy durva hiba. Főleg annak fényében, hogy ő egy napot rontott el a verseny elején, aztán láthatóan egyre erősebb és erősebb lett.

Evenepoel lejtmenetben

Fotó: AFP

Sokan mondják, hogy Evenepoel kerékpárkezelése, és lejtmenetező technikája láthatóan nem a legjobb.
Egy ilyen durva bukást nem könnyen versz ki a fejedből, szóval ez ott lehetett benne. Szerintem ennél is fontosabb, hogy Remco 5-6 éve teker, és sok mindent nem tanult meg fiatalabb korában.
Szerinted ez a vereség sokáig ott marad benne, vagy nem éli meg tragédiaként az egészet?
Biztos emészti magát rajta, mert ez a Giro számára nem volt sikeres. Hosszabb távon nem hiszem, hogy kihatással lenne a pályafutására. Fontos lenne, hogy ő és a Quick Step is tanuljon ebből a versenyből, és senki ne felejtse el azt a tényt, hogy ez a srác még mindig csak 21 éves, és kis túlzással tegnap kezdett tekerni.
(Bicisport)
Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Lombard körverseny
A hulló falevelek klasszikusa, ami felett a kerékpárosok védőszentje őrködik
08/10/2021 09:32
Il Lombardia
Evenepoel és a Lombardia – „Senkinek nem kell bizonyítanom”
07/10/2021 09:00