Kifejezetten nehéz időszak a Tour után, hátfájdalmak, egy hosszú beszélgetés Dave Brailsforddal, és a bizonytalanság, hogy mi lesz élete első olasz körversenyén.

Mint kiderült, a háta nem kavart be, hegyre még mindig nagyon tud menni, a csapata hihetetlen erős, ő pedig ismét úgy tekert, mint a Tour de France-győzelem előtt. Ösztönből, magát adva, és élvezettel.
Interjú Egan Bernallal, aki ebben az évszázadban (Alberto Contador és Nairo Quintana után), mindössze a harmadik olyan kerékpáros, aki Giro-újoncként nyerte meg a rózsaszín trikót.
Vuelta a España
Nagy show-t hozott a Gamoniteiru, Roglic megint adott Bernaléknak - összefoglaló
02/09/2021 16:57
Bartali, Gimondi és Merckx után te vagy a negyedik versenyző, aki 25 éves kora előtt lett Giro és Tour-győztes. Milyen érzés a kerékpársport történelmének része lenni?
Őszinte leszek, ezt a statisztikát nem ismertem, de óriási dolog. Bár az interjúk során nyugodtnak tűnhetek, belül dolgoznak az érzelmek. Belegondolva az elmúlt évembe, talán nehezebb volt számomra a Tour utáni időszak, mint maga a Tour-győzelem.
Mire gondolsz?
Huszonkét évesen lettem sárga trikós, egy olyan országban, ahol imádják a kerékpársportot. Nagyon gyorsan megvalósult az álmom, elértem azt, amire minden profi vágyik. Ott álltam a győzelem után, és nem tudtam mi lesz velem. Higgyétek el, ilyenkor elképesztően nehéz motivációt találni magadban ahhoz, hogy folytasd az edzéseket, odafigyelj a táplálkozásra, reggelente felkelj az ágyból, és rossz időben is kimenj edzeni.
És most nem arról beszélek, hogy kimondod a sajtónak azt, hogy igen, én ezt a versenyt meg akarom nyerni. Ez ennél sokkal összetettebb dolog. Ha nincs meg az igazi belső motivációd, elvesztél. Ne értsétek félre, nem kezdtem el bulizni, vagy félvállról venni a dolgokat, egyszerűen csak nem találtam magamban az igazi tüzet. Jók voltak a számaim, de az érzések valahogy elmúltak. Egyszerűen semmi nem volt ugyanaz, mint a Tour előtt. Erre tett rá a hátam. De azt hiszem, most minden olyan dolgot és érzést megtaláltam ezen a Girón, amit korábban kerestem.
https://i.eurosport.com/2021/05/30/3142726.jpg
Ki volt benne ebben a győzelemben, akiről esetleg nem tudunk?
Brailsford. Ez a rózsaszín trikó az ő érdeme. A 2020-as Tour után elmentünk Monacóban vacsorázni, és beszélgettünk egy nagyot. Dave folyamatosan azt sulykolta belém, hogy adjam magam, ne gondolkozzak semmin, élvezzem a tekerést, és csináljam azt, ami ösztönből jön. Ne foglalkozzak a médiával, az elvárásokkal, meg a győzelem kérdésével. Csak tekerjek élvezetből, és csináljam azt versenyzés közben, amit érzek. Úgy jöttem ide a Giróra, hogy ebben a szellemben fogok tekerni, és végig így is mentem. A Tour óta rengeteget segített nekem, el sem tudom mondani, hogy mennyit. Dave egy zseniális ember, és nagyon jó menedzser.
Melyik volt a legnehezebb pillanatod az elmúlt 3 hét során?
Talán a szombati szakasz vége, amikor Caruso ment előttünk, és volt, hogy 45 másodperccel is vezetett. Sok volt hátra, mi pedig hárman maradtunk a sor elején. Castroviejo jött elém, és hozta meg a fontos döntéseket. Igazi országúti kapitányként viselkedett. Aztán következett Martinez. Dani, ha nem nálunk megy, harcban lehetett volna az összetettért. Nézzétek meg, nekem melózott, de közben ötödik lett.
És a legszebb pillanat?
Montalcino és a fehér murvás utak. Elképesztően élveztem azt a napot, erős voltam, a srácok végig mellettem tekertek. És nem volt rossz az sem, amikor a királyszakaszon rózsaszínben tudtam támadni.
Kinek ajánlod ezt a győzelmet?
Húúú, ez nehéz kérdés, én meg most jó fáradt vagyok (vasárnap esti interjú). Talán azoknak a szurkolóknak, akik szeretik ezt a sportágat, rajonganak a Giróért, és szeretik nézni a versenyeket. Remélem élvezték ezt a három hetet, és pár év múlva is emlékezni fognak erre az évre, amikor én nyertem.
Szerinted lehet esélyed a Giro-Tour duplára? Egyáltalán idén mész a Tour de France-ra?
Nem hiszem. Nézzetek rám, teljesen kész vagyok. Most tényleg csak két dolgot szeretnék: pihenni és kiélvezni a pillanatot.
https://i.eurosport.com/2021/05/30/3142682.jpg
Állítólag amikor Olaszországba kerültél, az első edződnek azt mondtad, hogy meg szeretnéd nyerni mindhárom nagy körversenyt, aztán visszavonulsz és mész haza újságírónak. Ez igaz? Vagy tartod még?
A három győzelem hatalmas dolog lenne, ez biztos. Mostantól a Vuelta jelenti a következő motivációt. Juniorként talán azt is mondtam Alberatinak, hogy szeretem az egyszerű dolgokat, így én otthon, a családommal, a csirkékkel, a tehenekkel meg a három kutyánkkal érzem magam a legjobban. Nekem tényleg elég a boldogsághoz, ha otthon lehetek velük. Szerintem az ember mindig egyre többet és többet akar, hajszolja a sikert, miközben választhatná az egyszerű dolgokat, és az ezzel együtt járó boldogságot.
Forrás: Gazzetta
Minden reggel elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vuelta a España
Bernal: "Örülök, hogy részese lehettem Roglič szakaszgyőzelmének"
02/09/2021 10:04
Vuelta a España
Bernal: „Jobban élvezem ezt a Vueltát, mint az általam nyert Girót vagy a Tourt”
31/08/2021 09:51