„Ha semmi gond nem lesz a hátammal, akkor cél a rózsaszín trikó, ez nem is lehet kérdés. Régen nem mentem élesben, így minden menet közben fog kiderülni. Nem szeretnék nagyot mondani, és semmit megígérni előre, annak nem sok értelmét látom.”
Ezt nyilatkozta Egan Bernal három nappal a Giro rajtja előtt, ami számára könnyen az újrakezdés versenye lehet. 2019-ben nagyon fiatalon, mindössze 22 évesen nyert Tourt, tavaly viszont a hátfájdalmai miatt esélye sem lehetett a címvédésre.
Ő sem tudja, mire számítson az előttünk álló három hétben, de egy biztos: ha a háta rendben lesz, akkor pályafutása első Giróján célba veszi a rózsaszín trikót.
Kerékpár
A Valter-hatás, Dina Marci maximalizmusa és minden extra, ami a Girón történt
04/06/2021 12:31
Nem lehet máshogy kezdeni, hogy vagy?
Tökéletesen, kicsit izgulok, mégiscsak az első Giróm következik.
A kérdés igazából a hátadra vonatkozott.
Az is jól van, egyre jobb. Márciusban a Tirreno után volt otthon egy hegyi edzőtáborom, akkor egyáltalán nem zavart. Néha még érzem, de tényleg javul.
Valóban Giro-újonc vagy, ennek ellenére mire készülsz?
Ha semmi gond nem lesz a hátammal, akkor cél a rózsaszín trikó, ez nem is lehet kérdés. Régen nem mentem élesben, így minden menet közben fog kiderülni. Nem szeretnék nagyot mondani, és semmit megígérni előre, annak nem sok értelmét látom.
Az útvonal tetszik?
Nagyon, kellően kiegyensúlyozott, van benne minden. Itt a legerősebb srác fog nyerni, ebben biztos vagyok. Sok kemény hegyi napunk lesz, mint a Zoncolan, vagy Cortina. De szerintem a ’strade bianchés’ szakasz is kifejezetten fontos.
Mit szólsz az ellenfelekhez?
Őszinte leszek, velük nem igazán foglalkozom, nem tudom, ki hol tart. Azt láttam, hogy Yates nagyot ment az Alps-on. Ő biztos ott van az esélyesek között.
Evenepoeltól mire számítasz?
Vele eddig kevés közös versenyem volt, így azt sem tudom, hogy készen áll-e teljesen. Elképesztő srác, komoly dolgokra képes, ezt tudjuk róla.

Egan Bernal

Fotó: AFP

Olaszországban nőttél fel, Torinó mellett. Neked így elég extra lesz a nagy rajt.
Pontosan, alig várom. Én egyébként már az első profi évemben szerettem volna Girózni, de csak most kerülhet rá sor. Az első két szakaszt tökéletesen ismerem, az időfutam nem messze lesz onnan, ahol laktam.
Az Ineos-kerete kellően erős?
Nem erős, nagyon erős. A sorunkon semmi nem múlhat, ezek a srácok kellő biztonságot és önbizalmat adnak nekem. Az egységgel nem lehet gondunk.
Két éve, amikor Tourt nyertél azt mondtad, nem akarsz rápörögni arra az egy versenyre. Ezt még tartod?
Teljes mértékben. Három nagy körverseny van a naptárban, nem csak a Tour de France létezik. Továbbra sem szeretnék olyan versenyző lenni, aki kizárólag arra az egy feladatra koncentrál.
Gazzetta
Kerékpár
Na de miért éppen Egan? Bernal nevének nem mindennapi története
04/06/2021 11:38
Giro d'Italia
Ganna: „Ha elnyomnának a csapaton belül, nem hosszabbítottam volna”
31/05/2021 17:55