„Viccelsz? Egész nap hozzá se fértem. Alig tudtam beszélgetni vele, akkora király lett rózsaszínben” – mesélte Dina Marci a Giro pénteki napjáról. “A csapatbemutatónál megöleltem, egyébként alig találkoztunk. Egyszer miután félreálltunk pont elgurult mellettem és poénból odaszólt: 'Figyeld már mekkora, én irányítom a pisiszünetet.'”
Dina Marci két napja mosolyog, érhető okoból. Jó barátja, Valter Attila megcsinálta azt, amire a rajt előtt gondolni sem mertünk: felvette a rózsaszín trikót.
“Tényleg annyira boldog vagyok miatta, mintha én nyertem volna egy szakaszt” – mesélte nekünk Marci tegnap este.
Giro d'Italia
Valter Attila újra szökik! - Élő közvetítés a Giro 19. szakaszáról
2 ÓRÁJA
A mezőny már érezhető okokból máshogy néz az FDJ magyar versenyzőjére, mindenki gratulál neki, egyszóval Marcinak tényleg esélye sem volt a hosszabb beszélgetésre.
Szerencsére az első rózsaszínben töltött nap kifejezetten nyugisra sikerült, de csütörtökön azért izgultunk eleget. Sőt, azóta kiderült, hogy a célba érkezés után az FDJ-nél, sőt a szervezőknél sem volt egyértelmű, hogy Attila átvette a vezetést összetettben.
“Már a hegy aljában tudtam, hogy ez meglesz, valahogy éreztem a tempón, hogy nagyon erős vagyok, és nem tudnak leszakítani. A 3 kilométeres kapuban már teljesen biztos voltam magamban. Úgy voltam vele, bármilyen nagyokat indítson is bárki, nem fogom hagyni, hogy messzire kerüljenek tőlem. Ahogy beértem egyből elkezdtem érdeklődni, de hirtelen nem is értették, hogy miért kérdezem. Aztán mondtam egy rendezőnek és a csapatomnak is a rózsaszín lehetőségét, ők meg egyből nyugtattak. Mondták, hogy várjunk még egy kicsit. De ezután egész gyorsan kiderült, és tényleg eszméletlen érzés volt” – mesélte Ati még a csütörtöki szakasz után.

Valter rózsaszínben, a főmezőnyben a Giro 7. szakaszán

Fotó: AFP

Azt pedig nyilván nehezen tudta szavakba önteni, hogy milyen érzés volt felvenni a rózsaszín trikót.
“Hát még mindig nem fogom fel, nem nehéz ezt megélni, de nehéz szavakba önteni. Durva volt nagyon a csütörtöki nap, félúton berágtam az időre és utána azt mondogattam magamban, hogy meg kell jönni elöl, és akkor meglesz a trikó. Úgyhogy egyre motiváltabb voltam, és a lábaim is jól forogtak a végén. A hajrában tudtam, hogy nem szabad feladni és sikerülni fog. Igazából pár óráig még fel sem fogja az ember, hogy mit vitt véghez. Utána is csak mentem, adtam az interjúkat, mintha mi sem történt volna, nem tudtam feldolgozni a hihetetlen infóáradatot. Estére már csak mosolyogni tudtam, hogy tényleg sikerült.”
Bár Ati nyilván nagyon elfoglalt ezekben a napokban, azért nem felejtett el megemlékezni a magyar szurkolókról sem.
Köszönöm mindenkinek a támogatást, mindenki követ, gratulál, nagyon sok üzenetet kapok. Sokan úgy gondolják, hogy Magyarországot nem érdekli a kerékpár. A tegnapi nap, ahogy felrobbant az internet, bizonyítja, hogy ez nincs így. Király, hogy ennyi ember szurkolt, én meg örülök, hogy ilyen szép pillanatokat tudtam okozni.
Az első rózsazsínben töltött napját pedig így foglalta össze a saját Facebook-oldalán:
“Rózsaszínes, mosolygós nap volt a mai! Egy nyugodtabb sprintszakaszon sikerült megtapasztalnom mit is jelent a Maglia Rosát viselni Olaszországban. Az egész napot élveztem és nagyon büszkén viseltem a kerékpársport talán legszebb mezét. Tényleg nehéz leírni, hogy milyen érzés is ez, de lehet csak azért, mert még én magam sem fogtam fel az egészet.

Valter Attila a 7. szakasz után

Fotó: AFP

A versenytársaktól kapott elismerés szintén semmihez sem fogható, a szemüveget a szakasz előtt például Filippo Gannától kaptam kölcsönbe, Peter Sagan pedig már tudja, hogy Budapesten élek. Ezek olyan dolgok amiket egy nap alatt nem lehet megszokni, de nem is szeretném!
A támogatás és szurkolás amit otthonról kapok példaértékű, nem lehetek elég hálás ezért. A nemzetközi sajtó rengeteget érdeklődik Magyarorszagról és látják, mekkora hatása is van a trikónak kis hazánkban is.
Milánó még messze van, ekkora motiváltságom azonban még sosem volt, mindent megteszek, hogy a lehető legjobb eredményt érjem el és addig lássam rózsaszínben a világot amíg megérdemlem azt!”
IDE KATTINTVA feliratkozhat az Eurosport hírlevelére, és biztosan nem marad le róla, ha valami fontosról írunk.
Giro d'Italia
Valter Attila: „Az elmúlt hetek fényében, szerintem kihoztam ebből a szakaszból a maximumot”
TEGNAP 08:11
Giro d'Italia
Valter a 15.helyen, Carapaz továbbra is rózsaszínben - összefoglaló
TEGNAP 16:20